Äänet Käskee julkaisi vielä yhden singlen ennen tulevaa albumia – mukana ensimmäisellä yhteisbiisillään Valma ja Kakku

"Vahvoja riimejä ja läsnäoloa."

03.12.2022

Eilen ilmestyi Äänet Käskee -tuottajakaksikon viimeinen single ennen kokonaista albumia. Kyseessä on biisi nimeltä 1Toive, ja siinä räppäävät Valma ja Kakku. Kappale julkaistiin 3rd Railin kautta.

Valma ja Kakku komppaavat kappaleessa toisiaan niin soljuvasti ja itsestäänselvästi, että tuntuu suorastaan hämmentävältä, että kyseessä on kaksikon ensimmäinen yhteistyö. Tekisi mieli sanoa, että ainahan nämä kaksi ovat olleet mukana toistensa projekteissa, vaikka eivät ole – se kertonee siitä, että kaksi samanhenkistä artistia on nyt löytänyt toisensa.

Matka kohti yhteistyötä ei kuitenkaan tapahtunut käden käänteessä. Projektin syntyvaiheista kertoo Äänet Käskee -kaksikon Lasse Rytkönen:

”Ajatus biisistä syntyi, kun oltiin entuudestaan tehty Valman kanssa duunia La Vida Moka -albumin parissa ja yhteistyö oli mutkatonta, joten päätettiin pyytää Valma meidän messiin. Oltiin just löydetty Kakun musiikki ja fiilisteltiin sitä. Oltiinkin sitten heti perään koodeissa Kakkuun mahdollista tulevaa yhteistyötä varten. Kakku oli mukana, kuitenkaan tällöin ei vielä ollut ajatusta yhteisbiisistä Valman kanssa. Pyörät oli laitettu pyörimään, ja taisi olla niin, että Valmalla oli Instagram-tarinassaan kysely kenen kanssa hänen pitäsi tehdä biisi. Menin ja vastasin, että Kakku. Nyt oli reseptin aineet kasassa ja äkkiä oltiinkin tekemässä yhteistä biisiä.”

1Toive on vallan ihastuttava sukellus kokonaiseen elämänkaareen, jossa toiveikkuudessaan viattomat lapsuusajan haaveet muuntautuvat pikkuhiljaa kohti supermarkettien ja asumisjärjestelyjen kyllästämää aikuisen arkea. Kappaleessa puhuttelevat sen arvoitukselliset kielikuvat, runollisesti esiin maalatut tuokiot vuosien varrelta ja todellisuudesta miellyttävästi irralleen jäävä haaveellisuus. Popahtava kertosäe jää soimaan päähän, mutta kiinnostavammat timantit löytyvät säkeistöjen ajatuksella asetelluista räpeistä: tarinanpätkien seasta voinee yksi jos toinenkin hiphop-pää löytää itselleen mielekkäitä viittauksia.

Näin tiivistää tiedote:

”Biisissä on mystiikkaa, futuristista herkkää hipsterpoppia, ripaus hiphopin historian reppailua. Vahvoja riimejä ja läsnäoloa, mutta myös jotain, mikä voi soida kantakaupunkilaisten puistokaiuttimissa import sour pale alea juodessa. Todistetusti myös oiva kruisailubiisi. Vaikka ensimmäiset askeleet eivät ole vielä tuoneet Moclairin rotseja, biisissä fiilistellään aitoa arkea ja pieniä pilkahduksia siitä, että ehkä kaikki on sittenkin mahdollista. Ehkä.”

Kuuntele biisi alta.

Lisää luettavaa