Seppo Lampela tekee levyn Timo Rautiaisen kanssa: ”Me ollaan kaksi kaljua partasuuta, jotka tykkäävät meluta”

Millaista jälkeä syntyy, kun itähelsinkiläisenä protestiräppärinä Steen1-nimellä maineeseen noussut Seppo Lampela ja jyväskyläläinen raskaan suomirockin suurvisiiri Timo Rautiainen lyövät kaljut päänsä yhteen?

Teksti: Janne Flinkkilä, kuva: Marko Saarelainen

Seppo Lampela – tunnettu myös taiteilijanimillä Steen1 ja Liekehtivä sikiö – tekee yhteislevyn Timo Rautiaisen kanssa. Varsinainen aivoriihi kaksikolla alkaa vasta maaliskuussa, mutta Seppo Lampela suostui valottamaan, mistä lähtökohdista projekti on laitettu alulle.

Olette tehneet yhteistyötä aiemminkin, kun fiittasit Timo Rautiaisen Loppuun ajettu levyn biisissä Viimeistä viedään vuonna 2007. Mistä yhteistyö sai alkunsa ja miten alun perin tutustuitte?
”Vierailin Timon Ylellä pyörivässä keskusteluohjelmassa, ja juttu luisti heti. Siitä se vanha tuttu jatkumo, eli baariin –> yhteistyötä musiikin tiimoilta –> uudelleen baariin –> ’Tehdään levy PRKL!'”

Hiphop-talebanit voivat pitää Rautiaisen faneja enemmänkin leijonakoru-osaston tyyppeinä. Jotkut Rautiaisen fanit taas sinua soitto- ja laulutaidottomana seinientöhrijäkommarina. Oletko törmännyt tällaisiin ennakkoluuloihin?
”En ole, mutta ei tässä ihan kauheasti ole henkseleitä paukuteltu. Voihan sellaista tullakin, mutta loppujen lopuksi tässä on vain kaksi kaljua partasuuta, jotka tykkäävät meluta musiikin parissa.”

Mitä pidät Timo Rautiaisen ja Trio Niskalaukauksen levyistä?
”Hyviä biisejä, mun makuun ehkä hieman liian suomiheviä. Eniten miellyttää Timon laulu ja asenne. Hyviä onelinereita.”

Minkälaista yhteistyötä olette Rautiaisen kanssa kaavailleet? Miten siis Timo osallistuu levylle – kitaristina, biisintekijänä, laulajana…?
”Toiveena olisi tehdä kaikki aika pitkälle yhdessä. Riffit ja sanoitukset tehdään tietenkin molempien ehdoilla. Vastauksena siis, että kaikkiin noista. Eikä kyse ole minun levystäni, vaan ihan yhteislevyä tässä ollaan puuhaamassa. Hitaasti, mutta varmasti.”

Homma on ilmeisesti vielä aika levällään, mutta millaisia suuntaviivoja voisit tulevalle levylle vetää? Onko luvassa yhtä rajojarikkovaa kamaa kuin esimerkiksi Runoja kontrollihuoneesta -levysi pari viimeistä biisiä?
”Pyritään löytämään kummankin omat vahvuudet ja musiikki, missä ne saisi kuulumaan. Mä luulen, että mä räppään ja rääyn, ja Timo sitten laulaa. En usko miehestä olevan räppäriksi. Enkä musta laulajaksi.”

Millä nimellä levy julkaistaan? Seppo ja Timo & The Boys?
”En tiedä. Sen verran vain, että jos Timo kerran esiintyy omalla nimellään, niin sitten kyllä minäkin. Johan toi alter-egoilu alkoi vituttamaankin.”