The Northern Governors: ”Kiinassa kuvattiin vieressä David Beckhamia ja hotellin edessä oli öisin parikymmentä prostituoitua.”

23.04.2015

Suomalaisen funkin väsymättömän sanansaattajan The Northern Governorsin Jorma Kalevi Louhivuori kertoo haastattelussamme jälleen nosteessa olevasta jazzista sekä kaaoksesta yhtyeen Kiinan-matkalla. Yhtyeen uusi albumi All Rise julkaistiin 10. huhtikuuta.

Pieni taustakysymys niille, jotka eivät ole yhtyeeseenne aiemmin tutustuneet: miten yhtyeenne sai alkunsa?

”Muistan istuneeni Esplanadin puistossa ja sain puhelun Funky Elephant -festivaalin järjestäjältä, joka sanoi: ’Puhuit, että sulla on se uusi funkbändi? Haluaisitko keikan festareille?’ Sanoin, että totta kai! En vain viitsinyt mainita, ettei bändiä ollut vielä edes olemassa. Nyt se sitten oli pakko perustaa.

Mietin, kuka olisi hyvä laulaja ja kosketinsoittaja. Tuomo! Entäs laulava basisti? No, Osmo. Entäs funkkaava ja laulava kitaristi? Petteri! Silloin ymmärsin, että olen perustamssa sukubändiä, josta on Marjatta Pokelan perustamissa sukujuhlissa puhuttu monet kerrat. Eli pieni tuli perseessä ja sukujuhlien aamutunneille kestäneet jamit saivat aikaan tämän bändin.”

Mikä innostaa teitä tekemään musiikkia?

”Voin vastata tähän vain omasta puolestani: haasteet, luonto, ’Luoja’, muutoksen aikaansaaminen, ihmiset, paikat, unelmat, deadline.”

Kuvailkaa uutta albumianne. Mitä halusitte tehdä eri tavalla kuin viime kerralla?

”Se on kolmen vuoden aikana kasattu levy, johon on laitettu tuhansia työtunteja ja lukemattomia hikipisaroita. Uudelle levylle oli tarkoitus löytää yhtenäisempi soundi. Ensimmäisellä levyllämme oli paljon erilaisia tyylejä, mutta uudella levyllä pysymme funkin ja soulin rajamailla. Toki sieltä löytyy myös muusikillisia yllätyksiä, aivan kuten ensimmäisellä levyllä tribuuttikappale Frank Zappalle, jonka sävelsin Frank Zappa Memorial Pancake -yhtyeen kiertueen aikana.”

Mistä kappaleesta uuteen levyynne tutustuminen kannattaisi aloittaa, jos kiireinen kuulija ehtii tarkastaa vain yhden biisin?

Drive feat. Axl Smith tai All Rise. Nämä kappaleet saavat tanssijalan vipattamaan.”

YouTube video

Nykymaailmassa suuret mainstream-artistit soittavat konepohjaista poppia. Millaista on pyörittää suurikokoista, jazziin nojaavaa yhtyettä tällaisella aikakaudella?

”Onhan tämä aivan mahtavaa hommaa! On helppoa tehdä töitä näin upeiden muusikoiden kanssa. Vetää suorastaan nöyräksi, kun edes ajattelen asiaa. Livenä yhtye pääsee oikeuksiinsa. Keikoilla saan monta henkistä orgasmia, joiden energialla sitten teen sitä konepohjaista poppia (naurahtaa).”

Suomalainen jazz on viime aikoina kohottanut profiiliaan, esimerkiksi Mopo on ollut paljon esillä pop- ja rockfestareilla. Millaisia uusia tuulia muhii jazz-skenessä pinnan alla?

”Ar Quartet on upea yhtye! Persoonallinen soundi ja hienot sävellykset takaavat heille menestystä. Samoin Sarikosken veljekset (muun muassa Jonatan ja Kasperi) kannattaa noteerata, sillä heistä kuullaan vielä. Sampo Kasurisen luotsaama Zazambor on myös erittäin potentiaalinen nouseva yhtye. Felix Zengerin veli Max on myös nouseva tähti.”

YouTube video

Vierailitte taannoin Kiinassa Cotai Jazz & Blues -festivaalilla kisaamassa isosta rahapalkinnosta. Mitä tällä reissulla tapahtui?

What happens in Macau stays in Macau! Yksi erikoismmista reissuista ever! Macau on veroparatiisi ja alue, missä olimme, on suunnattu miljardööreille. Hotellimme edessä oli joka ilta vähintään 20 prostitoitua. Se oli hyvin outoa.

Mittasuhteet olivat aivan käsittämättömiä. Olimme majoittuneena maailman kahdeksanneksi suurimmassa rakennuksessa, ja esiinnyimme maailman seitsemänneksi suurimmassa rakennuksessa (Venetian Casino). Soundcheckin aikana vieressämme kuvattiin David Beckhamia johonkin mainokseen.

Erikoinen tilanne tapahtui, kun Lindan baritonifoni meni rikki lennon aikana ja hän joutui lähtemään yksi yöllä Hong Kongiin speed boatilla. Myrsky oli noussut merellä, ja matka oli Lindan mukaan hänen elämänsä pelottavin.

Päästyään Hong Kongiin korjaaja yritti laittaa fonia kuntoon yli 6 tuntia. Kun oli maksun aika, Lindan Visa-kortti ei toiminut ja hän jäi jumiin Hong Kongiin. Hän oli nyt yksin rahattomana Hong Kongissa ja vielä velkaa torven korjaajalle. Takaisintulo oli sitten aikamoinen ruljanssi, mutta siitä kerrottakoon ensi kerralla.

Jos saisitte valita yhden jo levytetyn kappaleen, jonka olisitte itse halunneet säveltää ja levyttää, mikä se olisi ja miksi?

”Stevie Wonderin Where Were You When I Needed You. Se on kaikin puolin niin persoonallinen sekä valovoimainen kappale. Erityisesti biisin loppuosa saa minut aina tuntemaan suurta kiitollisuutta.”

Millaisia tulevaisuudensuunnitelmia teillä on?

”Tehdä lisää levyjä ja keikkoja. Pyrimme laajentamaan toimintaamme ulkomaille. Kansainvälistyminen on siis tärkeä osa visiotamme. Toki Grammy ja muut musiikkimaailman palkinnot olisi kiva saada, mutta tärkeintä minulle on uudenlaisen musiikin tekeminen, uuden musiikkityylin kehittäminen sekä kuuntelijan tietoisuuden laajentaminen salaista reseptiä käyttämällä.”

The Northern Governors esiintyy seuraavan kerran 14.5. Helsingin Kulttuurisalongissa (levynjulkaisukeikka) ja 27.6. Savitaipale soi -tapahtumassa.

Lisää luettavaa