Barona löytyi, mutta se ei ollutkaan mitä Gracias etsi – haastattelussa suomen kieleen vaihtanut räppäri

Gracias julkaisi ensimmäisen suomenkielisen albuminsa.

01.05.2020

Helsingin Toukolaan kuuluvasta Arabian kaupunginosasta ottaa yhteyttä rauhallisen oloinen räppäri, joka heti kärkeen toteaa ettei ole ollut ikinä näin valmis. Promojutut, kuten pressikuvat on saatu hoidettua alta pois ja vain musiikin julkaisu odottaa itseään.

Nyt Gracias on uuden edessä, hän on julkaisemassa uransa ensimmäisen suomenkielisen albumin Graciasi LP. Se, mikä on tähän johtanut, vie aina nuoruusvuosille Helsingin Malmille.

Räppi oli se mikä Malmilla määräsi. Ysärillä lapsuuttaan viettäneenä Gracias ehti olla osa sukupolvea, joka voi sanoa Fintelligensin ensimmäisen tulemisen olleen suomalaista räppiä määrittelevä tekijä.

Jenkkiräppi jylläsi omissa piireissä, joten teininä englanniksi kirjoittaminen tuntui luonnolliselta vaihtoehdolta. Suomea ja ranskaa äidinkielinään puhuva Gracias luonnehtii tämän johtuvan myös siitä, ettei suomirap ollut vielä niin suurta, joten ei ollut mistä vaikuttua. Lisäksi vanhemman polven kollegat ovat tehneet samoin: Elastinen, Davo ja Paleface ovat kaikki aloittaneet ensin englanniksi, hän muistuttaa.

Gracias, oikealta nimeltään Deogracias Masomi, ei aina ollut Gracias. Nuorempana hän vaikutti nimellä Luminate, levyttäen Listenin Comprehension Mixtapen, joka julkaistiin Tony Stereon pyörittämän Boulevard Recordsin kautta vuonna 2007.

Uusi tuleminen tapahtui vuonna 2010 HKI-singlen myötä. Luminatesta tuli Gracias ja HKI:sta käänteentekevä hitti:

”Edelleen uran isoin biisi, en ole saanut ylitettyä sen saamaa huomiota”, Gracias kuvailee kappaleen suosiota nyt kymmenen vuotta myöhemmin. HKI-video päätyi aina elokuvaohjaaja Aku Louhimiehelle asti, joka otti yhteyttä. Pian Gracias oli koe-esiintymässä ja sai roolin Vuosaari-elokuvasta. Sittemmin hän on tehnyt muitakin leffa- ja tv-rooleja.

Seuraavana vuonna julkaistiin Gracias EP, jonka jälkeen vuorossa oli Globe-yhteislevy JTT:n kanssa ja pian sooloalbumi Elengi. Vuonna 2017 Gracias vaihtoi kielen suomeksi. Yllättävää se ei ollut, sillä jo debyytti-ep:llä oli suomenkielinen kappale ja katalogista löytyy lukuisia vierailuja suomeksi.

”Yksi asia miksi valitsin englannin oli se, että pystyi sanomaan asioita coolimmin”, Gracias naurahtaa.

Hän kertoo, että meni pitkään päästä kynnyksestä kirjoittaa suomeksi. Räppärin mukaan englanniksi on helpompi tuoda tunteita esiin, sillä kuulijan pitää kääntää sanat omassa päässään – sen sijaan, että sanat iskisivät suoraan ytimeen. Aluksi suomeksi kirjoittaminen oli punastuttavaa puuhaa, tunteista puhuessaan oli kuin alaston. Räppäys on myös huomattavasti työläämpää.

”Kieli toimii eri tavalla, on enemmän painotuksia ja tavuja. Henkilökohtaisesti koen, että englanniksi pystyi tekemään helpommin räppäämistä räppäämisestä, tehdä tavallaan dadaa. Suomeksi pitää tarkemmin miettiä mikä on tulokulma. Kun räppäsin eglanniksi ja frendit suomeksi, niin olen kehittynyt englannin kielellä. Nyt minulta puuttuu se vuosien ajanjakso ja jouduin tavallaan opettelemaan teknisiä juttuja.”

Graciasin voi todeta onnistuneen vaihdoksessa, hän kuulostaa tunnistettavasti omalta itseltään.

”Pieksen kollegoista kenet vain”, räppäri naurahtaa.

Graciasi LP on artistin henkilökohtaisin levy

Graciasi LP on tehty tiiviillä porukalla. Yhtenä levyn vastaavista tuottajista toiminut Santeri Kauppinen eli MD$ on pysynyt mukana aina enkkuräpeistä lähtien. Vierailijoina kuullaan Biziä, Gettomasaa, Kauppista ja Graciasin pikkuveljeä Deezydavidia. Kaikki tuttuja nimiä Graciasin yhteydestä.

