Särre kertoo mietteitään Rapin SM-kisoista ja vinkkaa, miten kisaajien kannattaa valmistautua

Lihamyrsky

Rap SM freestyle battle -kisat otellaan jälleen Helsingin Nosturissa 30. lokakuuta. Mukaan on ilmoittautunut jopa 47 kisaajaa, joten sanan säilän voi odottaa viiltävän tällä kertaa syvältä. Kisan tuomareina toimivat Stig, Nopsajalka, MC Särre ja Gettomasa.

Pyysimme Suomen mestaruuden englanninkielisessä sarjassa vuonna 2005 voittanutta Särreä kertomaan hieman ajatuksiaan tulevasta koitoksesta. Lue tuomarin aatteet alapuolelta. Liput tapahtumaan maksavat 15/16 euroa, kisat alkavat klo 19:30. Ennakkoon lippuja voi ostaa Lippupalvelusta ja Rapin SM:n kotisivuilta.

Mitä odotat Rap SM -kisoilta?

”Hyvää tasoa ja omaperäistä tyyliä.”

Mukana on ilmeisesti jopa 47 kisaajaa. Tuleeko voittajan löytämisestä vaikea urakka?

”Erityisesti loppua kohden voittajan valinta aina vaikeutuu. Battleissa on kuitenkin kyse juuri sen illan suorituksesta, joten usein ilta paljastaa, kummalla riittää eväät voittoon.”

Mitkä ominaisuudet tekevät räppäristä erityislaatuisen hyvän?

”Jos puhutaan battle-räpistä, niin se on vähän oma tyylilajinsa. Kekseliäisyys, yllättävyys, lavakarisma. Sanavarasto auttaa keksimään riimejä, mutta sillä ei välttämättä ole mitään itseisarvoa, jos muut attribuutit eivät kanna.”

Miten kisaajien kannattaisi mielestäsi valmistautua koitokseen?

”Kokeneemmat varmaan kukin tietävät, miten he itse valmistautuvat. Uusille kokeilijoille sanoisin, että kannattaa varautua olemaan ottamatta jokaista juttua henkilökohtaisesti. Ehkä olisi myös – jos vain mahdollista – hyvä sparrata jonkun kaverin kanssa. Niin se kilpailutilanne hahmottuu sinne lihasmuistiin, kun se on kuitenkin vähän erilaista, kun ne valot pamahtavat lavalla päälle.”

Kuinka kova taso Suomen rap-skenessä on verrattuna esimerkiksi naapurimaidemme vastaavaan? Entä verrattuna Yhdysvaltain tai Ison-Britannian vastaavaan?

”Tietyllä tavalla mahdoton vertaus, mutta Suomessa on elävä battle-kulttuuri, johon nyt ehkä rajaan tämän vertailtavan pinta-alan skenen sisällä. Viime vuosina päätään ovat nostaneet erityisesti kirjoitetut batte-sarjat, joista Suomessa ’Skriivaa ku Riivaa’ kehittyy ja saa lisää osallistujia ja seuraajia jatkuvasti.

Suomen kieli on hyvin erilainen pohjoismaisiin kumppaneihimme nähden, mutta kovia tekijöitä löytyy tietyllä tavalla vähintään yhtä paljon. Erityisesti aidosti ja oikeasti improvisoidut (ottamatta mitään pois kirjoitetuilta battleilta, oma tyylilajinsa) freestylet ovat Suomessa ehkä jopa yleisempiä ja taso niissä voi olla tavallaan korkeampi kuin Jenkeissä tai Briteissä. Jenkeistä ja Briteistä löytyy kuitenkin yksittäisiä tekijöitä, joiden taso saattaisi olla meihin nähtynä ylivertainen. Ei kuitenkaan täysin.”