Lisääkö lähiöstä tuleminen räppärin uskottavuutta, hiphop-ryhmä Gasellit?

11.07.2013

Toimittaja Otso Karhu tapasi Pohjois-Helsingistä ponnistavan rap-kokoonpano Gasellit kesäkuun Provinssirockissa. Lähiöprofiloitumisen ohella haastattelussa selvitettiin muun muassa parasta festarijuomaa sekä Ruudolfin heittämää haastetta bodausanthemista.

Teksti: Otso Karhu, kuva: Joni Helminen / facebook.com/gasellit

Muutama vuosi sitten Pohjois-Helsingissä törmäsi jatkuvasti Gasellit EP -nimiseen rap-omakustanteeseen. Musajusa sekä tuottajakaksikko K.V.N. ja Lobo olivat veistäneet kolmen sanailijan teksteistä tarttuvaa tavaraa, jossa kuja kutsui ja bailut pilattiin. Nyt verbaalikot Hätä-Miikka, Thube Hefner ja Päkä sekä dj Musajusa ovat siirtyneet kujilta isoille lavoille. He julkaisivat Monsp Recordsin kautta debyyttinsä Kiittämätön huhtikuussa 2012 ja valmistelevat nyt lokakuussa uunista tulevaa toista pitkäsoittoaan.

15. kesäkuuta Gasellit rantautui Monspin kyydissä myös Provinssirockiin, jossa Hätis, Thube, Päkä ja Jusa esiintyivät lauantaipäivänä. Nelikko ehti myös pohtimaan Rumban kanssa räppäreiden lähiöprofiloitumista sekä uutta albumia. Sanottavaa oli myös festivaalijuomista sekä karaokesta Ruudolfin kanssa.

Soititte juuri keikan Provinssirockissa. Millainen oli tunnelma keikalla ja festivaaleilla yleensä?

Thube: ”Festaripössis on hyvä. Ei olla muutoin juuri käyty Provinssissa. Keikalla meno oli hyvä, vaikka näki, että darra niillä oli. Sen verran lasittuneita silmiä ja hiukan aloitekyvytöntä porukkaa.”

Jusa: ”Tämä oli toinen keikkamme Monspin kanssa. Siistiä päästä isolla porukalla isoille lavoille, ja mukana on paljon frendejä. Mukavaa vaihtelua klubikeikkoihin. Iso lava ei haittaa, vaikka yleisö näyttääkin vajaammalta. Vedettiin paljon kuuntelumusaa, joka saattoi olla hyvä lauantain tokaksi aktiksi. Hyvä fiilistellä myös hitaampaa räppiä, kun ei ole tanssijalat vielä niin löysiä.”

Päkä: ”Soundit ovat täällä niin törkeän hyvät, että ihan sama vaikka paikalla olisi kaksi ihmistä.”

Hätis: ”Ja oli keikalla hyvin jengiä. Olisi se vituttanut jos vain viisikymmentä henkeä olisi paikalla. En oikein osaa arvioida, mutta oli väkeä jotain 3600. Ehdin laskea vain mimmit, ha ha.”

Ehditte kuulemma käydä myös laulamassa karaokeräppiä. Mistä oli kyse?

Hätis: ”Sain joskus kyydin Rudi Ruudolfilta Kalliosta keskustaan. Olin menossa yksityisasuntoon, jossa kukaan ei herännyt kun jyskytin oveen. Soitin melkein jo kotiinsa ehtineen Rudin takaisin. Se vielä haki ja heitti mut Malmille himaan. Se sanoi, ettei voi aina olla pyyhkimässä mun persettä: ’Poika, nyt sun pitää opetella bodausanthemi mulle karaokeversiona, ja vedät sen meidän yhteiskeikalla. Mua ei kiinnosta mikään kymppi, minkä sä annat mulle tästä kyydistä.’”

Jusa: ”Oltiin lämppäämässä Rudia Tavastialla seuraavana viikonloppuna. Se sanoi, että palkinnoksi kyydistä jätkät vetää bodausanthemin livenä, Hätis eritoten. Ja me vedettiin. Rudi lähetti sen instrun meille, sitä vähä treenailtiin, vedettiin, ja meni ihan hyvin. Tänään se spontaanisti kysyi, että nyt olisi pikkubileet, tulkaa vetään bodausanthemi. Luultiin huumoriksi, mut lähettiin messiin. Kesken keikkaa se huusi, että Gasellit on tullu esittään tänne bodausanthemin karaokekoverina, eikä menny yhtään niin hyvin kuin viimeeksi. Muistettiin läpät ehkä ekaan verseen, josta Hätis alkoi friistailaamaan, mutta helvetin hauskaa oli ja esitys meni läpi. Osa yleisössä jopa hymyili. Kädet kävi yhteen.”

Karaokessa ja festareilla tulee jano. Mitä drinkkejä saisi Gasellien festaribaarista?

Jusa: ”Mestaribrekkari, eli pelkkä jallu.”

Hätis: ”Joo, jallu on hyvä aamupalajuoma”

Päkä: ”Ja iltapäivästä jaffan kanssa.”

Jusa: ”Sitä kutsutaan turussa nimellä El Tropical.”

Thube: ”Kossuvissy on myös juomista parhain, joka tippuu kyl aina.”

Hätis: ”Ja Hilu. Manteliliköörii ja appelsiinimehuu.”

