Black Flag -johtaja hävisi oikeuskanteensa – kilpaileva FLAG-bändi saa yhä jatkaa toimintaansa

13.10.2013

Black Flagin perustaja Greg Ginn oli pyrkinyt estämään entisten bänditoveriensa perustamaa FLAGia käyttämästä Black Flagin logoa tai nimeä.

Teksti: Jari Setälä, kuva: blackflagofficial.com

Tänä vuonna paluun tehnyttä punk-legenda Black Flagia luotsaava kitaristi Greg Ginn haastoi elokuussa oikeuteen entiset bänditoverinsa, jotka perustivat samaan aikaan tammikuussa kilpailevan Black Flag -kokoonpanon nimellä FLAG.

Ginn syytti FLAG-yhtyeessä soittavia Keith Morrisia, Dez Cadenaa, Chuck Dukowskia ja Bill Stevensonia tekijänoikeusloukkauksista heidän hyödyntäessään Black Flagin kuuluisaa pystyviivalogoa ja nimeä, joiden oikeudet kuuluvat Ginnin mukaan hänelle ja hänen STT Records -levy-yhtiölleen.

Ginn haastoi tuolloin oikeuteen myös Black Flagin solistina vuosina 1981-1986 toimineen Henry Rollinsin, vaikka Rollins ei ole ollut millään tavalla mukana kummassakaan tänä vuonna aktivoituneessa comeback-kokoonpanossa. Ginnin mukaan Rollins olisi aiemmin yrittänyt Keith Morrisin kanssa rekisteröidä bändin tekijänoikeuksia itselleen vilpillisin keinoin.

Kalifornian osavaltion käräjäoikeuden tuomari määräsi kuitenkin viime viikolla alustavalla oikeuden päätöksellä, ettei Ginn voi estää entisiä yhtyetovereitaan käyttämästä Black Flagin logoa tai nimeä, kerrotaan The Rolling Stonessa.

Päätöksen mukaan Ginn ei pystynyt riittävissä määrin todistamaan omistavansa yksinään bändin nimeä tai logoa. Syytetyt olivat vedonneet puolustuksessaan muun muassa siihen, etteivät Ginn ja STT Records olleet reagoineet millään tavalla siihen, kun epävirallisia Black Flag -fanituotteita alkoi virrata markkinoille vuonna 2009 tai kun eräs japanilainen yhtiö oli rekisteröinyt bändin nimen itselleen vuonna 2008.

Ginn oli elokuisessa haasteessaan väittänyt, että FLAG-yhtyeen olemassaolo ja Black Flag -tunnusten käyttö aiheuttaa sekaannusta kuluttajien keskuudessa. Tuomarin mukaan näiden kahden kilpailevan kokoonpanon kiistely on ollut esillä niin paljon julkisuudessa, että fanit ovat varmasti jo tietoisia siitä, mistä kummassakin bändissä on kyse.

Ginnin Black Flag ja FLAG jatkavat näin ollen kumpikin bänditoimintaansa normaalisti, ainakin toistaiseksi.

Kuriositeettina mainittakoon vielä, että Henry Rollins työskenteli ennen Black Flag -uraansa Häagen-Dazs -ketjun jäätelöbaarissa. Rollinsin jäätelömyyjän urasta julkaistiin äskettäin verkkoon ennennäkemättömiä kuvia, joita pääsee katsomaan esimerkiksi Consequence of Soundin sivuilla.

Lisää luettavaa