The Hearing eli käytännössä Ringa Manner julkaisi tänään uuden musiikkivideon kappaleestaan Swallow. Nimensä mukaisesti pääskysen lentoa seuraava, stop motion -tekniikalla toteutettu video on sen verran tyylikäs tapaus, että saapa nähdä, olisiko se Oulun Musiikkivideofestivaalinkin ohjelmistossa. Katso teos alta.
Kysyimme Mannerilta päällimmäiset videon synnystä ja artistin muista tulevaisuudensuunnitelmista – The Hearing nimittäin nähdään toukokuun lopussa esiintymässä aina Kiinassa asti. Lisäksi Manner matkaa ennen kesää soittomatkalle Ruotsiin ja Belgiaan.

Miten Swallow-video käytännössä toteutettiin? Oliko sen tekeminen pitkä projekti?
”Stop motion on aina ollut ehdottomasti minulle animaation lempilaji. Pidimme Heta Saukkosen kanssa ensimmäisen juttelutuokion Swallow’n tekemisestä ehkä noin vuosi sitten, ja päätimme juoneen ja tyyliin liittyvät isot linjat. Sen jälkeen Heta ja Hannu Käki ovat muhituttaneet ideoita ja toteutustapoja. Voisinkin siteerata Heataa:
’Mietin projektia tosi kauan, ja suunnittelin sen valmiiksi huolella. Käytännön duuniin meni reilu viikko pitkiä työpäiviä. Se on tosi perinteinen stop-motion animaatio: mitään ei ole tehty tietokoneella, vaan kaikki, mitä näkyy, on oikeasti kameran edessä fyysisesti.'”
Video vaikuttaa sellaiselta teokselta, että sen voi tulkita monella tapaa. Millaisena itse näet videon tarinan?
”Näen videon tarinassa paljon sisältä kumpuavaa tarvetta tavoitella jotain, jonka saavuttamisesta ei ole varmuutta. Innostumista ja wanderlustia. Ehkä se on rakkaustarina, ehkä se on kokkiohjelma. Voi se olla dramatisoitu luontodokumenttikin tai upea taideteos ilman kontekstia tai sanomaa.”
Tiedotteessa mainitaan, että Swallow-kappaleessa on paljon kaukokaipuuta ja koti-ikävää – mutta sitten video päättyy suorastaan uhkaavasti, kun syötkin tavoittelemasi pääskysen. Mitä tästä pitäisi ajatella?
”Innostuminen, motivoitunut fiilistely voi kääntyä toisinaan maaniseksi ja liian intensiiviseksi. Se on paikallaan ja olennainen työväline, kun tekee mitä tahansa luovaa, mutta sosiaalisissa tilanteissa se aiheuttaa joskus kiusallisuutta tai jopa vahinkoa. Ehkä tämä on sitä.
Sitä paitsi on ihanaa, kun musiikkivideo ei kuvita, vaan kuvittelee.”
Matkaat toukokuussa Kiinaan esiintymään. Miten päädyit sinne, ja mitä odotat keikalta?
”Joo, huh! Meinaan en ole ikinä ollut Moskovaa pidemmällä idässä. Keikoilta odotan eniten ehkä jännityksellä, kielletäänkö minua laulamasta mitään biisejä. Kiinassa soittaneet kaverit ovat kertoneet, että sanoituksia vahdataan silmä kovana ja keikan aikana on jatkuvasti joku jehu-ukko kädet puuskassa valmiina pistämään volat nollille, jos sovitusta setistä poiketaan tai havaitaan jotain ’velmuiluja’. Enkä tiedä, kumpi olisi ärsyttävämpää: se, että mun biisejä bannattaisiin, vai se, että ei!”
Rumban ikiaikaisiin peruskysymyksiin on haastatteluissa kuulunut: ”Jos olisit joku muu eläin kuin ihminen, mikä eläin olisit ja miksi”. Olisiko oma vastauksesi pääskynen?
”Haluaisin ehkä olla delfiini. Ne ovat vapaina niin kauniita ja fiksuja, sosiaalisia ja leikkisiä. Lisäksi ne ovat ihan älyttömän vahvoja. Se koko tyyppihän on jotain yhtä pyrstölihasta! T: Ihmis-eläin, joka häviää KAIKILLE kädenväännössä. Saa tulla koittamaan.”