Petran kaunis maailma – Utu Tampereen Klubilla

Rumba kävi tiistai-iltana tarkastamassa Tampereen Klubilla, miltä kuulostaa Utu-yhtye. Poppoo on kiertänyt lavoja muutaman vuoden ja kerännyt suosiota matkaansa.

Teksti ja kuvat: Ruska Nissi

Pääsin paikalle juuri kun bändi oli aloittamassa soittoansa.  Klubilla oli menossa We Were Strangers -tapahtuma, jossa aiemmin illalla oli näytetty myös Lemmy-elokuva. Yleisöä oli talossa noin kolmasosa mitä paikkaan mahtuu, kuulopuheiden mukaan osa jengistä oli lähtenyt pois jo elokuvan jälkeen.

Tutut biisit kajahtelivat korvaani kun astelin salin puolelle. Komealtahan tuo bändi näytti, niinkuin ennenkin. Musiikkiin oli kerääntynyt intensiteettiä heti alusta alkaen, yleisö kuunteli sitä suht keskittyneenä. Bändin kokoonpanossa huomasin kuitenkin muutoksia tapahtuneen sitten viime näkemän. Tatu puuttui kokonaan, ja basson varteen oli tullut uusi mies. Myöhemmin kuulin, että Miikkael onkin alkuperäinen jäsen ja korvasi nyt Timon.

Mikä on Utu?

Utu on laulaja Petra Tikkasen luomus, johon hän säveltää ja sanoittaa laulut. Olennaista yhtyeen soinnissa on vahva tunnetila, joka liikuttaa kuulijaa. Itseltäni meinaa Utun keikoilla aina tippa tulla linssiin, ja niin pääsee itku kuulema Petraltakin lauluja kirjoittaessaan. Se on niin koskettavaa! Musiikki on soitannollisesti taidokasta, eikä sitä pystynyt huonontamaan hanuristin tämänkertainen poissaolo. Ihastuin Utun musiikkiin, kun näin heidät ekaa kertaa keikalla viime vuonna Laternassa hyväntekeväisyyskonsertissa. Pian sen jälkeen menin katsomaan myös Petran soolokeikan Pispalanharjulla Pyykkipuistossa. Näin heidät myös O’Connel’s -baarissa vähennetyllä kokoonpanolla, jolloin se toimi silloinkin.

Utu-yhtyeen soitto oli intensiivistä

Alkukeikka oli aika rauhallista, mutta välillä lupaili kovemmasta menosta. Sitten yhtye alkoi nostattamaan kierroksia ja soitti Stars-kappaleen, jossa oli kyllä ihan mielettömän kaunista melodiankäyttöä ja koskettavat sanat. Yleisöä oli tullut paikalle enemmän ja seuraavien kappaleiden jälkeen kuului yhä suurempia suosionosoituksia. Musiikin dynamiikkaa kuljeteltiin taitavasti – välillä nousi ja välillä laski, välillä oli tyyntä ja kerroksittain meno kerättiin huippuunsa.

Yhtyeen jäsenillä on toisistaan erilaiset muusikkotaustat, mikä on omiaan tuomaan musiikkiin erityisen soundin. On kansanmuusikoita, rock- ja popmuusikoita, kaikkea ”noisesta soittokuntamusiikkiin”. Näistä eri tyyleistä käsin soittajat ovat onnistuneet luomaan Utuun kuulokuvaltaan monipuolisen ja voimakkaiden äänenvärien kokonaisuuden. Tuloksella ei ole ehkä yritetty heti päästä suurten massojen suosioon, vaan enemmänkin se on taiteellisesti arvokasta, todellista independent-musaa.

Harmi vaan, ettei heillä ole olemassa mitään julkaistua levyä. Myspacessa on muutama hieno biisi, mutta heillä on lisäksi paljon muitakin hyviä. Onneksi niitä pääsee kuulemaan sitten edes keikoilla. Utu esiintyy kyllä edukseen livenä, on mahtava tunnelma.

Hörpin keikan alussa ostamaani kaljaa ja kävin välillä kuvaamassa, mitä lavalla tapahtui. Siellä oli samaa Utu-settiä mitä ennenkin, mutta keikka ei ollut huonoimmasta päästä näkemistäni. Erityisen tästä kerrasta teki lopussa nähty osio, jossa yhdistyi kuva ja ääni. Bändi soitti elävää musiikkia lavan taustakankaalla näkyvän elokuvapätkän päälle. Petra lauloi erikoismikkiinsä maassa istuen ja koko bändi soitti hämärässä, kun valoja ei oltu kohdistettu heihin. Videosta ja musiikista välittyi kaupunki-kaaos -tunnelma, ja pätkän jälkeen yhtye sai suurenmoiset aplodit. Seuraavaksi oli tiedossa haastattelutuokio takahuoneessa.

Bäkkärillä

-Miltä tuntuu?

– Näillä treeneillä oli ihan hyvä meininki. Hyvät soundit oli, paras meidän Klubilla soittamamme keikka.

-Oli sellasta porukkaa paikalla jotka kuunteli, ei ollut mikään ölinäkeikka!

-Miten kauan olette olleet kasassa ja mitä on suunnitteilla?

-Bändi perustettiin vuonna 2007. Kaksi kiertuetta ollaan tehty, viime aikoina ollaan keikkailtu aika harvakseltaan. Yleisö on ollut keikoilla tosi vastaanottavaa, välillä suosio on ollut jopa päätähuimaavaa.  Meiltä on levy tulossa, ollaan menossa just viikonloppuna nauhotteleen Pispalaan!

Yhtyeen nettikuvauksissa ovat vaihdelleet mm. soul, jazz ja folk. Vertauksia on heitetty mm Björkin Debut-albumiin, osin Petran melodisten laulukuvioiden ja fraseerauksen ansiosta. Sanoituksissa on melankoliaa, toisaalta myös toiveikkuutta.

-Miten itse kuvailisitte musiikkianne?

-Sanoisin että me ollaan skandinaavista itsemurhaskeneä!

Kipusimme ylös portaita Klubin takahuoneesta takaisin saliin, kun illan toinen esiintyjä Big Wave Riders soitti. Yleisöä oli lähtenyt jonkun verran pois, mutta muutamat rohkenivat tanssimaan.

Utu:

Petra Tikkanen – laulu, kitara

Iida Savolainen – viulu

Margit Urantowka – piano ja melodika

Tatu Kekkonen – haitari

Teemu Kiiskilä – kitara

Miikkael Anttila – basso

Aku-Pekka Niemi – rummut

Jyrki Kallion keikalta taltioiman Stars-kappaleen videon pääset katsomaan tästä.

Utun Myspace-sivut tässä.

Keikan jälkeen bäkkärillä oli rentoutunut tunnelma