“Tuntuu, että ollaan jotenkin asian ytimessä” – haastattelussa Gasellit

Gaselleilta uutta materiaalia.

Suomen keikkalavoja tiuhaan koluava rap-yhtye Gasellit julkaisi tänään uuden kappaleensa Liimaa. Ystävyydestä kertova kappale on gasellimainen, kuitenkin sisältäen myös paljon uusia tuulahduksia. Tavoitimme yhtyeen haastatteluun, josta selviää niin kappaleiden syntyprosessi, levykokonaisuuksien tärkeys, kuin myös sooloprojektien tilanne. Lue Päkän, Musajusan, Thube Hefnerin ja Hätä-Miikan mietteet alta. Kuuntele uusi kappale jutun lopusta tai täältä.

Mitä Gaselleille kuuluu?
Päkä: ”Nyt on alkanut tapahtumaan. Edellisen Seis-levyn jälkeen oltiin pari kuukautta aika pahassa takalukossa. Tehtiin musaa, mutta se ei ollu kovin hauskaa tai inspiroivaa. Keväällä homma alko kuitenkin taas toimimaan ja musaa onkin jo takataskussa huolella.”
Musajusa: ”Ollaan myös tehty enemmän keikkaa kuin koskaan. Rundaaminen on ollut tosi hauskaa, mutta myös kuluttavaa. Välillä on ollut aika viiskybänen olo. Varsinkin näin kesän jälkeen.”
Thube Hefner: ”Meillä on hauskaa keskenämme. Kilsoja alkaa olla sen verran takana, että tän lifestylen viettäminen alkaa sujua. Hermot pysyy kurissa, vaikka oiskin nukuttu huonosti ja joku antaisi aamujurrissa ylen autoon.”

Tässäkin kappaleessa on Gasellimaisen tarttuva kertosäe. Miten biisien sävellysprosessi etenee?
Musajusa: ”Pääsääntöisesti pyritään siihen, että kaikki on paikalla, kun tehdään biisejä. Kaikki pääsevät vaikuttamaan jokaiseen työvaiheeseen.”
Hätä-Miikka: ”Usein meidän biisit lähtee tekstin tai biisiaiheen pohjalta. Sen pohjalta lähdetään säveltämään. Kertsit on usein meikäläisen harteilla, tai ainakin vetovastuu. Yleensä mulla alkaa jo olla joku idea laulumelodiasta, ja sen jälkeen alkaa äijien armoton sparraaminen ja yhdessä hierominen.”
Päkä: ”Helpolla ei päästetä häkkiin! Säkeistöt jokainen kirjoittaa toki itse, eikä niihin puututa niin kovalla muiden toimesta. Kertseihin kaikilla on yleensä paljonkin sanottavaa.”

Kappaleenne käsittelevät usein erilaisia ihmissuhteita, kuten myös uusi singlenne. Miten kappaleiden sanoitukset lähtevät muovautumaan isommassa porukassa?
Päkä: ”Joo, hyvä huomio! Näköjään nykyään tulee aika paljon pyöriteltyä ihmissuhteita biisien aiheissa. Biisien aiheita kehitellään koko porukalla. Me vietetään monta päivää viikossa yhessä ja keikkamatkoilla on aikaa puhua elämästä. Siinä sivussa niitä aiheita ponnahtelee ilmoille.”
Hätä-Miikka: ”Yleensä biisin tunnelmasta ja maailmasta puhutaan paljon jo ennen kuin yhtäkään sanaa kirjoitetaan ylös.”

