Flow Festival 2011 -blogi, osa 3 – Kanye Westin Auto-tune-spektaakkeli herkisti räppärin kyyneliin

Aurinko paistoi sunnuntaina, kun kahdeksatta kertaa järjestetty Flow Festival saapui arvoiseensa päätökseen. Iltaa kohden yltyneet myrskytuulet ja satunnaiset vesipisarat eivät vieneet mitään pois illalta, joka olisi ollut täydellinen jo ilman VIP-alueen aurinkoista sushilounasta.

Teksti: Anton Vanha-Majamaa, kuvat: Nelly Tatti

Ensimmäiseksi keikaksi valikoitui Nokia Blue Tentissä soittanut Rubik, joka tanssitti väkeä kuin vain Suomen mielenkiintoisin rock-yhtye voi. Tylsästi esiintynyt Twin Shadow taas jätti päälavalla toivomisen varaa.

Illan pääesitys oli tietenkin ”festivaalin historian suurin buukkaus”, Kanye West. Myrskytuulten vuoksi 45 minuuttia viivästynyt show oli festariskaalalla ekstaattinen, vaikkakin mielipiteet jakanut. Westin tarjoilema pompöösi Auto-tune-spektaakkeli ei miellyttänyt kaikkia, eikä niin ollut tarkoituskaan. Se, että 3. näytöksen käynnistäneessä 20-minuuttisessa Runawayssa solisti herkistyi lavalla kyyneliin, jäi monelta huomaamatta.

Ehkä siksi, että Westin lauluääni oli totutusti äärimmilleen prosessoitu. Ehkä siksi, että West tunnetusti rakentaa itselleen mediamyyttiä samaan tahtiin, kuin hän murehtii sen vangiksi joutumistaan. Ja ehkä siksi, ettei Westillä vielä viiden albumin jälkeenkään ole sellaista keikkamateriaalia, jota viimeisin levy pystyy tarjoamaan. Konsertin avainhetket olivat nimenomaan My Beautiful Dark Twisted Fantasyn progressiivisia pop-eepoksia.

Kolmeen näytökseen jaettu keikka oli kokonaisvaltainen show, joka yhdisteli laser-valoja tulvivaa hiphop-estetiikkaa klassiseen balettikuvastoon. Gold Diggerin, All of the Lightsin ja Monsterin kaltaiset kappaleet puskettiin läpi ylimielisellä gangsterivimmalla, kun taas 808’s and Heartbreak -levyn soul-balladit toivat esitykseen kaivattuja lisäsävyjä. Runawaylla West rakensi itsestään uutta Jackoa.

Konsertti venyi lopulta yli kaksituntiseksi ja piti otteessaan niin, ettei toisaalla aloittanutta James Blakea osannut kaivata — keikka oli kuuleman mukaan varsin hyvä. West otti festivaalin päätöshetket täysin haltuunsa, vaikka lavalla ei lopulta nähty pitkään uumoiltua Rihannaa. Runaway-biisissä nopeasti vieraillut Pusha T oli siihen nähden laiha lohtu.