Haastattelussa uuden albumin julkaisseen Pixiesin rumpali: ”Kun näkee moshaamista Pixies-keikalla, se on merkki jostain”

Pixies-rumpali David Loveringin mukaan uusi basisti saa yhtyeen käyttäytymään paremmin.

Pixies julkaisi tänään kuudennen studioalbuminsa Head Carrier, joka on samalla toinen levy yhtyeen comebackin jälkeen. Tavoitimme Pixies-nelikosta rumpali David Loveringin, joka kommentoi uutta albumia, bändin tulevaisuutta ja vieroitushoitoon lähteneen kitaristi Joey Santiagon kuulumisia.

Minun piti haastatella Joeyta jonkin aikaa sitten, mutta haastattelu peruttiin hänen mentyään vieroitukseen. Voitko kommentoida Joeyn tilannetta?

”Hänellä menee paljon paremmin ja olemme iloisia hänen puolestaan. Olemme pitäneet yhteyttä sähköpostitse ja tekstiviesteillä. Tämä on parasta, mitä hänelle olisi voinut tapahtua.”

Pixiesin kuudes albumi Head Carrier ilmestyi juuri. Kuinka albumin tekeminen erosi kaksi vuotta sitten ilmestyneestä Indie Cindystä?

”Suurin ero on se, että nyt meillä on uusi basisti, Paz Lenchantin. Vaikka olimme keikkailleet yhdessä, tämä oli ensimmäinen kerta kun hän on levytti kanssamme. Sen lisäksi meillä oli todella paljon aikaa. Käytimme seitsemän viikkoa pelkkään harjoiteluun. Kun menimme studioon, äänitykset olivatkin sitten helpot, sillä olimme totutelleet kappaleisiin ja olimme hyvin itsevarmoja.

Indie Cindyn kohdalla taas oli varattu vain pari viikkoa esituotantoon ja kappaleiden opetteluun. Vaikka olinkin tyytyväinen lopputulokseen, on todella luksusta käyttää enemmän aikaa harjoitteluun, kuten teimme ollessamme paljon nuorempi yhtye.”

Paz on soittanut kanssanne vasta kolme vuotta. Kuinka hän on sopeutunut yhtyeeseen?

”Fantastisesti. Emme voi kehua häntä kylliksi. Hän on mainio basisti ja niin hyvä muusikko, että hän tekee minustakin paremman soittajan, sillä en halua tulla nolatuksi hänen rinnallaan. Hän on siis tehnyt yhtyeen rytmisektiosta paremman.

Paz on myös todella mukavaa seuraa. Pixies elää minusta hyvää aikaa, sillä vaikka Paz on ollut kanssamme jo kolme vuotta, Joelle, Charlesille [solisti Black Francis] ja minulle hän yhä ”se uusi nainen”. Sen takia käyttäydymme vieläkin tosi hyvin keskenämme. Tulemme siis nyt erinomaisesti toimeen.”

david-lovering-2

Mikä on suurin ero nykypäivän Pixiesin ja sen Pixiesin välillä, joka tunnettiin yli 20 vuotta sitten?

”Rehellisesti sanoen soitamme paremmin. Vaikka olemme vanhempia, eikä heti uskoisi, että pystymme vetämään nopeimmat kappaleet, se sujuu hyvin. Olemme tehneet tätä niin kauan, etenkin vuoden 2004 comebackin jälkeen, että olemme saaneet paljon harjoitusta ja soitamme ikämme huomioon ottaen todella hyvin.”

Kuinka Pixiesin kappaleet syntyvät: Kirjoittaako Charles kaikki kappaleet, ja mikä on yhtyeen rooli?

”Niin se on meillä aina mennyt. Siitä asti, kun yhtye perustettiin vuonna -85 tai -86, Charles on keksinyt ideat kappaleisiin ja soittanut ne meille akustisella kitaralla tai vain laulanut. Sitten alamme jammailla niiden pohjalta, kokoamme palaset yhteen ja saamme sen toimimaan. Meillä ei mielestäni ole kaavaa, emmekä suunnittele kaikkea.