Teistä puhutaan usein, että olette vielä suuremman läpimurron kynnyksellä. Miten itse koette tämän asian?
Päkä: ”Tavallaan se tuntuu hienolta, kun joku noin sanoo. Se tarkoittaa, että me ollaan tehty jotain oikein siihen mennessä. Samaan aikaan se myös ahdistaa ja nykyään vähän vituttaakin. Ulkopuolisten asettamat odotukset meidän bändin varalle tuntuu tietyllä tapaa paineina, mikä ei ole hyvä. Ei me haluta miettiä mitään suurta läpimurtoa, vaan tehdä meidän omaa musaa.”
Thube Hefner: ”Kukaan ei tietenkään ole paineille immuuni, mutta musan kohdalla ne ois kiva pitää minimissään. Jatkuva haipin mittailu ja streamilukujen seuraaminen on vittumaista, mutta välillä siihen toki sortuu itsekin. Välillä kuitenkin tulee sellanen fiilis, että nykyään aika puolivillaisetkin jutut nostetaan esiin, kunhan niissä on joku helposti määriteltävä leima päällä. Meillä sitä leimaa ei oikein koskaan ole ollut. Eikä olla saatu mitään ilmiöstatusta, mutta silti on saatu tehdä tosi siistejä juttuja. Se, että täysi Tavastia laulaa olevansa samaa heimoo meidän kanssa, on tosi magee fiilis.”
Musajusa: ”Silloin tuntuu, että ollaan jotenkin asian ytimessä.”

Olette keikoilla viitanneet välispiikeissä nykypäivän ripeään julkaisutahtiin. Koetteko levykokonaisuudet tärkeiksi?
Hätä-Miikka: ”Levykokonaisuudet on meille tärkeitä ja itse olen vahvasti albumi-ihminen. Mutta ajankelkkakin on mulle ja meille tuttu.”
Päkä: ”Toisaalta muuttuneessa musamaailmassakin on puolensa. On tosi vapauttavaa, että voit laittaa vaan yksittäisen biisin nettiin ja se elää siellä omaa elämäänsä. Ei tarvitse aina pingottaa sitä, sopiiko tää biisi samalle levylle muiden uusien juttujen kanssa.”
Musajusa: ”Toisaalta sinkkujen ylikorostunut asema vähän myös vaivaa. Albumille on mahdollisuus sisällyttää myös sellaisia biisejä joiden sinkuttamisessa ei välttämättä ois muuten mitään järkeä. Olisi harmi, jos poikkitaiteellisemmat kappaleet jäisivät kokonaan julkaisematta.”

Onko levyä tulossa?
Hätä-Miikka: ”Kuten aiemmin todettu, levykokonaisuudet on meille edelleen tärkeitä ja albumikin on tekeillä. Tällä hetkellä palaset on kuitenkin vielä aika pahasti levällään.”
Päkä: ”Me ollaan tehty paljon uutta musaa, mutta biisit on keskenään tosi erilaisia ja niistä tulis mielipuolinen levykokonaisuus. Ei silleen hyvällä tavalla. Voi siis olla, että osa biiseistä julkaistaan yksittäisinä biiseinä tai haudataan syvälle Itä-Pasilan betoniin.”
Hätä-Miikka: ”Seuraavalle levylle päätyvät ne biisit, jotka nivoutuvat sen teemaan ja muodostavat luonnollisen kokonaisuuden.”

Mikä on soolojulkaisujen tilanne, onko niitä odotettavissa?
Thube Hefner: ”Kyllä! DJ IBUSAL + LOBO -projekti on saamassa jatkoa. Pidettiin itseasiassa tänään ekat kunnon studiosessiot. Ideatasolla hommat on ollut käynnissä jo jonkin aikaa, mutta käytännön toteuttaminen on ollut haastavaa. Lobo on ollut kiireinen mm. Yonan levyn ja uuden studion rakentamisen kanssa. IBU on taas satsannut gaselli-hommista jääneen ajan kalastamiseen. Saalis on jäänyt laihaksi, joten nyt virveli on laitettu kaappiin ja keskitytty olennaiseen.”
Musajusa: ”Niin ja Hätiksen seuraavaa levyä on tehty myös tässä ohella. Ja suuria linjoja on löydetty. Tuleva levy on soinniltaan modernimpaa ja elektronisempaa, mutta räppiä siihen ei juurikaan tule vieläkään sisältymään, vai tuleeko?”
Hätä-Miikka: ”Ehdottomasti, ehkä.”

Mitä Gaselleilta on odotettavissa vielä loppuvuodelle?
Päkä: ”Loppuvuonna vedetään niin paljon keikkaa kuin sitä siunaantuu. Keikkojen vetäminen maistuu! Mistään muusta ei oo vielä mitään varmuutta, mutta toivottavasti saadaan lisää biisejä ulos jo tänä vuonna.”