Kantria, folkia, krautrockia, iskelmää, psykedeliaa ja kokeellista suomirockia. Tältä kuulostaa perjantaina debyyttialbuminsa julkaisevan Kuusamon resepti. Yhtyeen nimi juontaa juurensa yhtyeessä soittavien Huotarin veljesten, Teron ja Timon lapsuusmuistoihin sekä ajatukseen, että Kuusamossa kaikki on paremmin.
Nelihenkiseksi kasvanut yhtye oli aluksi vain kahden miehen kokoonpano. Laulaja-kitaristi Tero ja kitaristi Tuomas Asanti tekivät ja julkaisivat tällä asetelmalla kaksi biisiä: Sä etsit jotain ja Kylmässä ja pimeässä. Kolmas single oli cover Jay Reatardin kappaleesta There is No Sun, joka kääntyi muotoon Näytä huominen.
Sinkkujen ja kahdestaan Ahvenanmaalla heitetyn keikan jälkeen esiintymispyyntöjä alkoi tulla lisää, joten oli pistettävä oikea bändi kasaan. Rumpaliksi rekrytoitiin Teron veli Timo, ja basistiksi Eero Vesterinen, jonka bändi tapasi ”yksillä kesäjuhlilla”.
Tänään ilmestyvän Tuuleet kadonneet -albumin ja kolmen vanhan singlen suurin ero on bändimeiningissä.
”Niillä singleillä oli vain kaksi miestä rumpukoneen kanssa, ja yritimme tehdä punkia. Siitä oli aika helppo lähteä työstämään eteenpäin. Ajatus on ollut alun perinkin se, että pystyisimme tekemään mahdollisimman outoa ja erilaista musaa”, Tero kertoo.
”Voisiko sanoa, että siitä rumpukonepunkista on kehittynyt psykedeelistä iskelmärockia, ja ehkä tämä kehittyy tästä vielä suuremmaksi. Voi tulla jopa elektronista musaa, sillä mitään ei ole suljettu pois. Antaa ajan näyttää.”
Kuusamoa ei ole sovittaminen yhden genren raameihin. Debyyttialbumin seitsemällä kappaleella kuullaan melkoinen sävyjen kirjo.
”Nämä ovat sellaisia musiikkilajeja ja -tyylejä, joita olen itse tykännyt kuunnella. Musagenret yhdistyy jotenkin alitajuntaisesti päässä, ja valuu sieltä pikkuhiljaa omaan musiikkiin.”
Vaikka levy ilmestyy vasta nyt, kaikki sen kappaleet on tehty jo vuonna 2020.
”Aika lailla tässä oman sängyn reunalla niitä on tullut rustattua. Sen jälkeen ne on viety Tuomaksen kanssa treenikämpälle, tehty demo ja ruvettu sovittamaan bändin kanssa yhdessä.”
Materiaalia oli runsaasti, mutta osa kappaleista jätettiin pois levyltä, sillä ne tuntuivat liian ristiriitaisilta muihin biiseihin nähden.
”Tämä kokonaisuus näyttää juuri sopivan sekalaiselta, mutta yhtenäiseltä meiningiltä. Varsinkin, jos katsoo vielä niitä hienoja Ville-Veikko Viikilän tekemiä kansia!”
Kappaleisiin on haettu inspiraatiota esimerkiksi luonnosta, kirjoista ja ympärillä olevista asioista.
”Ehkä myös siitä tyhjyydestä, jota varmaan aika moni joutui kokemaan tässä viime vuosina. Nythän maailma alkaa vasta aukeamaan taas pikkuhiljaa — toivotaan, ettei siihen samaan ole enää paluuta.”
Levyn melankolinen fiilis on osittain heijastusta juuri rankasta pandemia-ajasta. Näennäisesti pirteissä biiseissä on ajoittain synkkiäkin sanoituksia.
