Rumban Kriitikkopolli 2011: mitkä olivat vuoden parhaat levyt ja biisit?

04.12.2011

Perinteinen vuosiäänestys on suoritettu ja Rumban toimittajaporras on sanonut sanansa vuoden musiikkiannista. Seuraavaksi on sinun vuorosi: ensi viikolla käynnistyy suuri lukijaäänestys!

Toimittanut: Anton Vanha-Majamaa, kuva: LL Recordings

HUOMIO! Ensi viikolla käynnistyy suuri lukijaäänestys, jossa nähdään, miten hyvin lukijakunnan ja toimituksen näkemykset kohtaavat. Selaa siis listat läpi ja tee itse paremmat!

VUODEN 2011 ULKOMAISET LEVYT

1. PJ Harvey: Let England Shake
”Eikö PJ Harvey voi epäonnistua?” kysyi Oskari Onninen taannoin Rumbassa. Niin se taitaa olla. Pianovetoisen ja vähäeleisen eteerisesti soineen White Chalkin jälkeen Polly Jean siirtyi autoharppuun, jolla puolet Let England Shakesta on sävelletty. Levyllä loputtoman uusiutumiskykyinen artisti pui suhdettaan Englantiin henkilökohtaisella tasolla. Apuna häärii Mick Harvey. Linjankorjaus palkittiin Mercury Prizella, jonka Harvey pokkasi ennätyksellisesti jo toisen kerran. Edellinen pysti tuli kymmenen vuoden takaisesta Stories from the City, Stories from the Sea -albumista. ”PJ Harvey iski takavasemmalta vuoden musiikillisesti painavimmalla levyllä. En osannut odottaa tällaista”, kiitteli Ilkka Hämäläinen.

2. Bon Iver: Bon Iver, Bon Iver
Justin Vernon nousi musiikinystävien huulille neljän vuoden takaisella For Emma, Forever Ago -albumillaan. Mökin eristyksissä yksin äänitetty erolevy sai yleisön haltioihinsa, ja jatkoa odotettiin pelonsekaisin tuntein. Yllätysmomentti oli menetetty, mutta albumi onnistui sittenkin vastaamaan kakkoslevyn haasteisiin. Aleksi Kinnusen ”hitaasti lämmennyt tärkeys vei lopulta mukanaan näkemyksellisyydellään ja puhuttelevalla kauneudellaan”.

3. Fucked Up: David Comes to Life
Kanadalaisen Fucked Upin kesällä julkaisema punk-ooppera on vuoden kunnianhimoisimpia tuttavuuksia. Thatcherin aikaiseen Isoon-Britanniaan sijoittuva, useita tarinanlankoja yhdistelevä levy tekee punkia indie-sensibiliteetillä ja sai monet popin nimeen vannovat polvilleen. ”En tiennyt, että 77 minuuttia identtistä riffittelyä pystytään jalostamaan ekstaasin muotoon”, päivitteli eräskin Oskari Onninen. The Chemistry of Common Lifea kuunnelleet osasivat toki odottaa laatua.

4. Feist: Metals
5. Lykke Li: Wounded Rhymes
6. Tom Waits: Bad as Me
7. Destroyer: Kaputt
8. M83: Hurry Up, We’re Dreaming
9. Kurt Vile: Smoke Ring for My Halo
10. Caveman: Coco Beware
11. Mastodon: The Hunter
12. Elbow: Build a Rocker Boys!
13. Arctic Monkeys: Suck It and See
14. Anna Calvi: Anna Calvi
15. Josh T. Pearson: Last of the Country Gentlemen
16. Washed Out: Within and Without
17. Fleet Foxes: Helplessness Blues
18. Beastie Boys: Hot Sauce Committee, pt. 2
19. Florence and the Machine: Ceremonials
20. R.E.M.: Collapse Into Now
21. Bright Eyes: The People’s Key
22. Foo Fighters: Wasting Light
23. Opeth: Heritage
24. Guillemots: Walk the River
25. Seasick Steve: You Can’t Teach an Old Dog New Tricks

VUODEN 2011 ULKOMAISET KAPPALEET

1. Lykke Li: I Follow Rivers
Ruotsin pop-tähtönen, oikealta nimeltään Li Lykke Timotej Zachrisson, jäi levykahinoissa mitalisijojen ulkopuolelle, mutta vahvat hittibiisit riittivät lopulta kappalelistan kaksoisvoittoon. Kultaa nappasi Wounded Rhymesin ensimmäinen singlenosto I Follow Rivers, joka napsi tasaisesti ääniä sieltä täältä. Anna Brotkin nimesi biisin vuoden parhaaksi ja perusteli valintaansa näin: ”ehdottoman tarttuva biisi, joka ei kulu muutaman kuuntelukerran jälkeen. Makea yhdistelmä synkkyyttä ja biletystä.” Tämä kuvaa hyvin albumin yleistä linjaa, joka Jose Riikosen sanoin ”antaa hyvänolon tikkarin, mutta heti perään riistää sen pois”.

