Sakara Records täyttää 10 vuotta – Mokoman Saikkonen ja Stam1nan Hyyrynen muistelevat

14.03.2013

Otso Karhu haastatteli pyöreitä täyttävän Sakara Recordsin toimitusjohtajaa Tuomo Saikkosta ja Stam1nan laulajaa Antti Hyyrystä menneiden vuosien iloista ja suruista.

Teksti: Otso Karhu, kuva: Tuomas Järvelä

Mitä Sakara Recordsille kuuluu, Tuomo Saikkonen?

“Hyvää. Viime vuosi oli hyvä, ja saatiin paljon kiitosta. Näyttää siltä, että ‘tehdään vähän, mutta helvetin hyvin’-periaate toimii. Hyvältä tuntuu.”

Mitä Sakara Recordsin synttärikeikoilta on viikonloppuna odotettavissa?

“Helvetin hyviä keikkoja helvetin hienoilta artisteilta. Joku ihmetteli, mitä Jarkko Martikainen tekee mukana, mutta minusta se on hieno lisä hevin sekaan. Hyvän viban ilta.“

Kerro joku erityisen lämmin muisto Sakaran historiasta.

“Alkuaika. Alku oli dramaattinen, kun saatiin Mokoman kanssa kenkää EMI:ltä. Palattiin juurille, omakustannetouhuun. Fiilispohjalta tehtiin, ja draivi oli hillitön. Bändin läpimurto omilla ehdoilla tuntui hienolta. Ylipäätään paljon hienoja muistoja.“

Mikä on ollut Sakaralle suurin haaste?

“Alun vaikeudet eivät tuntuneet haastavilta, sillä silloin oli valtava hybris päällä. Sitä tunsi itsensä kuolemattomaksi. Kuolemattomuus on kuitenkin illuusio: suurin haaste ollut kasvava vastuu kasvavassa levy-yhtiössä ja sen pystyssä pitäminen.”

Onko Sakara Recordsilla erityistä mottoa tai toimintaperiaatetta?

“Genrerajauksia ei ole, mutta jo alussa puhuttiin, että jos uusia bändejä sainataan, niin meidän pitää olla siitä yhtä liekeissä kuin Mokoman Kurimus-levystä (2003). Tätä kun täyspäiväisesti tekee, on polttoaineena hyvä fiilis – se tunne, kun löytyy lahjakkaita bändejä.”

Olisitko uskonut kymmenen vuotta sitten, että levy-yhtiöstä tulisi näin menestyksekäs?

“En. Olen hetkessä eläjä, en kovin suunnitelmallinen. Ennen mentiin yksi julkaisu kerrallaan. Jossain kohtaa alettiin katsoa maksimissaan vuoden päähän. Mahdotonta sanoa, missä olemme kymmenen vuoden päästä.”

Mitä itse odotat viikonlopulta?

“Hienoa iltaa. Tietty pientä stressiä siitä, että kaiken Sakara-toiminnan lisäksi saadaan Mokoman kanssa oma setti kuntoon, siihen pitää keskittyä sataprosenttisesti. Pitäisi mennä yksi asia kerrallaan.”

Otetaanpa vastausvuoroon Antti Hyyrynen. Miltä tuntui, kun Stam1nan levynmyynti nousi platinasarjaan?

“Hämmästyttävää, kummastuttavaa. Etenkin se, että juuri Viimeinen Atlantis myi platinaa. Tosin, arvailen että myös Nocebo myy kohta platinaa.”

Teistä tuli vuonna 2004 Sakara Recordsin bändi. Kannattiko?

“Kannatti. Se oli selvästi oikea valinta. Vaikea spekuloida, miten olisi käynyt, jos oltaisiin menty toiselle levy-yhtiölle. Lisäksi Tuomo Saikkonen on maailman paras toimitusjohtaja.”

Millaisia ohjeita tai neuvoja olette saaneet levynteossa Sakaralta ja Saikkoselta?

“Alussa saatiin tietysti enemmän. Saikkonen kehotti Miitri Aaltosta tuottajaksi. Hänellä oli niin sanottu ‘paskan metodi’: ei aleta hienostella tai hifistellä turhia, vaan tehdään kova hevilevy. Kyllähän debyytissä demoja enemmän asennetta onkin.”

Kerro joku erityisen lämmin muisto ajastasi Sakaran kyydissä.

“Oltiin markkinoimassa debyyttiä Sakaran tapahtumassa. Siinä pönötettiin isossa paikassa, ja ehkä silloin konkretisoitui koko homma. Jaettiin nimmareita, ja nuoriso oli humalassa ja ihmeissään.”

Mikä on ollut suurin haasteenne viimeisen kymmenen vuoden aikana?

“Levyntekoprosessit ovat tietty työläitä. Uudet Kymmenen Käskyä -levyä (2006) tehdessä hiki kyllä virtasi. Viimeinen Atlantis -levytyksissä äänitettiin hiukan lauluja itse, joten jouduin hetkeksi tuottajan rooliin.”

Mitä jäi mieleen tapaamisestanne Saikkosen ja Mokoman kanssa, kun neuvottelitte levytyssopimuksesta?

“Mokomat olivat jo vanhoja tuttuja, mutta oli se hämmentävää. Olin työharjoittelussa, kun Marko Annala soitti ja kysyi, haluaisitteko tehdä levyn. Oltiin joskus yhteiskeikalla WTC-Rockissa Pieksämäellä. Mokoma oli nähnyt keikkamme, ja tapahtuman jälkeisessä saunatilaisuudessa hommasta alettiin puhua.”

Kuvaile Sakara Recordsia kolmella sanalla.

“Ihmisenkokoinen, kokeilunhaluinen, muusikkolähtöinen.”

Solmitte viime vuonna jakelusopimuksen Amerikkalaisen Bieler Bros. Recodrsin kanssa. Onko homma erilaista rapakon takana?

“On. Ei oikeastaan hajuakaan, mitä siellä tapahtuu. Ehkä tämä sopimus näytti paremmalta otsikoissa kun todellisuudessa.”

Viikonloppuna on tiedossa synttärikeikkaa. Mitä Stam1nalta on odotettavissa?

“Uusi keikkaintro, kokoelma parasta herkkua ja taattua tykitystä. Ei varmasti tule tylsää.”

Sakara Records 10-vuotta: Stam1na, Mokoma, Rytmihäiriö, Jarkko Martikainen, Nerve End
15.3. Tavastia & Semifinal, Helsinki – Loppuunmyyty
16.3. Pakkahuone, Tampere – liput ennakkoon Tiketistä 29€, ovelta 32€

Lisää luettavaa