Janne Joutsenniemi Suburban Triben lopettamisesta: ”Päätös kypsyi pikkuhiljaa, oikeussalidraamoilla ei ollut siihen vaikutusta.”

29.03.2011

Suburban Tribe ilmoitti tänään laittavansa pensselit santaan ja soittavansa viimeisen keikkansa heinäkuussa Tavastialla. Syynä on Janne Joutsenniemen mukaan puhtaasti motivaation puute.

Teksti: Saku Schildt, kuva: Cobra Records

Suburban Triben 20-vuotisjuhlat muuttuivatkin hautajaisiksi. Yhtye ilmoitti nettisivuillaan, että Tavastian-keikka 30. heinäkuuta jää yhtyeen jäähyväiskonsertiksi, jonka jälkeen jäsenet jatkavat kukin omaan suuntaansa.

Yhtyeen basisti ja säveltäjä Janne Joutsenniemi kertoo lopettamispäätöksen hautuneen viime syksyn aikana. Orkesteri julkaisi viimeiseksi jääneen albuminsa Now and Ever Afterin viime huhtikuussa, eikä bändi halunnut vaipua viettämään jälleen vuosien hiljaiseloa, kuten se teki viimeisen levyn ja sitä edeltäneen Revolt Now’n (2006) välillä.

”Mulle se ajanjakso, kun kirjoitetaan uusia biisejä ja sovitetaan niitä, on aika vaativaa aikaa. Oli kuitenkin selvää, että bändin pitäisi alkaa saman tien uudelleen töihin, jos aikoisimme jatkaa. Sovimme bändin kanssa, että katsomme vuodenvaihteen jälkeen, alammeko valmistella uutta levyä vai mitä teemme. Siinä yhteisesti treeniksellä sitten päätettiin, että paskaako tässä jatkamaan, jos ei tunnu siltä”, puhelimitse tavoitettu Joutsenniemi kertoo.

”Päätös oli yhteinen, jotkut jäsenet olivat haikeampia kuin toiset. Itselleni tämä tuntuu vähän kuin vapautukselta. Ei bändi mikään velvollisuus ollut, mutta silti tuntui kuin painolasti olisi pudonnut harteilta. Tässä on kuitenkin jo jonkun aikaa halunnut tehdä jotain muuta, ja kun sen saa sanotuksi ääneen ja muu ryhmä komppaa, se on selvä helpotus.”

Yhtyeen lopettamiselle antaa ikävän lisävärin laulaja Ville Tuomen tammikuussa saama rikostuomio. Tuomi tuomittiin runsaasti julkisuutta saaneessa oikeudenkäynnissä sakkoihin toimittaja Nalle Östermanin pahoinpitelystä.

Joutsenniemi toteaa, ettei tapaus vaikuttanut yhtyeen suunnitelmiin millään tavalla.

”On aika kaukaa haettua, että tuollainen koominen ooppera vaikuttaisi 20 vuotta toimineen bändin suunnitelmiin. Toivotan Nallelle hyvää kirjailijanuraa, mutta en halua alkaa sitä tässä Suburban Triben yhteydessä promotoimaan”, Joutsenniemi sanoo ärtymystä äänessään.

Studioteknikkona kunnostautunut ja maineikkaan thrash metal -yhtyeen Stonen kanssa muutamia keikkoja 2000-luvulla tehnyt Joutsenniemi kaipaa seuraavaksi pesäeroa ”ammattimaiseen muusikkouteen”. Hän kertoo jatkavansa musiikin tekemistä harrastajapohjalta, jos ja kun jatkaa.

”Olen huomannut, kun musabisnes tappelee tällä tavalla olemassaolostaan, etten halua olla enää ammattimuusikko. Haluan tehdä musiikkia sisäisen pakon vuoksi enkä siksi, että pitäisi saada vuokrat maksettua. Haluan olla riippumaton siitä, mikä musiikkini kaupallinen status on.”

Suburban Tribe ei ole viimeisillä levyillään hittejä tehtaillut, mutta yhtyeen levyt menivät loppuun asti kohtuullisesti kaupaksi. Now and Ever After nousi Suomen albumilistan seitsemänneksi ja pysyi listalla viisi viikkoa.

Joutsenniemi kuvailee lopettamisajankohtaa senkin takia hyväksi, että bändi sai tehtyä mielestään hyvän viimeisen levyn. Väkisin puserretun turhakkeen jälkeen olisi ikävämpää lyödä hanskat naulaan. Hän tuumaa myös, että yhtye sai toteutettua kaiken, mitä halusi saada aikaiseksi.

”Isompi jalansija ulkomailla olisi ollut hauska saada, mutta pääsimmehän me tekemään siellä pari hyvää rundia. Ei siinäkään ole siis mitään hampaankolossa.”

Entä Stone? Nyt Joutsenniemen aikataulu on väljempi, onko aika kaivaa taas vanha sotaratsu naftaliinista?

”Sen bändin kanssa enempien keikkojen tekeminen riippuu monesta asiasta. Kyllä meille on taas tullut tarjouksia ensi kesänkin festareilta, mutta olemme vastaneet, ettemme tule. Viimeisen Ruisrock-keikan jälkeen vuonna 2009 huomasimme aika muutamalla sanalla, että eiköhän tämä ollut taas tässä.”

Liput Suburban Triben jäähyväiskeikalle tulevat myyntiin 1.4 klo 9. Hinta 20€, ennakkomyynnin hoitaa Tiketti.

Lisää luettavaa