E.N.R.P. perusti ”ensimmäisen oikean suomalaisen gangstarap-kokoonpanon”

Moraalifilosofia julkaisee alkuvuodesta musiikkia 100 Mrk:n kautta. Uuden levymerkin alkutaival on sujunut yli odotusten. Ensi vuonna "hommat alkavat isolla kädellä", lupailee räppäri ja yhtiön pomo E.N.R.P.

17.12.2020

E.N.R.P. antoi keväällä ensimmäisen haastattelunsa, jossa kertoi suunnitelmistaan uuden levy-yhtiön suhteen. 100 Mrk niminen levymerkki on nyt ollut puolisen vuotta pystyssä, ja se on julkaissut musiikkia itsensä E.N.R.P:n lisäksi esimerkiksi freestylen parissa ansioituneelta Big Samilta, kansainvälisille markkinoille pian tähtäävältä Ionilta ja tänä perjantaina vuorossa on Pikkiksen albumi.

”Kyllä tämä antoisaa on ollut. Samanlaisia päiviä ei hirveästi ole”, E.N.R.P. eli Roope Halinen sanoo.

”Olen yllättynyt, miten paljon työtä tässä loppujen lopuksi on. Palkitsevaa tämä on ollut monella eri tavalla.”

Halinen kertoo, ettei odottanut ensimmäisiltä kuukausilta juuri mitään. Kunhan saisi julkaistua musiikkia.

”Ne odotukset on ylitetty. Korkeintaan positiivisia yllätyksiä on ollut. Paljon projekteja on käynnissä ja saatiin kaikki tälle vuodelle suunnitellut musat valmiiksi.”

Positiivisiin yllätyksiin lukeutuu muun muassa Halisen rikolliseen elämään liittyvien ennakkoluulojen puute.

”Odotin, että taustojeni takia tulee ongelmia, mutta kaikki yhteistyöt ovat menneet hyvin ja ihmiset ovat uskaltaneet lähteä uusiakin yhteistöitä tekemään. Ei ole ollut niin ennakkoluuloista kuin odotin. Ehkä itsellä oli enemmän niitä ennakkoajatuksia sitten.”

Halinen täyttää ensi viikolla 30 vuotta. Pyöreitä vuosia hän aikoo juhlistaa ”ihan rauhallisesti” ja uutta musiikkia julkaisten. Merkkipäivän mukaan nimetty 21.12.1990 -single on Haliselle uusi alueenvalloitus.

”Olen tässä harjoitellut itsekin tuottamaan musiikkia. Tein tämän biitin yhdessä Eetu Knuutilan kanssa. Luvassa on ainakin vähän kokeellisempaa soundia, dubstepiä ja drum’n’bassia. Olen aina tykännyt tehdä sellaista mitä muut ei ole vielä tehneet.”

Negatiivisista Nuorista tutusta Knuutilasta on tullut 100 Mrk -levymerkin hovituottaja.

”Ei tämä homma olisi näin hyvin lähtenyt käyntiin ilman Eetua. Pienet kehut ovat paikallaan. Touhua on helppo pyörittää, kun on tuottaja joka pystyy vastaamaan ammattitaidolla vaadittavaan kysyntään.”

Knuutila on asunut omakotitalossa, mihin on rakennettu studio. Nyt 100 Mrk on myös avaamassa toista studiotilaa Lahteen.

”Vuokrataan studiota ja myydään studiopalveluita. Liiketilaan aukeaa myös vaatekauppa ja tatuointistudio. Ollaan tehty myös livestriimejä, muttei omien artistien kanssa, kun en ole nähnyt tällä hetkellä siinä bisnestä.”

Halinen sanoo, että levymerkin uusimmat kiinnitykset Snäfä ja Aku ovat työstämässä ensimmäisiä julkaisujaan, viimeksi mainitulta sellainen juuri tulikin. Muilla on työn alla jo toiset albumit.

”Minun lähtökohtanani oli rakentaa raamit, että yhtiössä artistia tuetaan siinä, mitä hän haluaakaan tehdä. 100 Mrk:n vahvuus on monipuolisuus, meitä on eri lähtökohdista ponnistaneita, paikkansa ansainneita ihmisiä. Pyritään tekemään kaikki itse ja omilla suhteilla. Vielä ei ole tullut seinä vastaan.”

Debyyttijulkaisuaan vielä odottelee Moraalifilosofia. Se on kokoonpano, jonka muodostavat E.N.R.P., Taisto Tapulist ja Bulle.

”Ollaan tunnettu jo vuosia molempien kanssa. Kun kuulin Taiston ja Bullen biisin Meist liikkuu juttuja, kysyin että pitäisikö tehdä kimpassa joku biisi. Nopeasti oltiin kaikki kolme sitä mieltä, että nyt on niin hyvä kokoonpano, että tehdäänpä kokonainen albumi.”

”Tarkoitus oli, että ennen kuin tämä katoava kansanperinne eli suomalainen gangstaräppi kuolee, niin tehdään edes yksi kunnon kokoonpano.”

Moraalifilosofian musiikkia on luvassa alkuvuodesta. Albumilla kuullaan vain yhdellä biisillä vierailijoita, ja he ovat Davo ja Notkea Rotta.

Halisen mukaan tämä syksy on ollut harjoittelua.

”Ensi vuonna aloitetaan hommat isolla kädellä. Varatoimitusjohtaja Mikko Malkamäki pääsi juuri vankilasta, niin ensimmäinen yhtiökokouskin on pidetty.”

Lisää luettavaa