”Se on oma tapani luoda musaa — että tavallaan tehdään iloisesti, vaikka sanoma siellä alla ei ole välttämättä niin iloinen. Ehkä sellainen haikea, pohdiskeleva juttu taustalla voi saada jengiä ajattelemaan.”
”Itseäni ei kauheasti kiinnosta tehdä vaikkapa ihan perinteisiä rakkauslauluja, joissa kaksi henkilöä kohtaavat, ja sitten ehkä eroavat tai jotain. Kyllä siinä pitäisi olla vähän enemmän.”
Yhtyeen musiikissa ja musavideoissa on aistittavissa myös tietynlaista menneiden vuosikymmenten haikeutta. Osa siitä pohjautuu nostalgiaan ja lapsuusmuistoihin kuten yhtyeen nimikin.
”Siinä on taustalla myös ajatus yrittää tehdä mahdollisimman ajatonta musaa, jota ei voi sitoa välttämättä tiettyyn aikakauteen tai musiikkityyliin. Sehän jää sitten nähtäväksi, miten hyvin se kestää aikaa.”
Bändiä on kaupattu etenkin sen jäsenten yhteyksillä Teksti-TV 666 -yhtyeeseen. Kuusamo on kuitenkin paljon muutakin kuin sivuprojekti, joka lakaistaan maton alle heti albumin ilmestyttyä. Suunnitelmissa on tehdä lisää musiikkia ja etenkin yhteistyöprojekteja eri tahojen kanssa. Kuusamo on myös avannut oven monille sellaisille musiikillisille asioille, joiden toteuttaminen ei olisi onnistunut toisessa bändissä.
”Jos vertaa Teksti-TV:seen, tässä on ehkä vielä enemmän iskelmää ja suomirokimpaa, kevyempää soundia. Ja jos verrataan vielä lisää, niin tässä meikäläinen tekee kaikki pohjat ja sanoitukset itse. Tuomas soittaa liidikitarat siihen päälle, ja mietimme yhdessä sävellyskuvioita. Sovituksista koko bändi vastaa yhdessä.”
”Teksti-TV:ssä taas meitä on se kahdeksan tyyppiä vääntämässä musaa. Korona-aikaan niin isolla porukalla pyöriminen oli välillä jopa laitonta!”
Kuusamo on esiintynyt livenä aiemmin vain kolme kertaa. Tänään perjantaina yhtye juhlii yhteisiä levynjulkkareita Black Lizard -yhtyeen kanssa Helsingin G Livelabissä. Huotari kertoo, mitä illalta ja bändin esiintymisiltä ylipäänsä on odotettavissa.
”Vahvaa suomirokkia, kokeellista indiemusaa ja psykedeliaa. Toivotaan, että biiseissä olisi pientä yllätyksellisyyttä, Grateful Dead -fiilistä ja eloa, että ne eivät olisi aivan samanlaisia kuin levyllä.”
”Välillä saattaa olla vierailijoita ja kaikkea tällaista meininkiä. Meillä käy Shotgun Clubista tuttu Kai Rintamaa laulamassa pari kappaletta, ja olemme myös tekemässä levyprojektia yhteistyössä hänen kanssaan.”
Myöhemmin kesällä yhtye esiintyy ainakin Ilmiö-festivaalilla Turussa ja Makamik-festeillä Helsingissä. Myös Tampereella on luvassa festarikeikka, jota ei ole vielä julkistettu. Huotari toivoo, että bändi pääsisi soittamaan keikkoja ja ylipäänsä tekemään musiikkia jatkossakin.
”Tässä kun on ollut pari vuotta työkkärin listoilla ja yrittänyt etsiä sitä seuraavaa asiaa, jota kiinnostaisi tehdä, niin eipä sitä ole oikein sieltä löytynyt.”
Huotari toivoo, että Kuusamon musiikki herättää ihmisten kiinnostuksen ja antaa kuulijalle hyvän fiiliksen.
”Jos se herättää jossain ihmisessä jonkin ajatuksen parempaan suuntaan, niin silloin olemme jo voitolla.”