Docpoint vie iranilaiselle aavikolle vaarallisiin teknobileisiin ja suomiräppäreiden johdolla Brasiliaan

Dokumenttielokuvafestivaali Docpoint alkoi eilen ja jatkuu sunnuntaihin 29. tammikuuta asti. Myös musiikin ystävät ovat huomioitu tapahtuman runsaassa ohjelmistossa. Esittelemme kaksi katsomisen arvoista musiikkiaiheista dokumenttia. Koko Docpoint-ohjelmiston löydät tästä klikkaamalla.

Favela Funk Finlandia
(2016, ohj. Terjo Aaltonen)

Brasilialaismuusikko- ja aktivisti Marcelo Yuka kutsui Palefacen, Graciasin, tuottaja Flamin ja näyttelijänurastaan paremmin tunnetun Joonas “Jonde” Saartamon kotikaupunkiinsa Rio De Janeiroon. Viikon mittaisella reissulla on tarkoitus järjestää työpajoja nuorille, esiintyä ja tehdä biisi.

Favela Funk Finlandiassa ei päästä kovin syvälle edellä mainittuihin aiheisiin. Työpajoissa etsitään yhteistä säveltä namedroppailemalla madlibejä, mfdoomeja ja j-dilloja. Keikkakatkelmassa ihmetellään teknisiä ongelmia. Valmista biisiäkään ei ehditä kuulla.

Favela Funk Finlandia on ennemminkin lämminhenkinen ja leppoisa kolmevarttinen matkadokumentti, jossa ehditään pysähdellä caipinrinhalle ja tiputella freestylea bluetooth-kaiuttimen kanssa – nämä ovat elokuvan hauskimpia ja voimakkaimpia kohtauksia. Faveloiden arkeen päästään vain paikallisen oppaan kanssa, kun mietitään kumpi on pienempi paha: väkivaltaiset huumekartellit vai korruptoitunut poliisi.

“Kun aikoo mennä favelaan on sinne annettava enemmän, kuin mitä sieltä saa mukaansa”, kerrotaan suomalaisnelikon ohjenuoraksi. Dokumentti ei suoraan kerro, mitä räppäreiltä jäi Brasiliaan, mutta on helppo uskoa, että ainakin sydän. Suht ainutlaatuisten kokemusten dokumentointi on kuitenkin perusteltua, vaikka tästä tekstistä kritiikki paistaakin.

Docpoint-esitykset:
Perjantai 27.1. klo 21.00, Andorra
Sunnuntai 29.1. klo 21.30, Kinopalatsi 1

Raving Iran
(2016, ohj. Susanne Regina Meures)

Vaikka kotimaisissa metsäbileissäkin on voinut joutua tekemisiin virkavallan kanssa, iranilaiset teknon ystävät pelaavat huomattavasti korkeammin panoksin. Reivejä lähdetään järjestämään kauas aavikolle, jossa poliisiväkivallan ja linnareissun mahdollisuus leijailee yllä jatkuvasti.

House-dj-duo Anoosh ja Arash kertovat konkreettisin esimerkein, miten mahdottomaksi meille niinkin itsestästäänselvä asia, kuin musiikin julkaisu on tehty. Tai konsertin järjestäminen. “Voitte painua suoraan moraalipoliisin puheille”, virkailija naureskelee, kun kaksikko yrittää saada lupaa keikalleen.

Kun kaksikon haave Euroopan-keikasta toteutuu, nuoret miehet joutuvat mietiskelemään vaihtoehtojaan tosissaan. Jäädäkö sille tielle maihin, joissa elektronisen musiikin esittäminen ei ole syy joutua vankilaan, ja onko musiikillinen alakulttuuri validi syy turvapaikanhakuun.

Docpoint-esitykset:
Torstai 26.1. klo 19.45, Kinopalatsi 6
Lauantai 28.1. klo 20.00, Kinopalatsi 1