Kirjoittaisin kappaleita itse, jos uskoisin osaavani tehdä parempia biisejä kuin Charles, mutta en usko siihen. Joten olen oikein tyytyväinen Pixiesin tuotantoon.”

Kun Charles soittaa teille kappaleen, sanotteko koskaan, että tämä ei kuulosta Pixiesin biisiltä?

”Ehkä silloin tällöin. Uskon, että kun kaikki lisäävät kappaleeseen osansa – etenkin kun ne ovat Pixies-osia, kuten Joen kitarat – se jollakin tapaa ”pixifioi” kappaleen.

Pixiesin tuotanto on myös hyvin monipuolista. Se tekee siitä mielenkiintoista ja hauskaa tehdä.”

Kuinka uusien albumien kappaleet eroavat mielestäsi 90-luvun vaihteessa tekemistänne biiseistä?

”Kaikki albumit ovat omilla tavoillaan erilaisia. En osaisi verrata Indie Cindya Surfer Rosaan sen enempää kuin Bossanovaa Head Carrieriin. En osaisi edes verrata uusia albumeita keskenään, ne ovat täysin erilaisia. Etenkin tuotannon kannalta, sillä vaihdoimme tuottaja Gil Nortonin Tom Dalgetyyn, mutta myös kappaleiden osalta.

Head Carrierilla on mielestäni rajumpia ja nopeampia kappaleita kuin Indie Cindylla. Soitimme neljää albumin kappaletta edellisellä Euroopan-kiertueella muutama kuukausi sitten, ja täytyy sanoa, että ne välittyvät paljon paremmin. Niistä voi tehdä todella rokkaavia livenä. Muutamalla keikalla yleisö jopa moshasi Um Chagga Laggan tahdissa. Kun näkee moshaamista Pixies-keikalla, se on merkki jostain.”

Mikä ovat suosikkisi uuden albumin kappaleista?

”Suosikkini on varmaan All I Think About Now. On hauskaa, miten se kappale syntyi. Meillä oli seitsemän viikkoa esituotantoa, hioimme materiaalin tiettyyn määrään kappaleita ja menimme studioon. Teimme kaiken, mitä pitkin tehdä, mutta kun vain kaksi päivää studioaikaa oli jäljellä, Paz ilmoitti, että hänellä on idea biisiin. Hän soitti sen samana iltana ja leikittelimme sillä. Sitten Charles totesi, että tämä on loistava. Hän kirjoitti sanat ja halusi Pazin laulavan, koska se on hänen kappaleensa. Seuraavana päivänä äänitimme sen.

Kaikkia muita biisejä harjoittelimme uudelleen ja uudelleen, ja tämän vain teimme yhdessä illassa. Se on suosikkini oikeastaan siksi, että se kuulostaa vanhalta Pixies-biisiltä. On huvittavaa, että vasta kolme vuotta yhtyeessä soittanut basistimme tuli tehneeksi sen.”

En tiedä ajattelitteko tehdä uutta levyä heti Indie Cindyn jälkeen, mutta miltä nyt näyttää, kun Head Carrier on valmis? Näetkö jo seitsemännen Pixies-albumin olevan tuloillaan?

”Vuonna 2011, oltuamme uudelleen yhdessä seitsemän vuotta, tajusimme, että olimme soittaneet vanhoja kappaleitamme jo pidempään kuin olimme alun perin edes olemassa yhtyeenä. Se antoi meille potkun persuksille ja ymmärsimme, että olemme yhä elinkelpoinen yhtye ja voimme äänittää jotain. Siitä Indie Cindy sai alkunsa.

Mutta heti kun Indie Cindy julkaistiin, aloimme ajatella seuraavaa albumia. Joten olen varma, että kun Head Carrierin julkaisusta on mennyt viikko, ajattelemme jo seuraavaa levyä.”

Lisää luettavaa