On vain yksi Manowar! Haastattelussa tosimetallin tosimies Joey DeMaio

21.10.2012

Tapio Ahola tarttui haasteeseen ja lähetti sähköpostia Manowar-basisti Joey DeMaiolle. Nyt kuullaan, millainen vastaus sieltä tuli.

Teksti: Tapio Ahola, Kuva: Manowar

Tänä ”ironisen diggaiun” ja ”tahattoman huumorin” aikakautena on hienoa, että meillä on Manowarin kaltainen yhtye, joka on niin helppo ja ilmeinen kohde huumorille, että ainoa järkevä suhtautumistapa bändiin on ottaa se täysin vakavissaan. Manowarin jutun joko tajuaa tai ei, mutta ”diggailu läpällä” ei ole ajattelevalle ihmiselle mahdollista. Nyt Manowar on saanut valmiiksi uuden albuminsa The Lord of Steel. Manowarin johtohahmo, basisti Joey DeMaio kertoo levystä lisää sähköpostin välityksellä.

Mikä oli tavoitteenanne, kun aloitte tehdä uutta levyä?


”Halusimme tehdä brutaalin ja raa’an albumin, jossa olisi ainutlaatuinen soundi. Halusimme sulattaa vintage-elementtejä kaikkeen siihen, josta olemme tulleet tunnetuiksi vuosien varrella, ja olemme hyvin tyytyväisiä lopputulokseen.”

Onko levyllä tällä kertaa jotain teemaa?

”Toisin kuin edellinen albumimme Gods of War, The Lord of Steel ei ole teemalevy, mutta jokainen biisi kertoo silti tarinan. Ne kaikki kantavat sitä, mistä Manowarissa ja musiikissamme on pohjimmiltaan kyse: oikeamielisyydestä, kunniasta ja kaikesta siitä, minkä takana Manowar ja fanimme seisovat.”

Albumi ilmestyy kahtena eri versiona, joista ensimmäinen ilmestyi jo viime kesänä Metal Hammer -lehden brittiversion mukana. Miten tällaiseen ratkaisuun päädyttiin?

”Metal Hammerista otettiin meihin yhteyttä. He pitivät arvoista, joita bändi edustaa – siitä, että olemme olleet aina rehellisiä arvoillemme ja itsellemme, ja he halusivat kunnioittaa sitä. Meidän mielestämme tämä rajattu erikoispainos oli taas cool lahja faneillemme, jotka haluavat ainutlaatuisia juttuja joita keräillä. He saivat myös mahdollisuuden saada levyn jopa vielä aikaisemmin kuin normaalin julkaisun, ainutlaatuisena esimakuna tulevasta. Molemmat julkaisut ovat ainutlaatuisia ja erottuvia.”

Liittyykö levyn biisi Hail, Kill and Die jotenkin Manowar-klassikkoon Hail and Kill?

”Kuten Hail and Kill ja kaikki biisimme, Hail, Kill and Die ilmaisee mitä tunnemme ja uskomme. Biisi on viesti kaikille false metal -ihmisille ja kaikille, jotka vihaavat Manowaria, fanejamme ja tosimetallia.”

Manowar on tehnyt myös biisin tuoreeseen El Gringo -toimintaelokuvaan. Miten tämä tapahtui?

”Eräs hyvä ystävämme esitteli minut David Varodille. Hän on bulgarialaisen NuBoyana-elokuvastudion, joka on yksi Euroopan suurimmista elokuvastudioista, johtaja. Davidistakin on tullut läheinen ystävä, ja hän piti välittömästi Manowarin musiikista ja esitteli meidät tuottaja Moshe Diamantille. Hän on todellinen Hollywood-veteraani, joka ajatteli että me voisimme tehdä sopivan biisin El Gringoon.”

Millaista oli tehdä musiikkia elokuvaan?

”Ei se ollut lainkaan vaikeaa. Näin alustavan leikkauksen El Gringosta ennen kuin aloin tehdä biisiä. Ajattelin, että ’tämä sopii täydellisesti viestiimme!’ Se kertoo oikeamielisyydestä ja siitä, miten potkia perseitä eikä joutua itse potkituksi! Niiden auttamisesta, jotka eivät pysty auttamaan itseään. Elokuva oli niin voimakas, että sopivan biisin tekeminen ei ollut lainkaan vaikeaa. Biisimme soitetaan lopputekstien aikana, mikä onkin paras paikka kappaleelle, sillä siitä välittyy koko elokuvan ja sen sankarin Gringon henki.”

Myös tulevassa Jean-Claude Van Damme -pätkässä Soldiers voi kuulla Manowarin musiikkia. Mikä tarina tässä on taustalla?

”Heti kun olimme toimittaneet biisin El Gringoon, minulta kysyttiin, olisimmeko kiinnostuneita tekemään musiikkia Jean-Claude Van Dammen uuteen toimintaleffaan. Sanoin saman tien, että ’totta helvetissä!’ On suuri kunnia päästä työskentelemään yhden genren kovimmista tähdistä kanssa, ja siitä tulee hauskaa. Tapasin hänet, ja meillä oli todella hauskaa yhdessä. Hän on cool tyyppi ja erittäin lahjakas. Hän käsikirjoitti, tuotti ja ohjasi Soldiersin, sen lisäksi että näytteli pääroolia. Lupasin hänelle, että toimittaisimme oikean musiikin elokuvaan, joka on hänelle henkilökohtaisesti tärkeä.”

Onko jatkossa luvassa lisää leffabiisejä Manowarilta?

”Olemme avoimia ja valmiita vastaaville jutuille. Van Dammen elokuvan ohella työskentelemme myös toisen projektin parissa. Mikä tahansa leffa, joka potkii perseelle ja ylistää kunniaa ja vilpittömyyttä, on oikeanlainen elokuva meille.”

Manowar on aina kehunut vuolaasti fanejaan. Miksi he ovat niin erityisiä?

”He ovat rehellisiä ja vilpittömiä uskossaan, ja heillä on intohimoa oikeaan heavy metaliin, ilmaan mitään paskapuhetta. Nuo asiat yhdistävät meitä.”

Mikä on metallin tila tänä päivänä?

”Tosimetalli ja tosimetalli-ihmiset pitävät aina yhtä, kävi miten kävi.”

Osaatko nimetä yhtään nykypäivänä toimivaa metalliyhtyettä, joka kantaisi tosimetallin soihtua erityisen kunniakkaalla tavalla?

”On vain yksi Manowar.”

Lisää luettavaa