Levykauppojen ikihonka Epe’s suljetaan – Epe Helenius kertoo syyt päätökselleen

Epe’sin kivijalkakauppa lopettaa. Kauan eläköön Epe’s nettimyymälä!

Teksti: Jarkko Fräntilä

Eilen kuultiin jälleen ikäviä uutisia Suomen levykaupparintamalta, kun Soundi kertoi, kuinka yli 40 vuotta pystyssä ollut Levykauppa Epe’s joutuu laittamaan lapun luukulle. Vastaisuudessa Epe’s on noutopisteellinen nettikauppa.

Rumba otti yhteyttä levykaupan perustaneeseen Epe Heleniukseen ja kysyi tältä syitä kaupan lopettamiseen. Ohessa hänen vastauksensa.

”Kaupan pitäminen on ollut tappiollista jo viimeiset 3–4 vuotta, mutta olemme yrittäneet leikata kuluja vuokraamalla osia omistamastamme liiketilasta Levykauppa Äx:lle tarkoituksenamme kasvattaa asiakasvirtoja ja saada hommaa kannattavaksi. Yleinen levymyynnin jatkuva lasku ja diginmyynnin kasvu eliminoivat kuitenkin tämän vaikutuksen.

Jatkamme samoissa tiloissa nettikauppana, jolla on noutopiste, josta tamperelaiset (ja tietenkin kaikki muutkin halutessaan) voivat kuluitta hakea netin kautta tilaamansa tuotteet. Tappioiden ohella suurin syy kaupan lopettamiseen oli se, että tuntui turhauttavalta tehdä paljon töitä kaupan viihtyvyyden eteen. Asettelimme valikoimat aina hyvin esille, mutta yleensä asiakkaat astelivat suoraan tiskille ja ottivat mukaansa jo netistä ennakkoon tilaamansa tuotteen.

On myös työtuntien haaskaamista, kun 1-2 ihmistä päivystää kaupassa, jossa ei ole asiakkaita kuin ruuhka-aikana. Silti liikettä piti pitää auki kahdeksan tuntia päivässä. Mieluummin käytämme työajan nettikaupan kehittämiseen kuin kivijalkamyymälän somistamiseen liian pieneksi kutistuneelle asiakaskunnalle.

Verkkomyymälässämme tulemme tekemään entistä parempia tarjous-kampanjoita ja panostamaan vaikeasti saatavien levyjen tarjoamiseen asiakaskunnallemme. Toki nykyiset, jo toimivat palvelut ja valikoimat pysyvät ennallaan.

Vuonna 1972 perustamani kauppa on Poko Rekordsin ohella elämäntyöni. Siihen ja sen asiakkaisiin liittyy niin paljon hienoja muistoja, että on vaikea nostaa mitään kokemuksia muiden yläpuolelle. Saan yhä kylmiä väreitä, kun joku kertoo minulle ostaneensa ensimmäisen levynsä Epe’sistä. Monet kertovat myös, kuinka tärkeä juttu heidän elämässään on ollut Epesissä asioiminen tai sieltä levyjen tilaaminen. Sekin lämmittää mieltä.

Loppu oli vähän tuskaista tappioista johtuen, mutta kyllä Epe’sin 40 vuotta ovat jotain sellaista, mistä voin olla ylpeä ja onnellinen.”