Päkä: ”Siinä on hellä lapsuuden maku.”

Jusa: ”Mestaribrekkari aamuun. Jos vielä on tolpillaan, niin sunnuntaibrunssille ravintola Bullmaniin. Bullmanin lihapullat ja peppuseksihuumoria, niin homma toimii.”

Hätis: ”Mestaribrekkari on parempi kuin munakas, sillä lähtee nälkä ja krapula. Saattaa lähteä myös perhesuhteet, saattaa lähteä tajunta ja saattaa lähteä lapasesta, mut kyllä siitä jotain myös saa.”

Juurenne ovat Helsingin Oulunkylässä. Onko Ogeli paras lähiö? Lisääkö lähiöstä tuleminen räppärin uskottavuutta?

Päkä: ”Ollaan Pohjois-Helsingistä. Kukaan ei ole kotoisin Ogelista, mutta se yhdisti, sillä kaikilla on joku suhde siihen. Minä ja Thube oltii Ogelissa lukiossa. Miikka on hengannu aina siellä. Pohjois-Helsinki puhkesi kukkaan, tuli SMC Hoodrats, me, Chebaleba, Karri Koira, Stöö. Pelkästään Malmilla asuu jengiä huolella. Maalaat sitä lähiöö missä asut.”

Thube: ”Puhumalla kaikkien tietämistä mestoista saa musiikkiin samaistumispintaa. Turha kaivaa huonoja puolia mistään, sillä kaikissa on puolensa.”

Hätis: ”Alkuun Itä-Helsinki ja Olari oli rap-mekkana, josta on tehty myyttistä kuvaa. Kyllä räppiin kuuluu tiettyyn paikkaan identifioiminen.”

Päkä: ”Ei Ogelikaan mikää taivas ole. Synkkä on meno, kun menee ostarin Alepaan aamuseiskalta. Siellä on ne samat äijät ostamassa sitä kaljatolppaa naamat turvonneina. Ja kun on itse ostamassa safkaa, niin joku muksu tulee huutamaan ovella “ime huiluu ime huiluu”. Mitä siihen voi sanoa? Joo se on mun biisi, mut mä oon hakemassa maitoo, et voidaanko chillaa tänään, ja viikonloppuna voidaan heittää femmat.”

Julkaisette toisen täyspitkän albuminne lokakuussa. Mitä on odotettavissa ja miten se eroaa edellisestä?

Thube: ”Positiivisempi.”

Päkä: ”Ep:ssä haettiin vielä omaa soundia. Ekaan pitkäsoittoomme löydettiin jonkinlainen sävel, ja uskon, että pystymme jalostamaan ja tekemään vielä siistimpää. Pakko tästä keikkojen ja työtuntien määrästä on oppia.”

Jusa: ”Tämä on musikaalisesti ja melodisesti pidemmälle viety. Se, mikä tuli edellisellä levyllä kokeilun kautta on nyt jalostettu tietoisemmin haluamaamme suuntaan. Rutiini näkyy levyllä, hyvässä ja pahassa. Varmuutta ainakin on tullut.”

Mikä sai teidät räppäämään?

Thube: ”Nähtiin Hätis freestylemassa, ja tämä sytytti minut ja Päkän. Ja Jusa maksettiin, ha ha.”

Jusa: ”Jätkät oli ensimmäistä kertaa pappia kyydissä, ja koska juttu kehittyi niin nopeasti hyvään suuntaan, niin tajusin haluavani tehdä tätä.”

Hätis: ”Freestylestä kaikki lähti. Tohtori Käärme ja Mahti-Ile oli kovia freestylemaan. Ja ilman vanhaa ystävääni Villeä ei varmasti olisi myöskään Gaselleja, kiitos siitä hänelle.”

Hätä-Miikka on tehnyt myös mies ja kitara –tyylistä materiaalia nimellä Zen-Miikka. Oletko löytänyt Zenin vai oliko tämä vain uuden kokeilua?

Hätis: ”Tehtiin Jusan kanssa biisit krapulassa. Oli luovia kankkusia, jolloin kokeiltiin kaikkia eri genrejä, joita pidettiin ennen koomisina. Nykyisin olemme kaikenlaisen 1990-luvun new jack swingin ja r’n’b -kaman suurkuluttajia.”

Jusa: ”Vaikka sitä tehtiinkin kieli poskessa, niin oli silmiä avaavaa, että Hätis osaa oikeasti laulaa.”

Päkä: ”Zen-kokeilut vaikuttivat myös Gasellien soundiin – nykyisin meillä on paljon enemmän melodiakoukkuja. Ja näkisin, että mukana oli pientä Hätiksen patoutumaa. Se haluaa vielä olla joskus mies ja kitara –äijä, mutta juttua piti vain ensin kokeilla vitsin kautta. Jonain päivänä se tekee sitä vielä vakavasti.”

Logonne on matkittu NFL-joukkue Oakland Raidersin logosta. Oletteko Raiders-faneja?

Thube: ”Lähinnä haluttiin viestiä, että Gasellit on jengi. Että tämä nelikko pitää yhtä, ollaan tiukka pakka, yksi joukkue. Tavallaan meidän lätkä- ja futisjengi on Gasellit. Muut käy puntilla kimpassa, me biletetään ja tehään musaa yhessä. Siitä me tykätään.”

Lisää luettavaa