Se on ollut tarkoituksellisesta, sillä levy on henkilökohtainen, käytännössä minäkuva. Joten piiritkin pysyvät pieninä. Kirjoittaminen on vaatinut tarkkaa harkintaa, kuinka paljon on voinut antaa itsestään. Lopulta kävi niin, että mitä pidemmälle prosessi eteni, sitä syvemmälle mentiin artistin omiin tunteisiin. Tekoprosessi on ollut vaikea. Levyä tehdessä artisti joutui käsittelemään äitinsä pitkäaikaista sairautta ja poismenoa.

Tärkeänä levyä tehdessä on pidetty sitä, että se aiheuttaa kuulijassa liikettä – tanssia. Graciasi LP on artistin mukaan enemmänkin iloinen kuin ”masislevy”.

”Faija lähti, niin vitun klisee mustan pojan elämässä, mitä sitte. Ei tullu bäkkii, niin vitun klisee, et mun on pakko heittää sulle skidi värssy.” (Gracias kappaleella Hengitä)

Vaikeita asioita voi käsitellä gospeliuden kautta. Esimerkiksi räppäri antaa isäsuhdetta käsittelevän avausraidan Hengitä. Tarkoituksena on ettei levyllä synkistellä, vaan kuljetaan pimeydestä kohti valoa.

Haastattelun lomassa räppäri puhuu paljon raameista, maaleista ja väreistä. Piti vain miettiä mitä taideteokseen halusi piirtää, kokeileminen oli osa prosessia. Graciasin aloitellessa uraansa, hän oli ehtinyt elämään kahden levyn verran tarinaa. Tätä levyä tehdessä artisti pakotti itsensä välillä tyhjän paperin eteen, kahvilla tai oluella käynnit ystävien kanssa saivat jäädä vähemmälle. Pian hän huomasi metodin olevan väärä.

”Levy vaati henkisen kasvun, jotta sai levyn loppuun. Luuli vain, että minähän räppään menemään. Kun on studiossa, niin se oikea elämä tapahtuu sivussa. Jossain vaiheessa huomasi, että on pakko kasvaa ihmisenä, jotta voi käsitellä näitä asioita. On pitänyt katsoa peiliin.”

Kaljalle kannatti lähteä, kaverien seurassa ideoita saattoi syntyä kuin itsestään. Levy onkin käytännössä kirjoitettu kavereille. Eräänlaista ”olohuonefiilistä” on tavoiteltu aina levyn kantta myöten.

”Ehkä tää on paras tapa, miten mä pystyn musiikillisesti kertomaan mun kavereille, että miten mulla menee henkisellä tasolla.”

Nurkkakuntaista fiilistä ei silti välity. Levyllä käsitellään tunteita monipuolisesti, jokainen kuulija löytää varmasti oman osansa. Räppäri antaa esimerkiksi kappaleen Ajaton, jolla hän on pyrkinyt lopputulokseen, jossa ajattomuutta voi kokea esimerkiksi musiikista tai jostakin ihmissuhteesta.

”Vielki iha vitun mamuna / En tiiä mis on Barona.” (Gracias JVG:n kappaleella Mist sä tuut)

Pyydettäessä Gracias antaa levyltä kolme ”keskusbiisiä”, jotka kuvaavat hyvin levyä. Näitä ovat Hengitä, Anteeks ja Pidä huolta. Albumia ja sen sielunmaisemaa tiivistetään hyvin myös G (älä unohda) -kappaleella, jolla vierailee Gettomasa. Biisillä Gracias viittaa JVG:n Mist sä tuut -kappaleen säkeistöönsä ja räppää löytäneensä Baronan, mutta se ei ollut sitä mitä etsi. Artistin mukaan silloin tajutaan löytäneen itsensä.

”G-biisin idea on se, että jos ei luista, voit aina polkea himaan. Vaikka on kaikkea menossa elämässä, niin paras ohje on se mitä olen saanut kun väsyttää ja stressaa: hei kaveri lepää”, artisti avaa sisältöä.

Viime vuosina Gettomasasta ja Graciasista on kuoriutunut yksi suomiräpin toimivimmista duoista. Gettomasan räppinörttiys ja ysärin kulta-aikojen analyyttinen ihailu on tuonut samaistumispintaa.

”Masan kanssa voi olla kliseisesti räppäri. Uhoaminen, isot riimit, teknisyys ja flowaus. Duragit kireelle. Se on se kemian vahvuus, me harvemmin tehdään half ass shit”, Gracias kuvailee yhteistyötä.

Anteeks-kappale taas on kuin tunnekompassi, jossa on kaikki tunteet.

”Miks se fiilis on se, että jos huomaa vikaa itsessään tai on loukannut jotain, niin se on hirveä fiilis myöntää olevansa väärässä.”

Vastaavaa itsetutkistelua kuullaan levyn mitalta. Levy löytyy suoratoistopalveluista.

Lisää luettavaa