2. Lykke Li: Sadness Is a Blessing
Toiseksi jäänyt surulaulu Sadness Is a Blessing keräsi koko listalta eniten ykkössijoja, eikä ihme. Auroora Vihervalli totesi, että ”Lykke on läähättäessään ihana, mutta surullisena hän on ylivoimainen, aseistariisuva, ehdoitta rakastettava”. Tarek Salehin ohjaama, Stellan Skarsgårdin tähdittämä musiikkivideo on myös tutustumisen arvoinen.

3. Destroyer: Kaputt
Kanadalaisen Destroyerin kymmenes studioalbumi Kaputt keräsi edeltäjiään enemmän huomiota ja sai Rumban kriitikkolistoillakin hyviä sijoituksia. Levyltä lohkaistu nimibiisi ylsi kolmen listan kärkeen. Dan Bejarin kryptiset tekstit ja saksofonien kyllästämä AOR-äänimatto vakuuttivat esimerkiksi Mikael Heleniuksen: ”Dan Bejar on omaksunut tyylilajin osaksi omaa musiikki-ilmaisuaan täydellisesti.”

4. Lana Del Rey: Video Games
5. Jane’s Addiction: End to the Lies
6. Feist: Graveyard
7. Bon Iver: Calgary
8. Fucked Up: Queen of Hearts
9. Iron & Wine: Walking Far From Home
10. M83: Midnight City
11. Guillemots: Walk the River
12. Adele: Rolling in the Deep
13. Seasick Steve: You Cant’ Teach An Old Dog New Tricks
14. The Vaccines: Post Break-Up Sex
15. Elbow: Lippy Kids
16. Florence And The Machine: What Water Gave Me
17. Tom Waits: Tell Me
18. Tom Waits: Bad As Me
19. Thurston Moore: Benediction
20. Bon Iver: Perth
21. James Blake: Case of You
22. Fleet Foxes: The Shrine / An Argument
23. Foo Fighters: Arlandria
24. The Rapture: How Deep Is Your Love
25. Noel Gallagher’s High Flying Birds: What a Life!

VUODEN 2011 KOTIMAISET LEVYT

1. Rubik: Solar
Viimeistään alkuvuodesta julkaistun Solarin myötä Rubik lunasti ne odotukset, joita siihen on viimeiset vuodet ladattu. Vaikka Ben Allenin miksaama kolmas albumi sai keväällä Rumbassa tyytyä kolmen tähden arvosanaan, tuli toimittajakunnan yleinen mielipide selväksi: levy löytyi liki jokaisen listalta ja keräsi eniten kärkisijoja. Jussi Saarisen sanoin: ”kansainvälisen tason indiepop-levy, jonka myötä Rubik siirtyi isojen poikien kerhoon.” Verna Vuoripuro komppasi toteamalla albumin olevan lyhyesti ja ytimekkäästi ”neroutta”. Taitaa olla niin, että vaikka nimitys “vientitoivo” tuntuu nykyään kirosanalta, on Rubikin menestykseen jotenkin helpompi uskoa. Ainakin, jos on todistanut yhtyeen energisiä keikkoja ympäri euroopan, esimerkiksi Barcelonan Primavera Sound -festivaaleilla.

2. Regina: Soita mulle
Aleksi Kinnunen kirjoitti perustelussaan, että ”voisi mennä naimisiin tämän ihanuuden kanssa”, joka on ”edeltäjänsä tavoin vuoden levy koko maailmassa”. Antti Lähteen mukaan kävi niin, että ”vasemmalla kädellä kasatulta välityöltä haiskahtanut puolituntinen nousi yhdeksi maailman parhaista kitarapop-levyistä vuonna 2011”. Äitiyslomalta palanneen Iisan johtama trio tuntuu jatkavan siitä, mihin toissavuonna jäi – siis tehtaili lisää ihmeellisen kaunista suomenkielistä pop-taidetta.

3. Mirel Wagner: Mirel Wagner
Onko tässä vuoden yllättäjä? Etiopialaistaustaisen Mirel Wagnerin debyytti ilmestyi vähin äänin mutta on sen jälkeen valloittanut jokaisen siihen kajonneen. ”Maailmanluokan debyytti, tuleva klassikko, korkeatasoisinta koskaan Suomessa tehtyä englanninkielistä singer-songwriter-musiikkia”, sanoo Jean Ramsay, ja me muut nyökyttelemme vieressä. Wagner ansaitsi äänestyksessä kaksi ykkössijaa, ja jos levy olisi tunnetumpi, olisi niitä ollut varmasti vieläkin enemmän.

