Kotimaisen gangsterirapin kummisetä perusti uuden levymerkin

Pirados Recordsia pyörittänyt Jukka Kuisma johtaa nyt Kuisma Recordsia. Ensimmäisenä julkaisuna on Kylmäkosken vankilassa kuvattu Merzin musiikkivideo.

14.02.2020

Pyöreät pakarat, kalliit kellot ja arvokkaat alkoholijuomat ovat kuuluneet räppivideoiden peruskuvastoon Suomessakin. Mutta kun näiden lisäksi tiskiin isketään eri kaliiperin aseita ja liuta muitakin laittomia asioita, videon julkaisijana on useimmiten ollut Pirados Records.

”Meidän julkisuuskuva on tullut pitkälti noista gangsterikertomuksista, mutta musaa tehdään useista eri kulmista. Voisi ehkä muotoilla niin, että ollaan Suomessa ainoa levy-yhtiö, joka ei pelkää rikollisia”, Jukka Kuisma sanoo.

Pirados on virolainen vaate- ja tatuointibrändi, jonka keulahahmona Kuisma toimi Suomessa. Hän johti lisenssillä merkin toimintaa Suomenlahden tällä puolen. Vaatekaupan ja tatuointiliikkeen pyörittämisen ohella Kuisma keksi alkaa sponsoroimaan räppäreitä, aluksi sellaisia kuten Hurtta ja Wil.

”Sponsoroinnin kautta innostuin musiikista enemmänkin ja perustettiin oma studio. Musiikkia ei kuitenkaan tehty niinkään töiksemme vaan tunteella ja rakkaudesta lajiin.”

Piradosin porukkaan alkoi kerääntyä hahmoja, kuten Taisto Tapulist. Hän sanoi taannoin Perttu Häkkisen haastattelussa, ettei halua romantisoida rikollista elämäntapaa – kunhan kertoo paikkaansa pitäviä tarinoita. Kommentti alleviivaa tämän tunteella tehdyn musiikin ja eletyn elämän häilyvää rajaa: Merzi, B.R. ja E.N.R.P. istuvat parhaillaan vankilassa.

Tapahtumarikkaiden vuosien jälkeen Kuisma jätti kolme vuotta sitten Pirados-brändin taakseen ja julkaisutoiminnan ohella muukin pantiin tauolle. Nyt hän on perustanut nimeään kantavan Kuisma Records -levymerkin. Hän kertoo sen olevan jatkumoa Pirados Recordsille, mutta uusi sivu hänen ja edustamiensa artistien uralla.

”Kyllä artisteilla on edelleen vapaus sanoa mitä haluavat, mutta yritän ohjailla heitä oikeaan suuntaan. Merzin uusi video on kuvattu Kylmäkosken vankilassa. Mitä olen hänen kanssaan jutellut, niin toivomme molemmat, ettei jatkossa tarvitsisi kuvata enää koskaan siellä.”

”E.N.R.P. on porukasta ainoa, josta voin sanoa, että hän on rikollinen ja tulee aina olemaankin. Hän julkaisee meidän kautta singlen silloin tällöin, ja se on mitä se on, that’s it.”

Kuisma kertoo olevansa luottavainen artistiensa suhteen. Hän uskoo, että useampi heistä voisi breikata isomminkin, kunhan esimerkiksi yhdysvaltalaisista gangstarap-videoista kopioitu aseiden heiluttelu karsitaan videoilta.

”On tarkoitus saada ruokaa pöytään ilman vaatekaupan ja tatskaliikkeen apua. Ja kun nyt työntekijäporukassa on muitakin kuin minä, niin en halua mitään esteitä sille, etteikö meidän musiikki voisi soida laajemminkin.”

Uuden tallin musiikilliseksi selkärangaksi Kuisma nimeää Ionin. Viime vuonna Traptape-ep:n julkaissut Ioni eroaa levymerkin yleislinjasta tekemällä muutakin kuin boombapia, kuten trap-musiikkia. Kuisman mukaan Ioni on ”enemmän tai vähemmän” mukana kaikessa lafkan toiminnassa.

”Ionin lisäksi Taisto, Altis ja Jami Faltin ovat ykkösartistejani. Taisto on ollut hissun kissun viimeiset vuodet, mutta albumillinen boombapia on tulossa kesällä. Myös Altis julkaisee täyspitkän kesällä. Tuottajana on ranskalainen mKash, ja uskon että siitä tulee iso juttu.”

Jami Faltin on Ruotsissa lavarunouden parissa tunnustusta saanut parikymppinen. Hän vieraili pari vuotta sitten Merzin Criminale-kappaleella ja on julkaisemassa keväällä omia singlebiisejään.

Entäpä Pirados Records -aikojen korkean profiilin nimet B.R. ja Ällä?

”B.R. on tehnyt levyn vankilassa, mutta ei halua julkaista sitä. Tilanne on hänen kanssaan epäselvä. Ällän kanssa ei olla sydänystäviä, mutta mahdutaan samaan pöytään.”

Alla DatBoiSanixxin tuottama Merzin kappale Ei myynnis musiikkivideoineen.

Lisää luettavaa