Uusia sävyjä iki-ilkeässä Femmagaalassa – Perinteisen vahingonilon tilalle on astunut pohjaton suru

29.01.2015

On jälleen se aika vuodesta, kun vaihtoehtoinen palkintojuhla Femmagaala nimeää viime vuonna parhaiten – tai ainakin kiinnostavimmalla tavalla – kotimaisen musiikin alalla pärjänneitä. Haastattelimme perjantaina Helsingin Virgin Oilissa järjestettävän tapahtuman tiimoilta tapahtumaa yhdentoista vuoden ajan luotsannutta Wallu Valpiota, joka avautui muun muassa Lordin muinaisesta gaalamenestyksestä.

Mikä on Femmagaalan funktio tänä päivänä? Miksi Suomi tarvitsee vaihtoehtoisen musiikkigaalan?

”Koska musiikkiympäristö on likaisempi ja sekaisempi kuin koskaan. Suomen muuttuneen musiikki-ilmapiirin johdosta Femmagaala keskittyykin tällä kertaa enemmän myös musiikin ympärillä tapahtuneisiin muutoksiin ja sen uusiin suuntauksiin.

Kivijalkalevyliikkeiden, musiikkilehtien ja musiikillisesti ansioituneiden indie-orkestereiden lopettamisesta huolestuneet Femma-tuomariston jäsenet ovat kuitenkin muistaneet musiikin ympärillä vellonutta murrosta myös ehdokkaissaan. Vahingonilon tilalle on astunut avoin pohjaton suru.

Joidenkin on kuitenkin näytettävä suuntaa ja auttaa välttelemään kivikoita ja karikoita purjehtiessamme kohti tuntematonta. Ja kannustettava tietenkin niitä alan tekijöitä ja toimijoita, joille meinaa tulla tässä nykyrallissa tippa linssiin.”

Miten ehdokkaat ja kategoriat valikoituvat?

”No, ensin valitaan joku sosiaalinen tila (lue: ravintola), tilataan alkoholipitoisia juomia ja sitten aletaan raapia päitämme. Yritetään muistella vuoden onnistujia ja ennen kaikkea epäonnistujia. Paskasta on helpompi ponnistaa Fenix-linnun lailla kohti sitä valtavan musiikkisonnan pintaa ja etsiä niitä muutamia ruusunsiemeniä sieltä, jotka vain odottavat kukkaan puhkeamistaan.

Onnistujista on sitten helpompi laatia kategorioita ja nauraa samalla sitä kakkaista naurua niille surkimuksille, jotka todennäköisesti esiintyvät seuraavana vuonna Emma-gaalassa. Suomi on kyllä aika hukassa nykyään tuon musan kanssa. Vanhat porskuttaa, mutta uusia kykyjä joutuu hieman lapioimaan esiin – onneksi niitä vielä jonkin verran pellolta löytyykin.

Vahingonilo on kyllä Femmassa se juttu. Tosin kun tuomaristo koki tänä vuonna pienoisen nuorennusleikkauksen, niin uudet eivät vielä ole ihan niin ilkeitä kuin vanha tuomariposse. No kyllä ne siitä vielä pahansisuisiksi kasvavat vuosien myötä kun Femma avaa niiden silmät…”

Kuinka olennaista Femmagaalalle on erottautua esimerkiksi Emma-gaalasta tai Musiikki & Median Industry Awardsista?

”No näiden kahdentoista vuoden aikana, mitä Femmagaala on ollut olemassa, tuntuu siltä, että muut gaalat ja awardsit ovat vuosien varrella yrittäneet muuttua sitä mukaa, mistä kansa sillä hetkellä sattuu pitämään. Femmagaala ei pyllyjä nuole, se lähinnä kertoo kenen sulkijalihaksia seuraavina vuosina kannattaa nuolla.

Musiikki & Media tosin tuo myös mukavasti uusia kykyjä esille, muutenhan tuo koko tapahtuma on vain rahakaivo järjestäjille. Mitään muutahan siellä ei opi kuin sen, kuinka selkään taputellaan oikeaoppisesti, Hotelli Ilveksen aulabaariin syljetään kaikki raha ja kuinka soitetaan kännissä kotiin ilman, että vaimo tai aviomies ei ehkä tajua, missä hotellihuoneessa sitä yönsä on tullut sitten vietettyä.”

Femmagaalassa viljellään perinteisesti hyvää ja vähän huonompaakin huumoria. Onko koskaan mennyt överiksi? Missä, milloin ja miten?

”No, ehkä se on se, kun yhtenä vuonna Lordi-aiheista krääsää alettiin myydä sukista suklaaseen ja salmiakkiin ja keksittiin sitten vahingonilon kautta luoda kategoria, missä oli ehdokkaana pelkästään kaikkea laardiin liittyvää. No sitten, kun tuli palkintojen jaon aika ja Lördi tietenkin sen voitti, niin ihan ilmoittamatta Lårdin joku edustajamimmi ryntäsi lavalle pokkaamaan iloissaan pystiä ja vetäisi siihen päälle pitkän ylitsepursuavan kiitospuheen. Jengi oli ihan ymmällään ja sali oli sen jälkeen aika hiljainen sen myötähäpeän johdosta, kun se mimmi ei tajunnut koskaan, ettei tuollaisia palkintoja kannattaisi ehkä lavalta tulla hakemaan…”

Voittajaennusteesi tälle vuodelle. Kuka vie yleisöfemman?

”Toivottavasti Räjäyttäjät, todennäköisesti Stam1na. Öh.”

Tänä vuonna Femmagaalassa esiintyvät muun muassa Tuuttimörkö, DJ Kridlokk ja At the Hollow. Kuinka esiintyjien kirjo kuvastaa tämän hetken musiikkikarttaa?

”Räpäytys on tätä päivää, ja tuo kova kolmikko (DJ Kridlokk, Tuuttimörkö ja Aivovuoto) päättää Minä en aja! -kiertueensa tuonne gaalaan. Superkemut siis tiedossa. Soul Valpio Band on taas uusi reipas pumppu Jyväskylästä, jolla ei ole tällä hetkellä edes keikkamyyjää tai levy-yhtiötä. At The Hollow teki juuri maailmanlaajuisen levytyssopimuksen, ja Markkasen Jouni otti ensimmäistä kertaa eläissään näkemättä bändiä keikkarosteriinsa. Siinä sitä on aika sekalaista sakkia lauteilla yllin kyllin. Tulkaahan äimistelemään ja nostelemaan käsiä ilmaan. Ei pitäisi olla vaikeeta.”

Femmagaala 30. tammikuuta Helsingin Virgin Oilissa. Liput 10/12 euroa, tapahtuma alkaa klo 21.

Rumba on Femmagaalan yhteistyökumppani. Teemu Fiilin on osa Femma-tuomaristoa.

Lisää luettavaa