Syvän inhimillistä musiikkia maailmankansalaisille – Naïssam Jalal Savoy-teatterissa

Savoy-teatterissa kuultiin ympäri maailman ja aikakausien vaikutteita imenyttä minimalistista jazzia, joka oli samanaikaisesti sekä arkista että eskapistista.

25.02.2022

Naïssam Jalal
Savoy-teatteri, Helsinki
22.2.2022

”Maailmassa on vääryyksiä, jotka saavat minut surulliseksi ja vihaiseksi. Vääryyksiä on niin paljon, että osa on vain yritettävä hyväksyä, jotta omat voimavaransa saa kanavoitua järkevämmin”, Naïssam Jalal pohjusti Al Reda -kappalettaan Savoy-teatterissa tiistai-iltana.

Sanat tuntuivat viisailta tuolloin, sanat tuntuvat suorastaan profetiaalisilta vain paria päivää myöhemmin.

Jalal on Pariisissa varttunut syyrialaistaustainen huilisti ja säveltäjä. Suomeen hän pääsi viimein kolmannella yrittämällä. Kiertueen piti tapahtua keväällä 2020, kun triolevy Quest of the Invisible (2019) oli tuore tapaus. Savoyn konsertti noudatti alkuperäistä teemaa: Jalalin rinnalla nähtiin kyseisellä levyllä soittavat pianisti Leonardo Montana ja basisti Claude Tchamitchian, kuultu materiaali oli peräisin tuolta Victoires du Jazz -palkitulta albumilta.

Konsertissa soitettu musiikki oli minimalistista jazzia, joka pakeni selkeitä kulttuurillisia, aikakaudellisia tai muita tyylillisiä lokeroita. Al Leil -kappale soi kuin nokturnaalinen mysteeri Tuhannen ja yhden yön tarinoista, Le chant des nuages tuntui inspiroituneen minimalistisäveltäjien psykedeliaan äityvästä hypnoottisesta toisteisuudesta, Le temps maalaili dramaattisia tunneskaaloja elokuvamusiikillisin keinoin, Songe oli perinteisintä länsimaista jazzia ja alusta hienovaraisille piano- ja bassosooloille Jalalin soittaessa rytmiä.

Konsertti päättyi Prière-kappaleeseen, joka oli kuin harras iltarukous. Jalalin musiikki oli samanaikaisesti sekä arkista että eskapistista, syvän humaanista filosofiasta kumpuavaa mutta inhimillisen yläpuolelle kurkottavaa. Kaunista ja voimakasta.

”Ei pidä ottaa itsestäänselvyytenä, että on elossa”, Jalal lausui.

Naïssam Jalal kiertää Suomea Quest of the Invisible -kokoonpanonsa kanssa vielä viikonlopun ajan seuraavasti:

Pe 25.2. klo 19 Äänekoski, Suolahtisali
La 26.2. klo 19 Joensuu, Carelia-sali
Su 27.2. klo 18 Savonlinna, Kulttuurikellari

Lisää luettavaa