Viimeiset keikat ja ”viimeiset keikat” – Viilaako PMMP fanejaan linssiin?

31.08.2013

Nalle Österman kritisoi blogikirjoituksessaan PMMP:tä fanien lypsämisestä. Kysyimme neljältä musiikkialan ammattilaiselta, onko kritiikissä perää.

Teksti: Saku Schildt, kuva: Ville Juurikkala

Räväköistä kirjoituksistaan tunnettu, Rumbankin pitkäaikaisena avustajana kunnostautunut toimittaja Nalle Österman julkaisi 28. elokuuta blogikirjoituksen, jossa hän syytti määrittelemättömän pituiselle tauolle vetäytyvää PMMP:tä ja yhtyeen taustavoimia rahastamisesta.

Sosiaalisessa mediassa nopeasti levinneessä tekstissä Österman kirjoittaa, että bändin syksyisiä keikkoja markkinoidaan harhaanjohtavasti ”viimeisinä keikkoina”, vaikka bändi itse on puhunut vain tauolle jäämisestä. Hänen mielestään yleisölle annetaan tarkoituksella sellainen kuva, että nyt olisi viimeinen mahdollisuus nähdä bändi livenä, vaikka on täysin mahdollista että bändi palaa muutaman vuoden päästä kuvioihin.

”Puheet PMMP:n uran lopetuksesta ja määräämättömistä tauoista ovat ovelaa markkinamiesten löpinää, joilla kaupataan hyvään hintaan ainutlaatuisiksi markkinoituja elämyksiä kerta toisensa jälkeen”, Österman kirjoittaa.

Samana päivänä, kun Österman julkaisi kirjoituksensa, myös Rumban entinen toimituspäällikkö Janne Flinkkilä puhui mediassa samasta aiheesta. Flinkkilä kritisoi Yle Radio 1:n Kultakuume-ohjelmassa erityisesti musiikkimediaa siitä, että toimittajat ovat kyseenalaistamatta kertoneet yleisölle juuri sellaista viestiä kuin PMMP ja Sony Music ovat halunneet. Flinkkilän mukaan toimittajat ovat kiltisti noudattaneet PMMP:n julistamaa niukkaa haastattelulinjaa ja toistaneet markkinointimielessä lähetettyjen tiedotteiden sanomaa.

”Aika monella toimittajalla on vaikka Paula Vesalan puhelinnumero, mutta kukaan ei ole soittanut ja kysynyt, mistä tässä kaikessa on oikein kysymys. Tavallisesti toimittajan raja menee yksityiselämän suojelemisessa, mutta tässä oli kyse ennemmin bisneksen suojelemisesta”, Flinkkilä sanoi.

Rahastusväitteet saivat sosiaalisessa mediassa osakseen sekä ymmärrystä että kritiikkiä. Toisten mielestä PMMP tekee juuri niin kuin pelin henkeen kuuluu eli ottaa kaiken irti ennen taukoa. Toiset yhtyivät Östermanin vedätysväitteisiin.

PMMP taisi ottaa jupakasta itseensä. Kolmelle yhtyeen jäsenelle osoitetut kommenttipyynnöt eivät saaneet mitään vastausta, ja Sony Musicin edustaja vastasi ainoastaan, ettei yhtiö tai bändi halua kommentoida asiaa mitenkään.

Miltä tilanne näyttää sivustakatsojien silmin? Kysyimme neljältä musiikkialan työläiseltä, kumman osapuolen näkökantaa he ymmärtävät paremmin.

Voice-radioaseman musiikkipäällikkö ja Rumbaankin kirjoittava Jussi Mäntysaari ei pidä kohua kohun arvoisena.

”Ihmettelin vähän Nallen tekstistä, että missä se ’käpis’ tässä on. Ei PMMP ole luvannut lopettaa pysyvästi, ei mikään bändi tee niin. Viimeisten keikkojen ajankohdat kerrottiin heti keväällä, ainoastaan tarkat yksityiskohdat paljastettiin vasta nyt. Eihän bändiä voi syyttää siitä, että se osaa markkinoida kiertuettaan. Kyllä menestyvä muusikko saa Suomessakin tienata”, Mäntysaari sanoo.

Samaa rataa jatkavat kolme muutakin haastateltua. Soliti-levyfirman johtaja Nick Triani valittelee, ettei brittinä ymmärrä täysin Östermanin kirjoitusta, mutta hän ei näe PMMP:n toimintatavassa mitään kummallista.

”Miksi yhtye ’lypsäisi’ konserteistaan vähemmän rahaa kuin se kykenee? Jos he voivat saada kasapäin rahaa, niin hyvät heille. Miksi tällaisena aikana, kun artistien on vaikea löytää keinoja saada tuloja, Suomen suurimpiin bändeihin kuuluva yhtye ei tarttuisi tilaisuuteen kerätä muhkea tilipussi?” Triani miettii.

YleX:n musiikkipäällikkö Tomi Saarinen painottaa PMMP:n omaa viestiä, ettei yhtye ole itse missään vaiheessa sulkenut pois palaamisen mahdollisuutta. Promoottoreiden puheet ovat promoottoreiden puheita.

”’Määrittelemättömän pituinen tauko’ on rockretoriikassa mielestäni sama kuin ’palaamme varmasti vielä’. Kyllä tässä yhtye on koko ajan pyrkinyt sanomaan, että takaisin tullaan enemmin tai myöhemmin. Silloin tässä olisi epäeettisyyden makua, jos yhtye jo nyt tietäisi, milloin se aikoo aktivoitua uudelleen”, Saarinen sanoo.

YleX:n tuottajana pitkään toiminut Jani Kortti täydentää värisuoran asettumalla hänkin PMMP:n ymmärtäjien joukkoon.

”Minusta tässä tehdään vähän kärpäsestä härkästä. En usko, että tässä on mitään suunnitelmaa takana, mutta mitä sitten jos bändi palaisikin joskus? Se olisi toki törkeää, jos PMMP olisi ensi keväänä taas lavoilla. Mutta jos siihen menee tuo Nallen kaavailema viisi vuotta, niin sehän on pitkä aika. Melkein kokonainen rock-sukupolvi”, Kortti sanoo ja jatkaa:

”Faktahan on se, että bändi on tehnyt samalla jengillä hommia vuosikymmenen ja saavuttanut kaiken. On varmasti hyvä aika pistää pillit pussiin, ja totta kai bändin kannattaa takoa sitä ennen kaikki irti. Etenkin soittajien ja Mira Luotin takia. Tässä pitää muistaa se, miksi PMMP levyttää uudestaan vanhoja biisejään. Ainakin jotain gramexeja juoksee bändille myöhemminkin. Paula Vesalalla ja Jori Sjöroosilla tuskin on taloudellisesti vaikeaa, kiitos Teosto-korvausten, mutta en usko, että My First Band pääsee koskaan lähellekään PMMP:n suosiota. Lopputlilähän bändi nyt soittaa, ei siinä ole sen kummempaa.”

Lisää luettavaa