Arki apokalypsin keskellä – ensinäytössä Lyytin video

"Olen kasvanut erilaisten tuhokuvien ympäröimänä tunteeseen, että aika on koko ajan vähissä, eikä sitä saa tuhlata."

21.05.2021

Huippuvuorilla sijaitsevaan Tuomiopäivän holviin on säilötty lähes miljoonan viljelykasvin siemenet ikiroutaan esimerkiksi ilmastonmuutoksen tai ydinsodan tuhojen varalle. Lyytin mukaan sitä on rauhoittavaa ajatella: siemenissä on toivoa, niistä voi syntyä uusi paratiisi.

”Mutta pääseekö sinne huijarit,pääseekö alisuoriutujat,jotka makasi sängyssä kultaiset nuoruusvuodet – jotka ei saaneet valmiiksi edes suunnitelmiaan?”

Laulaja-lauluntekijä Lyyti, oikealta nimeltään Lydia Lehtola, julkaisee toisen singlen syksyllä ilmestyvältä toiselta albumiltaan. Mihin voi soittaa? on hauras popkappale arjesta apokalypsin keskellä. Kappale jatkaa edellisen Puhalla ja toivo -singlen siemenaihetta.

”Olen kasvanut erilaisten tuhokuvien ympäröimänä tunteeseen, että aika on koko ajan vähissä, eikä sitä saa tuhlata. Tästä on seurannut tarve koko ajan suorittaa, mutta kun aina ei voi antaa parastaan, päätyy menemään riman ali, ja sitten tuntee syyllisyyttä asioista, jotka on saanut alisuorittamalla. Kuitenkin monet elintärkeät asiat ovat hitaita ja vaativat ajan tuhlaamista: lepoa, suremista ja toipumista ei voi tehdä kenenkään muun tahdissa”, Lehtola kertoo.

Kappaleelle kuvattu musiikkivideo saa ensiesityksensä Rumban sivuilla nyt. Videon on ohjannut Joona Möttö, jota Lehtola ylistää.

”Olen aiemmin tehnyt musavideoita diy-hengessä, niin että olen tehnyt niihin kaiken itse fiilispohjalta ilman sen kummempia taitoja tai paineita. Oli upeaa nyt päästä tekemään ensimmäistä kunnon videota sellaisen työryhmän kanssa, jonka näkemykseen pystyin luottamaan”, Lehtola sanoo.

Lehtola kertoo tutustuneensa Joona Mötön kanssa viime kesänä.

”Joonan aiemmista töistä ja tekemisen otteesta vakuuttuneena kysyin, lähtisikö hän ohjaamaan videota biisiini. Joona pyysi Tiina Erosta mukaan lavastamaan, ja Erosen lavastuksen avulla saatiin luotua tila, jossa yhdistyy sekä paratiisin että ahtaan yksiön tunnelma. Videon loppukuva, jossa jään yksin tanssimaan, tavoittaa juuri sellaisen lohdun tunteen, jota etsin lauluissani.”

Joona Möttö kertoo, että videon teko sujui lämpimissä tunnelmissa, vaikka takaraivossa kyti pelko filmin loppumisesta.

”Harvojen kuvausten lopuksi pidetään spontaanit Arctic Monkeys -tanssibileet keskellä purkua”, Möttö kertoo.

 

Lisää luettavaa