Turisas Nosturissa pääsiäislauantaina – Taitavaa tasapainoilua vakavuuden, hauskanpidon ja ironian välillä

Folk metal muuttuu herkästi hassutteluksi, jos bändi operoi sen parissa liian vakavissaan tai liian höpsösti. Miten Turisas pystyy pitämään tekemisensä tyylikkäinä?

Teksti: Sari Keskinen, kuva: Ossi Laakso

Turisas
Nosturi, Helsinki
23.4.2011

Adjektiiveja ”luonteva” tai ”uskottava” ei yleensä yhdistetä folkmetalliin. Genreen kuuluva ääretön mahtipontisuus, muinaisten taistelutannerten romantisointi ja maallikkoa lähinnä Harald Hirmuisesta muistuttava pukeutuminen ovatkin arjesta pakenemista parhaimmillaan – tai pahimmillaan, näkökulmasta riippuen.

Pääsiäisenä Nosturissa hurjat bakkanaalit vetänyt, Hämeenlinnasta ponnistava Turisas on kuitenkin lavalla harvinaisen luonteva ja sotamaalauksiin sonnustautuneenakin aivan uskottava. Miksi Turisas sitten onnistuu siinä, missä moni muu kompastuu?

Yhtenä syynä lienee bändin loistava livemeininki. Vaikka Nosturin-keikan alusta saakka olikin selvää, ettei tänään säästeltäisi, huokui bändistä aluksi pientä kiertueväsymystä, joka haihtui kuitenkin muutaman biisin jälkeen bändin ja yleisön imiessä energiaa toisistaan. Lattialla riekkuikin pian pitillinen vähäpukeisia ja hikisiä faneja, joita piiskattiin lempeästi koko ajan yhä hurjempaan menoon.

Nosturin-keikalla näkyi lisäksi, miten bändin intensiivinen keikkailu oli hionut yhtyeen sisäisen yhteispelin lähestulkoon saumattomaksi. Saavutus ei ole ihan vaatimaton, kun ottaa huomioon, että bändiin kuuluvat kitaristin, basistin, rumpalin ja laulajan lisäksi myös viulisti ja haitarinsoittaja. Kokoonpanossa jokainen otti oman paikkansa muille tilaa antaen, solisti ”Warlord” Nygårdin toimiessa pääasiallisena seremoniamestarina.

Kovan keikkakunnon ja -moraalin lisäksi Turisaksen vahvuutena on taitava tasapainoilu hauskanpidon, ironian ja vakavissaan olemisen välillä, jossakin fantasian ja maanläheisyyden välissä. Turisas on rohkeasti sitä, mitä se haluaa olla ja hoitaa tonttinsa taidolla ja höystettynä juuri sopivalla määrällä huumoria. Resepti toimii niin hyvin, että siitä sietäisi monen muun genren edustajien ottaa oppia.

Katso amatöörivideokuvaa keikalta täällä.