30 vuotta sitten julkaistiin klassikko, joka muutti kaiken – Nine Inch Nailsin Pretty Hate Machine on kestänyt aikaa täydellisesti

PHM 30 vuotta!

Nine Inch Nailsin Pretty Hate Machine ilmestyi 20. päivä lokakuuta 1989.

Trent Reznorin johtaman yhtyeen debyyttialbumi nousi jos ei nyt välittömästi niin ainakin nopeasti klassikkosarjaan. Head Like a Hole, Something I Can Never Have, Sin, Terrible Lie… On vaikea nostaa esille vain yhtä suosikkia levyltä, jonka parissa miljoonat teinit (ja vähän vanhemmatkin) ovat velloneet itsesäälin kourissa.

PHM:n kulttuurillinen merkitys oli valtava, ja sen maine levisi etenkin yliopistoradioiden kautta USA:ssa hitaasti, mutta varmasti. Jotain tästä kertoo esimerkiksi se, että albumi ylitti 500 000 myydyn kappaleen rajan vuonna 1992, yli kaksi vuotta sen julkaisun jälkeen. Platinarajan eli miljoonan myydyn kopion rajan se rikkoi vuonna 1995 – vuosi Nine Inch Nailsin toisen mestariteoksen eli The Downward Spiralin ilmestymisen vanavedessä ja jälkeen.

Jostain oudosta syystä vuonna 1989 ilmestynyt Pretty Hate Machine arvosteltiin Rumbassa vasta vuonna 1991. Tuolloin Rumban Tomi Hämäläinen julistautui jutussa goottimeiningin ja teollisuusmetelin vieroksujaksi, mutta NIN vei silti mukanaan.

Tuon arvioin voit lukea täältä.