Dead Prez saarnasi Tavastialla valkoisen miehen synneistä – yleisöä nauratti

Hiphop-duo Dead Prez menetti 50% miesvahvuudestaan ennen Tavastian-keikkaa. Jäljelle jäänyt osapuoli M-1 hoiti hommansa ammattimiehen varmuudella, jos nyt tulisimmat agitoinnit saivat yleisössä aikaan lähinnä naljailua.

Teksti ja kuva: Otso Karhu

Dead Prez, Gasellit
Tavastia, Helsinki
26.3.2013

Newyorkilainen Dead Prez saapui tiistaina Tavastialle vajaalla miehityksellä. Muun muassa terrorismia ja päättäjien korruptiota vastaan rankasti sanailevan rap-kaksikon toinen puoli stic.man joutui ”henkilökohtaisista syistä” palaamaan kotiinsa kesken kiertueen. Jäljelle jääneiden keikkojen liput myytiin alennetuin hinnoin. Toinen kaksikosta, M-1, ei tilanteesta kuitenkaan säikähtänyt: kaveri vetäisi DJ Mike Flo:n kanssa hyvän keikan yleisöön eksyneistä naureskelijoista huolimatta.

Lämppärinä esiintynyt Gasellit ei jättänyt paljoa sanottavaa. Helsinkiläiseltä rap-triolta löytyy meneviä biisejä ja näppärää sanailua, mutta lavaesiintymisen apaattisuus ei yleisöä herättänyt. Hätä-Miikka ilmoitti alkuun olevansa kuumeessa ja lateli loppukeikan ajan “joko lähdetään pois täältä” -välispiikkejä. Thube Hefnerin ja MusaJusan heiluttelivat väsyneesti käsiään.

Suurin ongelma oli kuitenkin miksaus, sillä lavan keskiosaan ei jytäbassojen ja räppien lisäksi muuta erottunut. Kahta lavan edustalla jorannutta nuorisohuligaania lukuun ottamatta yleisö nökötti paikallaan kuin toteemit.

DJ Mikeflo saapui lavalle laittamaan muutaman lämmittelybiisin läppäriltään. Kasvonsa tatuoinneilla vuorannut tiskijukka onnistui saamaan “Helsinki make some noise” -huudatuksillaan yleisöön eloa. Tunnelma kohosi ja keikkaväki tuplaantui pikaisesti – väkeä riitti nyt Tavastian takaseinään asti. Hetken päästä M-1 tepasteli lavalle valtavassa karvareunustakissaan, ja Mikeflo pyöräytti käyntiin Turn Off the Radion Dead Prezin vuoden 2002 mixtapeltä.

Gasellien apaattisen esityksen jälkeen M-1:sen ammattimaisuus korostui entisestään, kun koko kropallaan sanaileva räppäri ryntäili ympäri lavaa ja eläytyi tilanteeseen täysillä. Oli kuin vastarintaliikkeen johtaja olisi puhunut kansanjoukoille. That’s War sai yleisön hetkeksi huutamaan sodanjulistusta kädet katossa, samoin We Need A Revolution.

Paatuneet rap-diggarit ottivat hyvin vastaan M-1:sen Public Enemy -tyyliset, julistukselliset välispiikit, mutta muuta väkeä yhteiskuntakriitikon sanoma hiukan nauratti. Sen toki ymmärtää: Suomi on pisatutkimusten ykkösmaa, jossa yhteiskunnallista järjestyksenvalvontaa arvostetaan. Dead Prez taas on Brooklinin köyhillä alueilla mustien kohtaamista epäoikeudenmukaisuuksista syntynyt räppikaksikko. “Fuck the police, fuck education, fuck white trash” -sanoma soljui hyvin räppien sekaan, mutta välipuheissa yleisöllä oli ongelmia samaistua illan pääteemaan: revolution, vallankumous.

They schools can’t teach us shit / My people need freedom, we tryin to get all we can get / All my high school teachers can suck my dick / Tellin’ me white man lies straight bullshit” ja “White people don’t know what it’s like, Helsinki make some nooooise.

Yleisön lämmitettyään M-1 avasi välipuheissaan sanoituksiaan toistuvasti (“Ya’ll know what Uncle Sam does around the world. It’s imperialism”) ja kävi läpi niin Palestiinan tilanteen kuin Obaman ongelmat. “Obama on Hitleri”, kuului kännisten hippien vinoileva huuto takarivistä, ja naureskelu päättyi vasta kun M-1 veti pöytään ruotsinpilkkauskortin. Tyypillistä. Ehkä Dead Prezin musiikki on liian paikkaan sidottua suomalaisille, jotka barrikadeille nousun sijaan alkavat poistua jo ennen keikan loppua. Encoren alkaessa narikkajonossa oli lavanedustaa suurempi tungos.

Taustahihittely oli turhaa. M-1 ja DJ Mikeflo vetivät hienon keikan, jossa räppien ja musiikin taso oli tunnelmaltaan ja teknisesti parhaimmillaan upeaa katseltavaa. Vuoden 2000 debyyttilevyn kappaleet Propaganda ja Mind Sex olivat loistovetoja, samoin vuodentakaisen Information Age -albumin tärpit. Loppupuolella esitetty hittibiisi Hip-Hop sai känniset naljailijatkin huutamaan kertosäettä kuorossa.

Vaikkei M-1:sen sanomaan saisikaan omakohtaista näkökulmaa, on joskus hauskaa nousta barrikadeille – edes yhden illan ajaksi. “Helsinki make some noooooise!