Mikä on Estado Novo? Tätä kysyimme Hiili Hiilesmaalta.
Teksti: Saku Schildt, kuva: Mikko Toiviainen
Estado Novo -yhtyeessä on paljon tuttuja kasvoja: The Sreppersin laulaja Hiili Hiilesmaa on tuottanut The 69 Eyesin ja HIMin kaltaisia bändejä, Jukka Puurula on Don Huonojen ja Loner Finin basisti, Kalle Sundström ollut mukana muun muassa Ajattarassa ja Teppo Haapasalo esimerkiksi Trio Niskalaukauksessa – ja kolme ensiksi mainittua tietenkin Itä-Saksassa.
Estado Novo ei kuitenkaan ole Itä-Saksan kaltaista teollisuuspauketta vaan ennemmin 1970-luvun malliin surisevaa rockia. Bändi nimeää Facebookissa vaikutteikseen muun muassa Black Sabbathin ja Led Zeppelinin, ja yhtyeen julkaisema Term of the King -biisi möyriikin Sabbathin viitoittamalla tiellä.
Hiili Hiilesmaa kertoi hieman orkesterin taustoista ja ideasta.
Ilmeisesti Estado Novoa on suunniteltu Itä-Saksan lomassa jo pitempään. Mikä oli projektin alkuperäinen idea ja tarkoitus, ja kauanko se on ollut suunnitteilla?
”Itä- Saksalla levyn teko aina kestää, joten alkoi olla tarvetta päästä myös ihan soittamaan. Alkuperäinen tarkoitus oli ihan vain tehdä biisejä, hengailla ja äänitellä musaa yhdessä tällä tiimillä. Ideana oli myös kokeilla tehdä levy pitkästä aikaa vanhalla tavalla, eli soittaa livenä, jättää päälleäänitykset minimiin ja käyttää vanhoja äänitys- ja soittokamoja. Ja etenkin hoitaa äänitykset yhden viikonlopun aikana. Itä-Saksahan toimii lähes täysin päinvastaisesti.”
Estado Novo nimeää Facebook-sivuillaan vaikuttimikseen 1970-luvun rockin ja nimeltä mainiten Black Sabbathin sekä Led Zeppelinin. Mitkä kolme biisiä nimeäisit yhtyeen esikuviksi tai innoittajiksi?
”Yhtäläisyyksiä noihin on esimerkiksi se, että hommat hoidetaan studiossa nopeasti ja lepattavasti. Tänään kuulostaa varsin tuoreelta ja raikkaalta, kun musaan saa jäädä sattumia ja hataria hetkiä, jokainen sattuma tuo yhden kuuntelukerran lisää. Omalla kohdallani on hauskaa musisoida samalla epäanalyyttisellä fiiliksellä kuin silloin rock -hommia aloitellessa ala-asteella.”
”Jos kolme 1970- luvun biisiä on pakko nimetä, niin Staying alive, Smoke on the Water ja Do You Think I’m Sexy.”
Viime aikoina monet uudet bändit ovat alkaneet ammentaa 1970-luvun rocksoundista. Suomessa monet Svart-yhtiön bändit ovat avoimesti velkaa Black Sabbathille, ja esimerkiksi Blues Pillsin kaltaiset ulkomaiset tulokkaat hakevat inspiraatiota samasta osoitteesta. Miksihän nimenomaan 1970-luku innoittaa nyt rockmuusikoita?
”Nykyään ammennetaan kaikkien rock-vuosikymmenten soundeja 1950-luvulta alkaen. Ennen ajateltiin että nuoret kiertävät sukupolvesta toiseen musaplaneettaa. Nyt on alettu ymmärtää, ettei musa olekaan ikuisesti nuorten kiinnostuksen keskipisteessä, vaan musaplaneetta onkin vain osa isompaa kokonaisuutta. Musa kiertää isompaa rataa, jonka keskiössä on vapaa-aika. Vapaa-aika taas kiertaa ydintä, joka on elämä.”
Olin kuulevinani Term of the King -biisissä hivenen grungevaikutteitakin. Oletteko ottaneet inspiraatiota myös 1990-luvun tyylistä?
”Ilman muuta. Varmaan johtuu siitä, että 1990-luvun grungebänditkin ovat kuunnelleet 1970-luvun musaa. Uskoisin, että tietty ilmavuus, kekseliäisyys ja kurittomuus tuossa 1970-luvun menossa viehättää nykyisin monia soittajia. Kaiken kattava editointi ja kuohkeat raitamäärät on kokeiltu, ja monet ovat alkaneet ajatella, että musa on sittenkin enemmän soittamista, vuorovaikutusta ja Coca Colaa kuin klikkailua, softapäivityksiä ja Red Bullia. Pukeutumisessa olemme ottaneet vaikutteita myös 1980-luvulta.”
Musiikkimaailman trendit ovat menneet perinteisesti niin, että nuoret muusikot innostuvat kahden vuosikymmenen takaisista jutuista. Nyt pitäisi olla täysi 1990-luvun revival päällä, mutta ei maailma ole vielä kokenut kummempaa grungen comebackia. Miksihän Seattle-soundi ei ole löytänyt tietään useamman uuden bändin musiikkiin?
”Se, miksi nuoret muusikot innostuvat kahden vuosikymmenen takaisista jutuista johtuu siitä, että 10-vuotiaina he alkavat kuunnella ja tutkia 35-vuotiaiden isiensä levyhyllyjä. Sitten 20-vuotiaina he soittavat samantyylistä musaa. Mutta nykyään isien levyjä ei enää kuunnella samaan malliin, sillä nyt 35-vuotiaiden levyt ja musa ovat pilvessä. Monenkaan 35-vuotiaan kotona ei enää ole sitä levyhyllyjä, mitä tutkia koulun jälkeen. Lisäksi lapsille markkinoidaan nykyään omat rockmusat, eikä faijan bissentahrimat vinyylit aina kiinnosta.”
Millä aikataululla Estado Novo etenee? Milloin tulee keikkaa, levyä tai muunlaista tallennetta?
”Varsinaista bändin pyörittämistä ei olla ajateltu aloittaa, levy Estado Novo tulee syys–lokakuun vaihteessa. Keikkojakin voi tulla muutama. Lisäksi hiukan myöhemmin tulee video studiosessioista, jossa biisit soitetaan livenä!”
Mitä Estado Novo -nimi muuten tarkoittaa?
”Se on uusi tila tai uusi valtio.”