Franz Ferdinand esiintyi Helsingissä ja sai kaipaamaan vanhoja hyviä aikoja

Franz Ferdinand soitti sateen ja ukonilman keskellä Allas Sea Poolilla.

Franz Ferdinand
David Edwards

Franz Ferdinand
26.8.2018
Allas Sea Pool, Helsinki

2000-luvun kulta-aikojen brittirockin ystäviä on tänä kesänä hemmoteltu. Arctic Monkeys keräsi varmasti yhden Flow-festivaalin historian suurimmista yleisöistä päälavan keikalleen ja nyt Suomeen saapui konsertoimaan skotlantilainen Franz Ferdinand, jonka läpimurto ajoittuu samoihin hetkiin kuin brittikollegoillaan.

Toisin kuin Arctic Monkeys, Franz Ferdinand ei ole enää entisaikojensa loisteessa. Vauhdin hiipuminen on ollut jyrkän tasaista aina ensilevystä lähtien. Take Me Out oli järkälemäinen hitti, mutta sen jälkeen yhtye ei ole saanut aikaiseksi saman kokoluokan kappaletta. Do You Want To sentään ylsi lähelle, mutta tarkemmin kuunneltuna se on kuin hieman mukautettu versio aiemmin mainitusta kappaleesta.

Vuoden 2013 Right Thoughts, Right Words, Right Action -levyn 2013 jälkeen bändi selvästikin etsi oikeita ajatuksia, sanoja ja tekoja vuosikaudet, kunnes julkaisi Always Ascending -albumin helmikuussa. Sen lisäksi, että bändin jäsenet hieman vaihtuivat Nick McCarthyn siirtyessä syrjään ja Dino Bardotin ja Julian Corrien hypätessä mukaan, niin Franz Ferdinand oli kokenut muitakin muutoksia. Uudistunut yhtye oli löytänyt sisältään faijateknon, soulin ja brittipopin yhdistelmän, joka toimi yllättävän hyvin läpi levyn, mutta ei välttämättä olisi herättänyt erityistä kiinnostusta, mikäli bändi ei olisi ollut entuudestaan sopivasti tuttu.

Oli toki ihan perusteltua, että Franz Ferdinand napattiin Suomeen esiintymään, hyvällä äänentoistolla varustettuun Allas Sea Pooliin. Nostalgian siivittämänä, mutta uusin moottorein.

Heti alkuun tulee selväksi, että pelkästä nostalgiatripistä ei tule olemaan kyse. Franz Ferdinand takoi keikalla useamman uuden levyn kappaleen ja mikäli tuli kuuntelemaan Take Me Outia tai This Firea, niin saattoi aluksi järkyttyä. Taivaalta satoi vettä ja eleetön orkesteri veivasi Lazy Boyta. Viimein The Dark of the Matinée herätti koleassa säässä seisovan yleisön ja muistutti FIFA-rockin olevan bändin soitossa edelleen voimissaan.

Franz Ferdinand on yllättävänkin paljon keulahahmonsa varassa. Bändin muut jäsenet eivät tarjoa kovinkaan karismaattisia hetkiä, mutta jo 46-vuotias Alex Kapranos todisti osaavansa ottaa yleisön haltuun, siitäkin huolimatta, että olosuhteet eivät olleet millään tasolla suotuisat.

Keikan huippuhetket olivat vahvasti vanhojen kappaleiden varassa. On jopa hieman riskialtista laittaa Take Me Outin tapainen täsmäisku käytännössä keskelle settiä. Biisiä, joka varmasti auttoi yhtyeen pitämään osan faneistaan mukana vielä tylsän Right Thoughts, Right Words, Right Action -levyn jälkeenkin.

Kappaleen jälkeen tuntui, että liekki alkoi hiipua. Biisi olisi ollut oivallinen valinta vaikka varsinaisen setin päätteeksi ennen encorea, mutta nyt se sai sähköisyyden sijaan tunnelman kohmeaksi. Take Me Outin jälkeen kuultiin vielä muutamia muita kappaleita, kuten uudelta levyltä löytyvä Slow Don’t Kill Me Slow, joka vaikutti vanhojen hittien rinnalla enemmänkin täytebiisiltä. Kapranos kuitenkin jälleen muistutti olevansa ammattimainen esiintyjä ja sai jälleen kertakäyttösadetakkien peittämät kädet taputtamaan viimeisetkin hyttyset hengiltä.

Ulysses junnasi yhtyeen pois lavalta ja taivas löi tulta. Harmillisesti Antti Tuisku ei tullut esittämään Sata salamaa -coveria, vaan Kapranos palasi lavalle kokeilemaan yleisön yhteislaulutaitoja Finally-kappaleen kanssa. Taivas löi tulta jälleen eikä Jarkko Aholaa näkynyt missään. Salaman nopeasti ilmoille ampastu This Fire muistutti bändin entisaikojen loisteesta ja sai kaipaamaan tukuttain vanhoja kappaleita soittoon. Niitä ei kuultu.

Vaikka yhtyeen uudistuminen on onnistunut kohtalaisen hyvin ja Kapranos on eräässä haastattelussa kertonut halustaan tehdä uutta musiikkia lopun ikänsä, niin koleaan syysiltaan olisi kelvannut lämmittävä nostalgiatrippi. Nyt keikka oli vähän kuin uusi levykin, eli ihan kiva, mutta ei erityisen sykähdyttävä.