50 000 kävijää keräävä jyväskyläläisfestivaali vaikeuksissa: ”Kulujen koko ajan kasvaessa tulopuoli ei ole pysynyt mukana”

Yläkaupungin Yö kaipaa lisärahoitusta.

21.09.2023

Ensi kevään Yläkaupungin Yö -festivaalin järjestäminen on vaakalaudalla.

Toukokuun viimeisenä viikonloppuna järjestetty Yläkaupungin Yö -kaupunkifestivaali keräsi 48 000 kävijän yleisön. Tapahtumasta teetettiin tänä vuonna ensimmäistä kertaa Salmi Eventlizer -tapahtuma-analyysi. Siihen vastasi 526 festivaalikävijää. Tutkimuksen mukaan festivaalivieraat käyttivät erilaisiin palveluihin viikonlopun aikana yhteensä 1,3 miljoonaa euroa.

Tällä hetkellä on kuitenkin epävarmaa, voidaanko tapahtuma järjestetää ensi vuonna uudelleen. Syynä ovat talousvaikeudet.

”Pääsymaksuttoman festivaalin järjestäminen on pienelle taustayhdistykselle taloudellisesti todella haastavaa. Kulut ovat nousseet vuosi vuodelta muun muassa turvallisuuden, festivaali-infran ja tekniikan osalta”, Yläkaupungin Yö ry:n toiminnanjohtaja Marko Kainulainen kertoo ja jatkaa:

”Festivaalia on vuosia tehty pitkälti talkoovoimin, mutta kulujen koko ajan kasvaessa tulopuoli ei ole pysynyt mukana. Olemme pystyneet järjestämään kahtena edellisvuotena ison festivaalin muun muassa yksittäisten apurahojen ansiosta. Tänä vuonna vastaavia kertaluonteisia tuloja ei ole saatu. Välivuosi ei ole ensisijainen vaihtoehto, mutta jos vaadittavaa rahoitusta ei saada kasaan, on tapahtuman tulevaisuuden turvaaminen ensisijaista.”

Yhdistys tekee nyt töitä säästöjen saamiseksi. Ensi kevään festivaalin rahoituksesta puuttuu tällä hetkellä noin 15 000 – 20 000 euroa.  Yläkaupungin Yö ry:lle pääsymaksuttoman jättifestivaalin järjestäminen tuottaa kuluja huomattavasti tuloja enemmän, sillä se ei ole kaupallinen tapahtuma. Jos rahoitusta ei saada kasaan, saattaa edessä olla välivuosi. Ideana on, että välivuoden jälkeen kevään 2025 festivaalia päästäisiin konseptoimaan rauhassa vakaammalta pohjalta.

Tapahtuman pääyhteistyökumppani Jyväskylän kaupunki osallistui vuonna 2023 kumppanuussopimuksen mukaisesti festivaalin rahoitukseen 25 000 eurolla, mutta kaupungin haastavan taloustilanteen vuoksi summaan ei ole odotettavissa korotusta.

”Olemme käyneet kaupungin kanssa rakentavaa dialogia läpi kesän ja kampanjoineet jo viime vuonna rahoitusosuuden saamisesta tämän päivän vaatimalle tasolle, mutta ainakin toistaiseksi turhaan. Talousvaikutusten lisäksi erityisesti saavutettavuudestaan kiitosta saaneen Yläkaupungin Yön merkitys alueen kulttuurielämälle, lukuisille esiintyjäryhmille, yrityksille ja kaupunkilaisille on lähes mittaamaton, joten kaikki kivet käännetään ratkaisujen löytämiseksi vielä loppuvuoden aikana”, Kainulainen sanoo

Päätös ensi kevään festivaalin kohtalosta tehdään viimeistään alkuvuodesta.

– Toivoisin aktiivista keskustelua ja erilaisia ehdotuksia tapahtuman turvaamiseksi. Yläkaupungin Yö etsii uusia yhteistyökumppaneita rakentamaan oman näköistään tapahtumaa tai tuomaan toimintaansa esille osana rakastettua festivaalia. Olemme avoimia kaikenlaisille yhteydenotoille, Kainulainen sanoo.

Lisää luettavaa