4. 22-Pistepirkko: Lime Green Delorean
5. Ville Leinonen: Auringonsäde/Pommisuoja
6. Freeman: 4
7. Kakka-hätä 77: Huoltoasemalle unohdettu mies
8. Chisu: Kun valaistun
9. The New Tigers: The New Tigers
10. Yona: Vaikenen laulaen
11. Kauko Röyhkä & Riku Mattila: Kaksi lensi tuulen mukaan
12. Asa Masa: Jou jou
13. Siinai: Olympic Games
14. Shine 2009: Realism
15. Matti Johannes Koivu: Toisen maailman nimi
16. Stella: Jokin on muuttumassa
17. Von Hertzen Brothers: Stars Aligned
18. Processory: Change is Gradual
19. Samae Koskinen: Kuuluuko, kuuntelen
20. French Films: Imaginary Future
21. Jätkäjätkät: Jatkojatkot
22. Pyhimys: Medium
23. Joose Keskitalo ja Kolmas Maailmanpalo: Maan näkyjä
24. Manna: Shackles
25. Black Audio: Endurator

VUODEN 2011 KOTIMAISET KAPPALEET

1. Regina: Jos et sä soita
Äänestyksen ylivoimaiseen voittoon kirinyt Jos et sä soita keräsi liki tuplasti ääniä seuraajaansa verrattuna. Soita mulle -albumilta jo alkuvuodesta julkaistu kappale esitteli uudistuneen yhtyeen: Iisa Pykärin puolikryptiset, unisissa mielikuvissa haahuilevat lyriikat olivat entisellään, mutta ilmaisuun oli nyt otettu entistä kitaravetoisempi linja. Mieleen tulivat 1990-luvun alun unipopparit kotimaisesta Wilmasta aina Slowdiveen ja jopa The Cureen asti. Samuli Knuuti kutsui yhtyeen paluuta ”luontevaksi ja kiehtovaksi kuoriutumiseksi elektronisesta kotelosta”. Kappale on ehkä levyn suurin hitti, mutta ääniä saivat tasaisesti myös muut biisit. Tämä lienee hyvä osoitus albumin tasalaatuisuudesta ja yhtenäisyydestä.

2. Rubik: Laws of Gravity
Solarin ensimmäinen singlenosto, radiosoittoakin kerännyt Laws of Gravity kuuluu albumin tarttuvimpiin ja popeimpiin paloihin, eikä sen kakkossija sinänsä ole yllätys. ”Talveen ei mahdu niin pimeää päivää, etteikö tämän tahtiin jaksaisi tanssia. Kolme ja puoli minuuttia nuoruutta ja kesää”, perusteli Auroora Vihervalli valintaansa vuoden parhaaksi kotimaiseksi. Jussi Saarinen puolestaan totesi ”yksinkertaisen nerokkaan melodian” tarttuvan ”hanakammin kuin Eri keeper”.

3. The New Tigers: Pocketful of Sand
The New Tigers tuli jostain ja ansaitsi heti ensilevyllään täydet pisteet Rumbassa. Debyyttiabumin huippukohta on kahdeksanminuuttinen Pocketful of Sand, jota Jose Riikonen kuvaili lehdessä taannoin seuraavasti: ”Makaan lattialla ja lämpimät väristykset virtaavat hiljalleen vartaloni läpi. Matto selkäni alla muuttuu höyhenpatjaksi ja vajoan sen sisään sentti sentiltä. Kaikki sulautuu yhdeksi surisevaksi aalloksi, joka lipuu lämpimänä vartaloni yli kahdeksan kauniin minuutin ajan.”

4. Regina: Unessa
5. Regina: Haluan sinut
6. Mirel Wagner: No Death
7. Burning Hearts: Into the Wilderness
8. Rubik: World Around You
9. Sansa: Boys (Summertime Love)
10. Chisu: Kohtalon oma
11. Suvi Isotalo: Kaikki sanat
12. Matti Johannes Koivu: 80-luvun lapset
13. Yona: Toisen oma
14. Regina: Lepään aalloilla
15. Black Twig: Lake Song
16. 22-Pistepirkko: UFO Girl
17. Chisu: Sabotage
18. Stella: Kutsumattomat vieraat jääkää kotiin
19. Regina: Mustavalkeaa
20. Rubik: Storm in a Glass of Water
21. Freeman: Tuhatjalkainen
22. Supo: Se tulee olemaan helppoo
23. Shine 2009: So Free
24. Jätkäjätkät: Uusi moottoritie
25. Von Hertzen Brothers: Miracle

Lisää luettavaa