Rytmijuhlat Itämerellä – eli kun jazzarit laivalle lähtivät

Matti Komulainen kävi katsomassa jazzia laivalla. Tässä hänen raporttinsa.

02.02.2016

Flame Jazz Cruise VIII
30.–31.1.2016 Viking Grace
Teksti/kuvat: Matti Komulainen

Kahdeksas Flame Jazz Cruise oli erityisesti rumpalien juhla. Viikonloppuna laivaan astui iso joukko patteristeja Liekkijazzristeilyn historian kuuluisimman esiintyjän Steve Gaddin johdolla. Vuoden Flame Jazz -artistiksi nimetty Teppo Mäkynen soitti soolona ja Tomi Salesvuo taas East Funk Attack -ryhmineen. Lisäksi kuultiin muun muassa Kasperi Sarikoski & Nuance -yhtyeen Jonatan Sarikoskea.

Teppo Mäkynen soitti soolokeikan vuoden 2016 Flame Jazz -artistina täydelle salille

Teppo Mäkynen soitti soolokeikan vuoden 2016 Flame Jazz -artistina täydelle salille

Seitsemänkymppinen Gadd herätti kiinnostusta laajalti, näkyihän keikalla rytmimusiikin ystävien lisäksi lyömäsoitinammattilaisia ja muita muusikoita pilvin pimein. Vetovoima juontuu Gaddin pitkästä ammattiurasta. Hän on soittanut sittemmin hanakasti kopioituja kuvioituja niin Paul Simonin kaltaisten laulaja-lauluntekijöiden levyillä kuin vaikuttanut jazzin kehitykseen ”kaikkien” alan gurujen seurassa Hubert Lawsista Lalo Schifriniin.

Gaddille kokemus oli yllättäen ensimmäinen – hän ei ollut kuulemma koskaan aiemmin soittanut risteilijällä, vaikka työkomennukset ovatkin vieneet mitä erikoisimpiin paikkoihin vuosikymmenien mittaan.

Moni-ilmeinen menomatka

Lauantain kohokohtia oli Kasperi Sarikoski & Nuancen tiheätunnelmainen minimalismi, Jukka Eskola Soul Trion sähäkkä hehkutus sekä Tomi Salesvuo East Funk Attackin tanssilattian täyttänyt rytmihoito.

Pasunisti Kasperi Sarikosken johtama Nuance säväytti jo viimevuotisella ensialbumillaan Essence. Yhtyeen nimen mukaisesti vivahteet olivat keskiössä myös livenä. Kokoonpanon saundin muhkeus toi omanlaistaan vastavoimaa sävellysten kaikesta ylimääräisestä riisuttuun yleisilmeeseen. Harmonian hallinta ja dynamiikantaju kohtasivat soitteissa, ja erityisen vakuuttavaa jälki oli mittavammissa kappaleissa. Sykkeen piti tinkimättä kohdallaan Jonatan Sarikosken orgaaninen pulssitus.

Jukka Eskola Soul Trio on pitkään suomijazzia kehittäneen trumpetistin viimeisin projekti. Sielukkaassa triossa soittavat liiderin rinnalla urkuri Mikko Helevä sekä lukemattomien kokoonpanojen luottolyöjä Teppo Mäkynen. Eskola on profiloitunut ikäpolvensa kärkikastiin paitsi omissa nimissään, myös hipsterijazzin tulenkantajissa The Five Corners Quintetista Jimi Tenoriin. Rikas soittotausta heijastui kolmikon ulosannista. Erilaiset tyylit sulautuivat hienosti viileäntyylikkääseen flow’hun.

Tomi Salesvuota ovat vuorostaan työllistäneet muun muassa XL, How Many Sisters ja UMO. Yhdysvalloissa ja Saksassa opiskelleen rumpalin nimikkoyhtye Tomi Salesvuo East Funk Attack täydensi Flame Jazz Cruisen palettia pippurisella fuusiofunkilla. Salesvuon tahdittama meno toi mieleen välähdyksittäin yhtä lailla Was Not Wasin rennon jyystön kuin ruotsalaisen huippupasunistin Nils Landgrenin hyväntuulisen rytmi-ilotulituksen. Johtaja antoi runsaasti tilaa paitsi bändilleen, myös solisti Anniina Karjalaiselle, jonka draivi kesti horjumatta intensiivisen keikan loppuun saakka.

