Björk antaa yksityiskohtaisempia tietoja kokemastaan ahdistelusta

Islantilaisartisti syyttää Lars von Trieriä seksuaalisesta häirinnästä.

Björk kertoi sunnuntai-iltana Facebook-sivullaan kokeneensa seksuaalista häirintää tanskalaisen elokuvaohjaajan toimesta. Islantilaisartisti ei nimennyt ketään, mutta kuvailu viittasi Lars von Trieriin, joka ohjasi Björkin tähdittämän Dancer in the Darkin (2000).

Lars von Trier kiisti Björkin syytteet Jyllands Posten -lehdelle ja ohjaajan yhtiökumppani Peter Aalback Jensen muisteli ennemminkin hänen itsensä ja von Trierin olleen uhreja.

Björk jatkaa julkista keskustelua listaamalla yksityiskohtaisemmin kohtaamansa ahdistelua.

”Kuvauksissa jokaisen oton jälkeen ohjaaja juoksi luokseni ja kietoi kätensä ympärilleni. Välillä koko kuvausryhmän edessä, välillä ollessamme kahden. Joskus hän silitteli minua minuuttitolkulla vastoin toiveitani”, Björk kirjoittaa.

”Kun parin kuukauden jälkeen kielsin häntä koskemasta minuun, hän räjähti ja hajotti tuolinsa kaikkien edessä. Tämän jälkeen koko kuvausryhmä lähetettiin kotiin siltä päivältä.”

Björk kertoo von Trierin kuiskailleen hänelle seksuaalissävytteisiä ehdotuksia koko elokuvanteon ajan. Björkin mukaan von Trier esimerkiksi uhkasi kiipeävänsä yöllä parvekkeen kautta Björkin huoneeseen, kun von Trierin vaimo olisi nukahtanut.

Koska Björk ei ollut alistunut von Trierin tahtoon, ohjaaja oli sepittänyt lehdistölle tarinoita kuinka vaikeaa Björkin kanssa työskentely oli.

”En ole koskaan syönyt paitaa. En ole varma onko se edes mahdollista”, Björk kirjoittaa, viitaten von Trierin vuosien takaiseen haastatteluun, jossa hän kertoi näyttelijän tulistuneen asuvalinnasta niin, että olisi repinyt ja syönyt kyseisen vaatekappaleen.