Teknopapat nauttivat happosalpaajia – Hardfloor jyräsi Ääniwallissa

Sami Turunen oli paikalla hapokkaissa bileissä.

27.10.2023

Hardfloor
20.10.2023
Ääniwalli

Teknomusiikin pioneereihin kuuluva Hardfloor saatiin pitkän tauon jälkeen Suomeen. Saksassa vuonna 1991 perustettu duo Oliver Bondzio ja Ramon Zenker esiintyi Helsingin Ääniwallissa eikä visiitti jättänyt kylmäksi… eikä se ollut liian hapokas (acid).

Hardfloorin musiikki perustuu reseptiin, jossa aineksien määrä on mahdollisimman vähäinen, jopa minimalistisen monotoninen. Peruskattaus koostuu kolkin (Roland TB-303 -bassokone), 4/4-tahdin ja perkussiorytmien kombosta, jota tarjoillaan 4-12 minuutin ajan tasaisesti sekoittaen. Yhtyeen biiseissä on yleistä, että useammat moduloivat bassoraidat ja rytmit keskustelevat keskenään. Tuloksena on hypnoottinen biittitunneli, jossa nappia veivaamalla basson aaltoilut vaihtelevat rutikuivan mouruavasta kovasta näkkäristä märän lätisevään acidiin.

Ääniwallin keikan pääpaino oli alkuaikojen tuotannossa. Lähes puolitoistatuntisen setin lopussa kuultiin myös tunnettu Mory Kanten Yeke Yeke -remixaus, mikä sai yleisöltä odotetusti innostuneen reaktion. Illan äänekkäimmät yleisön nosteet keräsi teknoleka Acperience 1.

Visuaalisesti keikka oli sekä tekijöidensä että venuunsa näköinen: pelkistetty. Kun herrojen Bondzio & Zenker syntikkanappien veivaus erottui vain vaivoin yleisölle stagen reunalla kiermurtelevan piuhaviidakon ja hohkaavan läppärin takaa, oli ilmassa jopa mystisiä hämärään verhoutuneita elementtejä. Esiintyjästä kertoikin lähinnä screeneillä vilkkunut nimi. Kyseessä ei ollut maailman visuaalisin kokemus, mutta se sopi saumattomasti musiikkiin ja tunnelma toimi.

Lyhyesti Rolandin kolkista. Se luotiin aikoinaan 1980-luvun alussa bassokitara-syntikaksi, mutta sen soundista tuli kaikkea muuta kuin realistinen basson korvike. TB-303 ehti olla myynnissä vain reilu kolme vuotta, mutta se ehti siinäkin ajassa muuttaa musiikkimaailman pysyvästi. Elektronisen musiikin tekijöiden ja ystävien onkin iso kiittäminen Rolandia heidän vikaan menneestä projektistaan, sillä tuo tunnistettava ja ajaton soundi on edelleen – yli 40 vuotta myöhemmin – ihmeellisen tuore. Samaa voi sanoa myös Hardfloorista.

Lisää luettavaa