Jameissa nuoret jazzhaukat pääsivät esittelemään taitojaan

Jameissa nuoret jazzhaukat pääsivät esittelemään taitojaan

Jameissa on parhaimmillaan aitoa riskinoton tuntua. Lauantain käännyttyä jo sunnuntaiksi jazzin standardeja tutkittiin sparrausottein sekakokoonpanoissa, joissa viivähti yhtä lailla nuori kykyjä kuin spontaanista menosta innostuneita konkareita. Honeysuckle Rosen kaltaiset kulmakivet tuli käänneltyä moneen asentoon, ja edelleen vieritettyä uusille sijoille pois sammaloitumasta.

Paluu svengaten

Sunnuntain ohjelmakimaran käynnisti Teppo Mäkynen. Soolokonsertti oli rumpalille ensimmäinen lajissaan. Tämän vuoden Flame Jazz -artistiksi nimetty tyylitaituri keskittyi satsinsa herkkien ulottuvuuksien esittelyyn. Mäkynen käytti suteja ja malletteja lähes läpi tunnin settinsä etsien instrumenttikioskistaan pieniä tehoja ja kuulasta dynamiikkaa. Täysi katsomollinen tuntuikin pidättävän hengitystään läpi konsertin.

Flame Jazz Talk Showssa on tavattu keskustella kulloistenkin vieraiden kuulumisista ja tulevista suunnitelmista. Sunnuntain sitseihin Flame Jazz -risteilyn tuottaja ja koko Flame Jazz -konseptin luoja Jussi Fredriksson oli kutsunut Tomi Salesvuon, Teppo Mäkysen ja Jonatan Sarikosken. Vaikka useissa kokoonpanoissa vaikuttavan Fredrikssonin pääsoitin on piano, moniosaaja on suorittanut tutkinnon myös rumpalina, mikä toi keskusteluun kiinnostavan kierteen.

Salesvuo muun muassa paljasti yhtyeensä käyneen viime viikollakin parina päivänä studiossa työstämässä toista albumia keikkailun ohessa. Mäkynen ja Sarikoski taas kertoivat satsaavansa enemmän treenaamiseen ja keikkailuun akateemisten suoritteiden kustannuksella. Kaikille tuntui olevan oleellista monipuolinen työkuva.

Rumpalilegenda Steve Gadd sekä tanskalaiskaksikko, saksofonisti Michael Blicher ja Hammond-urkuri Dan Hemmer kokosivat tähänastisen Flame Jazz Cruise -historian sankimman yleisön.

Dan Hemmer (vas.), Michael Blicher ja Steve Gadd svengasivat letkeästi Liekkijazzristeilyllä

Dan Hemmer (vas.), Michael Blicher ja Steve Gadd svengasivat letkeästi Liekkijazzristeilyllä

Gaddin huikea ammattitaito ja tausta musiikkigurujen ykkösrumpalina oli houkutellut paikalle myös suuren joukon lyömäsoittajia sekä muita muusikoita. Konsertti painottui letkeään urkusvengiin, johon Gadd toi auktoriteettia ja ryhtiä. Mestarin soolot saivat isot aplodit ja kuulemastaan innostunut yleisö ei meinannut millään päästää kolmikkoa lavalta. Keikan jälkeen Gadd ja kumppanit vielä myivät levyjään, jakoivat niihin nimikirjoituksia ja poseerasivat valokuvissa faniystävällisesti.

Reissun päätöksestä vastasi Nicole Willis & The Soul Investigators. Setti koostui juuri sopivassa suhteessa sieluntutkiskelusta ja hillitystä pulssituksesta.

Seuraava eli jo yhdeksäs Flame Jazz Cruise seilataan Turusta Tukholmaan ja takaisin Åboon Viking Gracella 24. syyskuuta. Sinne!

Lisää luettavaa