Ilmoitus: Lainarahalla soittovälineiden päivitys ammattilaistasolle

Ilmoitus: Soittoharrastus aloitetaan usein edullisella aloittelijan soitinpaketilla, joissa soundien rajallisuus ja itse soittimen karkea tuntuma saavat soittotaidoissaan nopeasti edistyvän muusikonalun turhautumaan. Laadukkaamman kitaran otelauta ja nauhoitus saavat kielet värähtelemään ilman särinää ja hintavamman rumpusetin akustiikka takaa terävämmän kompin. Lukemattomat soittoharrastajat ovat käyneet läpi harmistumisen tunteiden kirjon päästyään kokeilemaan laadukkaampaa soitinta ja äänentoistoa. Omat soittimet tuntuvat valjuilta laatuvälineiden kokeilun jälkeen. Valitettavasti parempilaatuisten soittovälineiden hintalappu saattaa helposti olla monikertainen aloittelijoille myytäviin perusmalleihin nähden. 

Maailmankiertueista haaveilevan popparin tai rokkarin ei tarvitse alkuun pääsemiseksi ostaa monien tuhansien eurojen hintaista bändisoitinta ja äänentoistoa. On kuitenkin hyvä tiedostaa, että perussoitin ei kanna pitkälle. Jos omat säästöt eivät riitä laatusoittimeen ja -äänentoistoon, voi helposti hakea lainaa heti käyttäen lainavertailupalvelua. Soittoharrastuksessa alkuun pääseminen onnistuu kohtuullisen koron lainalla, jonka löytäminen on vertailupalvelun avulla nopeaa ja lainaa voi maksaa takaisin itselleen sopivissa kuukausierissä. On hyvä muistaa, että hyvälaatuiset soittimet säilyttävät paremmin arvonsa ja ovat pitkällä tähtäimellä järkevämpi hankinta kuin aloittelijoille markkinoidut alkeissoitinpaketit. Uuden soittimen kallis hinta ja harrastuksen jatkuvat kulut voivat aluksi hirvittää, mutta soittoharrastus on hintansa arvoista.

Soittoharrastus kehittää aivoja ja edistää terveyttä

Bändissä soittamista ei helposti mielletä terveelliseksi harrastukseksi. Mielikuvat rappiomuusikoista istuvat syvällä. Totuus on kuitenkin toisenlainen. Soittoharrastajien aivojen toimintaa on useissa tutkimuksissa seurattu pitkäaikaisseurannalla ja tulokset ovat osoittaneet soittoharrastuksen edistävän motoristen ja kognitiivisten taitojen kehittymistä. Erityisesti lapsilla soittoharrastus auttaa keskittymiskyvyn ja muistin sekä päättelytaitojen kehittymistä. Eivätkä näiden taitojen kehittämien aikuisillekaan ole haitaksi. Ikääntyville soittoharrastus on erinomaista työmuistin harjoittamista ja henkisen terveyden ylläpitoa.

Aivoliitto on koostanut musiikin laaja-alaisista vaikutuksista tietopaketin, joka perustuu tutkittuun tietoon. Positiivisten vaikutusten lista on pitkä. Musiikki saa aikaan ihmisen motorisen järjestelmän aktivoitumisen aivoissa ja edistää sekä verenkiertoa että aineenvaihduntaa. Tämä tapahtuu riippumatta siitä, kuunteleeko musiikkia vai toimiiko aktiivisena soittajana tai laulajana bändissä. Soittaminen ja laulaminen tekevät vaikutuksesta pelkkää kuuntelua voimakkaamman.

Bändisoittimen opetteluun on paljon hyviä perusteluja, mutta nekään eivät riitä, jos motivaatio soittamiseen lopahtaa. Motivaation ylläpitämiselle kannattaa antaa hetki pohdiskeluaikaa ja pyrkiä toimimaan niin, että soittoharrastus tuntuu mieluisalta. Bändin jäsenten ristiriidat vievät nopeasti kaiken ilon soittamisesta ja tällöin on kaikkien etu, jos riitaisat soittajat joko sopivat erimielisyytensä tai etsivät itselleen uuden sopivamman bändiporukan. Motivaation ylläpitämisen myötä soittamisesta ei tule taakkaa, vaan musiikin soittamisesta jaksaa nauttia ja siihen tehty rahallinen panostus kantaa hedelmää parempana hyvinvointina.

Elektronisen musiikin tekeminen on yleistymässä

Bändissä soittamisen suosio on hiipunut huippuvuosikymmenistä, ainakin jos asiaa kysytään soitinliikkeiden edustajilta. Kokonaan bändisoitto ei ole katoamassa minnekään, mutta rinnalle on noussut yhä suositummaksi itsenäinen musiikin tekeminen hyödyntäen musiikkiteknologiaa. Elektroninen musiikki on vallannut alaa perinteisiltä ”kitara, basso, rummut ja laulu” -tyyppisiltä bändeiltä. Elektronista musiikkia on kätevä tehdä itsenäisesti kerrostaloasunnossakin toisin kuin bänditreenien pitäminen, jotka vaativat aina oman erillisen ja siihen tarkoitukseen sovitetun tilan.

Elektronisen musiikin tekemiseen tarvitaan yhtä lailla laadukkaat välineet. Vaikka perinteisten rumpujen ja bassokitaroiden myynti on laskussa, myydään musiikkiohjelmistoja ja kotistudioihin tarvittavia digitaalisia kosketinsoittimia sekä muita äänityökaluja entistä enemmän. Elektronisen musiikin tekeminen ei siten vähennä tarvetta tehdä välinehankintoja ja yhtä lailla hinta korreloi laatua myös elektronisen musiikin työkaluissa.

Yhteenveto

Soittoharrastuksen tavoite on musiikista nauttiminen ja sen tuomat elämykset. Musiikin harrastamisella on tutkitusti positiivinen vaikutus ihmisen henkiseen terveyteen. Halvat soittovälineet saattavat nopeasti turhauttaa, joten kannattaa vakavasti pohtia paremmin arvonsa säilyttäviin ja enemmän iloa tuottaviin laatuvälineisiin investoimista. Hyvät soittovälineet, oli kyseessä sitten sähkökitara tai syntetisaattori, ylläpitävät harjoittelumotivaatiota.