”Olen rehellinen oma itseni, vaikka se olisikin rumaa katsottavaa” – lue E.N.R.P:n ensimmäinen haastattelu

Musiikkivideoillaan miljoonia katseluita kerännyt alamaailman räppäri ostaa levy-yhtiön.

10.04.2020

Murhasta syytetyt kuuntelivat tekonsa jälkeen puukottamisesta kertovaa kappaletta, otsikoi Kouvolan Sanomat uutisensa Iitissä tapahtuneesta henkirikoksesta keväällä 2016. Jutussa kerrotaan murhan motiiviksi huumevelka ja vasikoinnin kostaminen, mutta näkökulmaksi on valittu musiikkiteos, joka myös nimetään uutisessa: E.N.R.P:n kappale Murha.

Lahtelaisräppäri sanoo ihmetelleensä uutista. Näkökulma kuulostaa hieman tarkoitushakuiselta demonisoinnilta ja sensaatiouutisoinnilta. Kohdekin oli helppo: E.N.R.P. istui suorittamassa omaa tuomiotaan törkeästä huumausainerikoksesta.

”Kyllä se hämmästytti. Jos he olisivat sanoneet kuunnelleensa Kari Tapiota, niin sinäkin tiedät, ettei sitä olisi uutisoitu”, E.N.R.P., oikealta nimeltään Roope Halinen sanoo.

Murha-kappaletta on kuunneltu Youtubessa 1,1 miljoonaa kertaa. E.N.R.P:n suosituin kappale on 187. Sen musiikkivideo, jossa tunnustetaan erään rikollisjärjestön värejä, keräsi miljoona katselukertaa ennen kuin se poistettiin palvelusta. Uudelleen Youtubeen ladattua versiota on katsottu 3,1 miljoonaa kertaa ja Spotifyssa sitä on striimattu 800 000 kertaa.

”Lukemat kuulostaa ihan hyviltä siihen nähden, että olen tehnyt musiikkia harrastuksena ja täysin omakustanteisesti.”

E.N.R.P:n edustama alamaailman rap on suosittua, vaikka sen saama palstatila mediassa rajoittuu yllä mainitun kaltaiseen mainintaan. Tämä on ensimmäinen haastattelu, minkä räppäri on antanut. Hänellä on oma epäilys suosionsa syystä.

”Näkisin, että se liittyy rehellisyyden ja röyhkeyden sekoitukseen, minkälaista Suomessa ei ole ennen ollut. Olen aidosti rehellinen oma itseni, vaikka se olisikin välillä rumaa katsottavaa.”

E.N.R.P. kertoo juttelevansa miltei päivittäin musiikistaan kohtaamiensa ihmisten kanssa. Hänen mukaansa hyvin erilaisista lähtökohdista ponnistavat, hyvin erilaisissa asemissa olevat ihmiset ovat ottaneet yhteyttä ja kertoneet saaneensa kappaleista paljon irti.

”En edes yritä lähteä lokeroimaan, että minkälainen minun kuuntelijani on. Varmaan poliisiammattikorkeakoulussa sitä soitetaan opetusmielessä!”

Suomalainen gangsta rap mallintaa Yhdysvaltain länsirannikon estetiikkaa, mutta harvemmin ajautuu tekemisiin virkavallan kanssa. E.N.R.P. ja hengenheimolaisensa ovat poikkeus tähän. Huumetuomion lisäksi E.N.R.P:n rekisteristä löytyy ampuma-aserikos. Tällä hetkellä käsittelyssä on useita törkeitä rikosepäilyjä, jotka liittyvät maaliskuussa uutisoituun United Brotherhood -rikosvyyhtiin, mutta niitä hän ei lähde kommentoimaan ennen oikeudenkäyntejä.

Tänään ilmestyi Ionin kappale Gangsta Gorilla, jolla E.N.R.P. vierailee Richie Loopin ja Pärren kanssa. Se on syntynyt E.N.R.P:n osalta varsin spontaanisti.

”Olin käymässä kaverin luona. Hän soitti tämän biisin ja kysyi, haluaisinko tehdä featin tähän. Kirjoitin oman osuuteni viidessä minuutissa ja äänitin saman tien. Omia biisejäni mietin pidempään ja työstän syvällisemmin.”

Ja sitä omaa musiikkia myös on tulossa: työn alla on E.N.R.P:n oman albumin lisäksi kimppalevy Bullen ja Taiston kanssa. E.N.R.P:n albumille on tehty muun muassa yhteisbiisi Julma H:n ja OG Ulla-Maijan kanssa.

E.N.R.P:n julkaisijana toimii Pirados Recordsia pyörittäneen Jukka Kuisman uusi levymerkki Kuisma Records. Asiaan on tulossa yllättävä muutos.

”Minä ja pari toistaiseksi nimettömänä pysyttelevää sijoittajaa aiomme ostaa Kuisma Recordsin. Kauppa tulee sisältämään Kuisma Recordsin omaisuuden miltei kaikista levytyssopimuksista ääniteknisiin sopimuksiin muun muassa Tommishockin kanssa. Tuotantopuolella on lisäksi mukana eräs nuori, toistaiseksi nimettömänä pysyttelevä lahtelainen, jolla on sormensa pelissä monen räppärin tuotannon kanssa.”

Uuden levymerkin nimi on 100 Mrk, sen kotisivut löytyvät täältä. Edellä mainittujen levyjen lisäksi julkaisujonossa on ainakin Taiston sooloalbumi. Uusista sopimuksistakin kuulemma neuvotellaan. Yhtiön toiminta alkaa virallisesti 1. heinäkuuta.

”Nyt takana on sijoittajia, joilla on varaa sijoittaa kasvuun. Näen, että tällaiselle musiikille, jolla on sanomaa ja uskottavuutta, on iso kuuntelijakunta – ja sitä lähdemme tavoittelemaan.”

Taannoisessa haastattelussa Kuisma Recordsin rosteria esitellessään Jukka Kuisma sanoi E.N.R.P:n olevan ”porukasta ainoa, josta voin sanoa, että hän on rikollinen ja tulee aina olemaankin”. Mitä mies itse on mieltä luonnehdinnasta?

”Tämä levy-yhtiö tulee olemaan täysin laillinen. Tässä ei mistään rahanpesusta ole kyse.”

Lisää luettavaa