”2000-luvun kolonialismia” – Damon Albarnin Africa Express -projektia syytetään muusikkojen riistämisestä

Projektiin osallistuneet muusikot joutuvat luovuttamaan kaikki oikeudet musiikkiinsa ja saavat tästä Africa Expressiltä korvauksena yhden punnan.

Damon Albarn lavalla syyrialaisen orkesterin kanssa vuonna 2010.
Kuva: Facebook

Blur– ja Gorillaz-mies Damon Albarnin Africa Express on hyväntekeväisyysprojekti, joka tuo yhteen afrikkalaisia ja länsimaisia muusikoita. Vuonna 2006 käynnistetty projekti on tuottanut jo neljä albumia sekä organisoinut useita yhteistyömatkoja Afrikkaan, jossa eri maiden ja kulttuurien artistit ovat työstäneet yhteistä musiikkia.

Viimeisimmän, Etelä-Afrikkaan suuntautuneen projektimatkan jälkeen Africa Express on kuitenkin saanut negatiivista julkisuutta, kun parikin mukana ollutta afrikkalaista artistia on julkaissut sopimuksen, joka heille lähetettiin allekirjoitettavaksi kuulemma vasta projektin jälkeen.

Sopimuksessa seisoo, että kaikkien mukana olevien muusikkojen on luovutettava Africa Expressille kaikki tekijänoikeudet projektin aikana työstettyyn materiaaliin ja jopa siihen liittyviin PR-haastatteluihin. Yhden brittipunnan hintaan.

Mukana ollut muusikko Petite Noir kuvailee sopimusta Brooklyn Vegan -lehdessä ”2000-luvun kolonialismiksi.”

Africa Express on vastannut syytöksiin sanomalla, että koko järjestö toimii hyväntekeväisyyspohjalta. Koska järjestö maksaa muusikoille matkat, asumisen ja musiikin tuotantokustannukset jokaisessa projektissa, järjestö pyytää muusikoita tarjoamaan projektiin käyttämänsä ajan ja vaivan vapaaehtoisesti.

Lisäksi järjestö vakuuttaa tiedotteessaan, että jos julkaisuista jää kulujen jälkeen tuottoja, ne kyllä kanavoidaan afrikkalaisen musiikin ja mukana olleiden afrikkalaisten muusikkojen hyväksi.