Paras tapa meditoida (ja samalla toipua sydänsuruista) on kuunnella jazzia

05.12.2016

We Jazz -avajaiskonsertti
4.12.2016
Kansallisteatteri, Helsinki

Kansallisteatterin suuri näyttämö sunnuntai-iltana. Trump on nousemassa Yhdysvaltojen presidentiksi ja Suomessa pääministeri kiukuttelee kuin teinipoika. Ulkona on monellakin tasolla säkkipimeää, mutta sisällä kaikki tämä unohtuu. Lavalla soittaa Jukka Eskola Soul Trio, ja tajuan rakastavani jazzia, koska en tajua siitä juuri mitään. Tai muotoillaan toisin: rakastan jazzia, koska se ei pakota analysoimaan itseään. Se on ”vaikeaa” ja juuri siksi niin helppoa.

Jazzin kuuntelu on kuin meditaatiota. Se opettaa olemaan hetkessä, uppoutumaan maailmaan johon sipilät tai sydänsurut eivät mahdu, sillä genreen kuuluu olennaisena osana improvisaatio. Koskaan ei tiedä mitä seuraavaksi tapahtuu, joten on parasta pysytellä skarppina hetkessä ja keskittyä. Kun aivot ylikuumenevat, jazz viilentää. Se opettaa sitä, mitä nykyihminen etsii mindfulnessista ja meditaatiosta: keskittymistä, hetkessä elämistä.

Jukka Eskola Soul Trion jälkeen oman meditaatioalustansa tarjoili saksofonisti Timo Lassyn ja trumpetisti Sebastian Studnitzkyn luotsaama Berlin X Helsinki Ensemble: kolmen saksalaisen ja kolmen suomalaisen jazzmuusikon uusi bändi. Lavalla ensemble oli väkevä, riehakas ja ennen kaikkea kiinni preesensissä. Livemusiikin äärellä sydän saa balsamia ja sielu elpyy. Täydellinen tapa viettää sunnuntai-iltaa, joka on monelle viikon epämiellyttävintä aikaa.

Sunnuntai-illan konsertti Kansallisteatterissa avasi neljättä kertaa järjestettävän We Jazz -festariviikon. Konsertteja kuullaan ympäri Helsinkiä koko viikon. Vertailun vuoksi: neljän ja puolen tunnin pituinen johdatuskurssi zen-meditaatioon maksaa 45 euroa ja viikonlopun mittainen mindfulness-kurssi 268 euroa. Lippu We Jazziin alkaen 18 euroa. Do the math.

Lisää luettavaa