Bowie teki tahattomasti elokuvahistoriaa – Kielsi käyttämästä biisiä, jolloin syntyi kulttielokuvan kuuluisin kohtaus

Vuoden 1996 Trainspotting muistetaan monen muun ohella myös loistavasta soundtrackistaan, jolla kuullaan muun muassa Lou ReediäUnderworldia ja Primal Screamia. Elokuvan kenties kuuluisimmassa kohtauksessa soi kuitenkin Iggy Popin vuoden 1977 hitti Lust for Life, ja monelle nuoremmalle kuulijalle biisi tuokin nykyään ensimmäisenä mieleen juuri Trainspottingin.

Tuore haastattelu paljastaa kuitenkin, että elokuvahistoria olisi voinut näyttää aivan toisenlaiselta. Elokuvan musiikkia kokoamassa ollut Tristram Penna on nimittäin kertonut, että musiikin oikeuksien hankkimisessa oli runsaasti ongelmia, ja kuuluisaan kohtaukseen harkittiin alunperin aivan toista kappaletta.

NME:n mukaan kohtaukseen alunperin suunniteltu biisi oli David Bowien Golden Years vuoden 1976 albumilta Station to Station. Kuinka ollakaan Bowie kuitenkin kielsi käyttämästä kappalettaan elokuvassa, ja Penna suositteli klubikokemustensa perusteella Lust for Lifea.

Tarina ei kerro, miksi Bowie ei antanut oikeuksia kappaleen käytölle (tai oliko se edes Bowien oma päätös), mutta joka tapauksessa kohtaus olisi ollut kovin erilainen Bowien letkeämmän kappaleen säestyksellä. Alta voit kuunnella muistin virkistykseksi molemmat kappaleet.

Lisää luettavaa