Räjäyttäjät on miksaajien painajainen ja suomalaisen rockin suuri toivo

Räjäyttäjät räjäyttää! Tämä yksinkertainen lausahdus nousee yhdeksi 2000-luvun tarttuvimmista bändisloganeista ja kiteyttää samalla onnistuneesti, mistä jyväskyläläisessä, Hurriganesin nimeen vannovassa ”jytän menon” julistajassa on kysymys. Nyt ei hissutella.

Teksti: Saku Schildt, kuva: Räjäyttäjät

Pitkänhuiskea koipeliini horjuu Helsingin Virgin Oilin lavalla, asettuu sen liepeillä olevien patsaiden eteen ja nuolee niitä. Ulospäin tyyni mutta leukojaan lujasti yhteen pureva äänimies katsoo totisena, kun laulumikki lentelee lattialle ja kitaran piuha sotkeutuu monitoriin niin, että ämyri siirtyy uhkaavasti kohti lavan reunaa.


”En mä edes tiedä, mitä me tehdään täällä. Täällä on niin vitun kalliit liputkin, ettei meidän kaverit tänne tule”, Femma-gaalaan soittamaan pyydetyn ja myöhemmin Pnuk-Femmalla palkitun Räjäyttäjät-yhtyeen laulaja Rapa sanoo yleisölle.

Eittämättä tilanteessa on jotain outoa. Perinteisen rock’n’rollin nimeen vannova Räjäyttäjät on asenteeltaan pesunkestävä punkbändi, jonka romuluinen soitto ja ”mä vedän hanskaan / ja lähden Tanskaan” -sanoitukset ovat omimmillaan Helsingin Lepakkomiehessä tai Tampereen Vastavirta-klubilla. Nyt yleisössä on seesteisempää väkeä, joka pitää viiden metrin etäisyyden lavaan ja korkeintaan huojuu hiljaa musiikin tahdissa.

Yhtye jatkaa tilanteen ihmettelemistä.

”Tämähän on kuin joku showcase-keikka”, basisti Sisse puuskahtaa parin kappaleen jälkeen.

”Hei, mut meillä on viinaa. Ottakaa tästä ja laittakaa kiertoon”, Rapa jatkaa tarjoten puolityhjää Smirnoff-pulloa juhlaväelle.

Räjäyttäjät on näemmä hurjan maineensa veroinen – ja mainetta heille on tosiaan kertynyt. Tuntuu kuin joka toinen omaehtoisen rockin ystävä olisi tunnustautunut reilu vuosi sitten perustetun bändin kannattajaksi.

Femma-idean isä Wallu Valpio seuraa Virgin Oilin gaalakonserttia haltioituneena ja kertoo naureskellen, miten taannoisella Helatorstai-klubin keikalla Rapalta lähti housut jalasta heti aloitusbiisissä. Rumban entinen toimituspäällikkö ja Femma-gaalan tuomaristossa vaikuttava Janne Flinkkilä on hänkin hehkuttanut yhtyettä liikuttuneessa mielentilassa vaatimattomasti ”maailman parhaaksi bändiksi”. Myös Bad Vugum -johtaja ja tuoreen Räjäyttäjät-seiskatuumaisen julkaissut Kari Heikonen seuraa keikkaa pöydässään maireasti hymyillen.

Räjäyttäjien kannattajalistalle kuuluu myös Nalle Österman, joka lähetti tätä sähköpostitse ajatuksiaan bändistä:

”Koska ystäväni ja monet muut trendikkäät hipsterit vaahtosivat Räjäyttäjistä niin ylitsevuotavasti, kävin itsekin katsastamassa Youtube-linkin. Ensimmäinen reaktio oli, että vittu mitä paskaa”, Österman aloittaa.

”Kun yhtye oli sattumalta samalla viikolla keikalla nykyisessä kotikaupungissani Turussa, päätin käydä katsastamassa sen livekunnon. Ihmisten edessä trio vakuutti samalla tavalla kuin kolmen promillen Hurriganes soittamassa Venomia. Arvaamatonta, kuumaa, seksikästä. Eniten pidän Räjäyttäjissä siitä, että komeat ja karvaiset miehet ovat avoimen miehekkäitä eivätkä
häpeä näyttää seksuaalisuuttaan.”

Juttu jatkuu seuraavalla sivulla: