Dinosaur Jr. Tavastialla: indie-legenda tarjosi jälleen täyslaidallisen korvia hivelevää äänivallia

Tuomas Jalamo kävi tsekkaamassa viime vuosina useampaankin kertaan Suomessa vierailleiden vaihtoehtorock-setien Tavastia-keikan maanantaina. Vieläkö J Mascis, Lou Barlow ja Murph olivat voimissaan?

Teksti ja kuva: Tuomas Jalamo

Dinosaur Jr, Hero Dishonest
Tavastia, Helsinki
25.2.2013

Dinosaur Jr. on käynyt Suomessa monta kertaa aiemminkin, ja vieläpä suhteellisen lyhyen ajan sisään. Silti sen onnistuu myydä Tavastia täyteen maanantai-iltana neljänkymmenen euron hintaisilla lipuilla. Asema on ansaittu: hirmuliskot tarjoilevat livenä juuri niin korvia hivelevän äänekästä kitaravallia kuin kulttibändiltä toivoa saattaakin. Vaikka tämänkertaista esitystä vaivasivatkin alussa pienet tekniset ongelmat, ei se juuri päässyt vaikuttamaan muilta osin varsin onnistuneeseen keikkaan.

Vaikeudet liittyivät aluksi Emmett ”Murph” Murphyn rumpusettiin. Heti tämän jälkeen Lou Barlowin bassokitara lakkasi tyystin toimimasta. Sinne tänne säntäillyt, vikoja parhaansa mukaan selvittämään pyrkinyt lavateknikko näytti siltä, että käsillä oli vuoden kamalin työpäivä. Barlow’n saatua lopulta uuden soittimen pääsi keikka lähtemään kunnolla käyntiin.

Kappalelista oli herkullinen yhdistelmä hittejä ja harvinaisempia paloja. Vuoden 2007 Beyond-albumin helmi Crumble oli todella mukava yllätys. Vanha hittisingle Feel the Pain taas sai yleisön liikkeelle – arkipäivien klubikeikkoja usein vaivaavasta väsymyksestä ei ollut tämän jälkeen enää tietoakaan.

Kiinnostava jokerikortti oli myös versio kitaristi-laulaja J Mascisin 1980-luvun hardcore-yhtye Deep Woundin Training Ground -nimisestä kappaleesta. Mascis soitti aikoinaan bändissä rumpuja – nyt peltejä kävi hakkaamassa lämppäribändi Hero Dishonestin Jussi Kenttämaa. Mainio idea, kerta kaikkiaan.

Tästä jatkettiin suoraan Dinosaur Jr.:n omaan Start Choppin’ -klassikkoon. Yhtyeen aikaisemmilla Suomen keikoilla viihtyneen ystäväni mukaan biisiä ei olla juuri soitettu livenä aikaisemmilla kiertueilla. Yleisössä vallinneen hurmoksen perusteella en epäile väitteen paikkaansapitävyyttä. Encorena kuultiin vielä The Curelta lainattu Just Like Heaven, sekä viimeiseksi biisiksi asiaankuuluvan raskas Sludgefeast.

Tämän show’n perusteella allekirjoittanutta ei häiritsisi, vaikka yhtye palaisi seuraavalle Suomen-visiitilleen jo ensi viikolla. Tarpeeksi hyvistä asioista kun on vaikea saada tarpeekseen. Otetaanhan pian uusiksi?

Settilista:

The Lung
Almost Fare
The Wagon
Don’t Pretend You Didn’t Know
Watch the Corners
Crumble
Rude
Out There
Feel the Pain
Raisans
Training Ground
Start Choppin’
Freak Scene
Forget the Swan
Just Like Heaven
Sludgefeast