Svengiä, soulia ja elokuvallista leijuntaa – Flame Jazzit risteilty

Rumba purjehti Turusta Tukholmaan ja takaisin Flame Jazz Cruisella. Viihtyvyyden takasi merellisen minifestarin eklektinen ohjelma, joka ulottui deep-jazzista soulin kautta ambientinomaisiin tunnelmiin. Tässä viisi poimintaa elämyskimarasta.

05.10.2016

Flame Jazz Cruise 9
24.–25.9.2016
Viking Grace

1. Oddarrangin Agartha-albumin julkaisukeikka

Vuoden parhaimmistoon kiilaava albumi on huikea äänimatka mitä moninaisimpiin tunnelmiin ja tiloihin – kuin leffafestari korvien välissä. Brittiläisen Edition Recordsin julkaisema Agartha soi uteliaan kokeellisesti.

Olavi Louhivuori, Osmo Ikonen, Ilmari Pohjola, Lasse Sakara ja Lasse Lindgren veivätkin huikeisiin sfääreihin lumoten musiikkinsa kauneudella ja samalla kutkuttaen mielikuvitusta ennakkoluulottomuudellaan. Orkesteri oli livenä yhtä monisyinen ja loistelias soinniltaan kuin levyllä.

flamejazz-yleiso

Herpaantumatonta yleisöä Oddarrangin keikalla Viking Gracella.

Viking Gracen Retro-baarin täyttänyt yleisö ei olisi millään halunnut päästää bändiä lavalta keikan loputtua sunnuntaina iltapäivällä. Niinpä Oddarrang palkitsi kuuntelijat teoksella Age of Cronos, joka löytyy Agartha-albumin digiversion bonuksena. Sen kaikujen vaimennuttua lavan viereen muodostui väentungos, kun kaikki tuntuivat haluavan ostaa joko cd:n tai vinyylin.

Oddarrangin neljännen pitkäsoiton lanseeraus ei jäänyt lajissaan tämänkertaisen Liekkijazzristeilyn ainoaksi. Samassa paatissa kuultiin levynjulkaisukeikat myös Martti Vesala Soundpost Quintetilta ja Mikko Pettinen & Happy People -kollektiivilta.

Vesala teki Helsinki Soundpost -kiekkonsa saksalais-labelille Ozella. Hän yhdistää levyllä soonisia mielikuvia kotikaupungistaan 1960-luvun jazzmodernismin muotokieleen. Pettinen taas fuusioi juurityylejä tiukaksi grooveksi tupla-albumillaan Nothing Can Stop My Spirit.

2. Suomifunkin esittely

Q-Continuum, Osmo Ikonen sekä Mikko Pettinen & Happy People olivat monille tärkein syy sujauttaa tanssikengät jalkaan ja suunnistaa laivalle viikonloppuna.

Rivinsä uudelleen koonnut Q-Continuum muistetaan 2000-luvun alun hurmosgeneraattorina, joka loi maineensa paitsi Quintessencen osana, myös omillaan. Nytkin Tuomo Prättälän ja sielunveljien jyystö osui ja upposi.

flamejazz-osmoikonen

Osmo Ikonen vetosi tanssilantioon.

Lauantain menopurjehduksen toinen hyppyyttäjä Osmo Ikonen on vuorostaan levittänyt sanaa pohjoisesta funk-osaamisesta manner-Eurooppaa myöten. Ilmassa oli sähköä, kun Ikosen poppoo piiskasi juhlakansaa tumman rytmin nuhteeseen tanssilattian täyttäneellä setillään.

Pebat keinuivat vielä palatessakin. Sunnuntai-iltapäivällä menojalan nostatuksesta vastasi Pettisen ilokone. Kiehutus ja kannustus tehosivat jopa Vogue-klubin pyhäpäivän dolce vita -vireiseen yleisöön.

3. Laulajien kermaa

Nina Myasta on kehkeytynyt suomalaisen laulujazzin leading lady. Kuten uusimman polven kanssasolistit, jotka tekevät itse laulunsa ja lataavat niihin koetun sädekehän, myös Myan tulkinnat tuntuvat, eivät ainoastaan kuulu.

flamejazz-ninamya

Nina Mya laulaa sielukkaasti.

Fleimareissa Mya kipinöi uuden albuminsa Closure materiaalilla. Solistina hän hallitsee laajan skaalan ilmaisukeinoja kommunikoiden livenä koskettavimmin suoralla kerronnallaan, joka nosti uskottavuuden omaan luokkaansa.

Osaamista huokui myös naiskolmikossa, joka hoiti stemmat Q-Continuumin ja Mikko Pettinen & Happy Peoplen keikoilla. Ilmankos, sillä Jonnu Heikkilä, Jepa Lambert ja Hanna-Maria Helenius ovat hioneet sielukasta ilmaisurekisteriään muun muassa gospel-kuvioissa.

4. Kotimaisen jazzin hieno nykytaso

Suomessa tehdään laajalti kiinnostavaa jazzia, mistä kertoo sekin, että pari viikonlopun esiintyjistä levyttää ulkomaisille yhtiöille. Heidän lisäkseen useita meikäläisiä on napattu legendaarisille levymerkeille kuten ECM ja ACT.

flamejazz-talk

Flame Jazz Talk Showssa alan tilasta keskustelivat Jussi Fredrikssonin (selin) kanssa Petri ”Pope” Puolitaival (vas.), Pia Kuisma ja Jaakko Kuusisto.

Ammattimainen jazzmuusikkous ilman useita bändikiinnityksiä ja sen myötä laajaa työnkuvaa on kuitenkin meillä lähes mahdotonta. Muun muassa tähän puoleen pureuduttiin Flame Jazz Talk Show’n sunnuntain sitseissä.

Promoottori Jussi Fredrikssonin vieraiksi saapuivat Jaakko Kuusisto, tukijärjestelmää uudistavan VOS-työryhmän puheenjohtaja, Pia Kuisma, Sublime-ohjelmatoimiston jazzmanageri ja Petri ”Pope” Puolitaival, freelance jazzmuusikko. He totesivat, että jazz on meillä kaupallisesti marginaalimusiikkia mutta sen tukeminen on perusteltua niin työllisyyden kuin kulttuurisen monimuotoisuuden vuoksi.

5. Party Boat No. 1

Viking Grace itsessään on loistava miljöö viikonlopun irtiotolle ja merelliselle minifestarille. Koko ohjelma on helposti hallittavissa, kun matkaa lavalta toiselle on vain jokunen askel.

flamejazz-jussi

Jussi Fredriksson on järjestänyt lukemattomien klubikeikkojen ohella jo yhdeksän jazzristeilyä.

Konsepti on niin ikään yksinkertaisen houkutteleva: huippumusiikkia, laatuseuraa, inspiroivia keskusteluja, maistuvaa ruokaa ja hyvää juomaa – voiko enempää pyytää.

Seuraava Flame Jazz Cruise seilataan 21.–22.1.2017. Silloin risteillään jo kymmenettä kertaa, minkä johdosta jazz-impressaari Jussi Fredriksson on virittämässä juhlaohjelmaa.

Lisää luettavaa