Ektro julkaisee erikoismiesten Circle- ja Radiopuhelimet -paitoja – emme ymmärrä saatetekstistä mitään

10.09.2015

Porissa tapahtuu jälleen. Jussi Lehtisalon luotsaama Ektro Records julkaisee uusia Circle- ja Radiopuhelimet -paitoja – vaikka Radiopuhelimet ei tiettävästi ole Ektrolle levyttävä bändi – eikä näissä vaatteissa ole kysymys normaalista merchandisesta. Paidoissa kun yhtyeet ovat vaihtaneet somasti paikkaa: Radiopuhelimien logon alla komeilee Circle, ja Circle-paidassa on puolestaan Radiopuhelimet. Tietysti.

Ektro selittää homman nimen kauppatavaroiden esittelytekstissä seuraavasti:

Talouskasvu ja statuskuluttaminen ovat nollasummapeliä, joka ei lisää hyvinvointia. Statuksessa on kyse vertailuasemasta: kun joku nousee asteikossa ylemmäs, putoavat muut hänen alapuolelleen. Statuskuluttaminen ei edesauta yhteisön hyvinvointia kokonaisuutena, koska paikkoja huipulla on rajoitettu määrä eikä valumaefekti toimi. Statuskuluttaminen vähentää hyvinvointia, koska ihmisten on käytettävä yhä enemmän resursseja nykyisen aseman ylläpitämiseen. Työn, kulutuksen ja pahoinvoinnin kehässä on juostava koko ajan nopeammin pysyäkseen paikallaan. Yksilötason statuskilpailu rinnastuu yritysten ja kansantalouksien tasolla käytävään tuottavuuskilpailuun. Talouskasvua hyödyttävä kilpailu on pahoinvointia kasvattava ilmiö, joka ilmenee kaikilla yhteiskunnan tasoilla. Vastareaktiona tälle kehitykselle taiteilijat integroituvat yhä kiihtyvällä tahdilla osaksi teosvirtaa, minkä johdosta yksittäisten tekijöiden ja teosten rajat hämärtyvät. Seurauksena on kokonaistaideteos, joka vie taidekokemuksen hierarkkisten dikotomioiden ylä- ja ulkopuolelle. Samalla teoksen kokija tulee osaksi teosta; taideteoksen kokijalta riistetään oikeus asettua teoksen ulkopuolelle. Näin teokseen syntyy liikkuvia rajapintoja, troijalaisia, jotka kulkeutuvat imaginääritalouden bastionien sisään. Nollasummapelin sääntöjen vastaisesti teos ei vaadi markkinoiden hermostunutta liikettä pysyäkseen paikallaan. Tämä kokonaistaideteos voittaa vaikka häviäjiä ei ole.

Menikö perille? Ei hätää, ei meilläkään! Tai jos meni, kertokaa meillekin. Kiinnostaisi tietää!

Circle kiertää loppuvuodesta Suomea Death Hawksin kera, katso rundin päivämäärät täällä. Radiopuhelimien loppuvuoden suunnitelmat ovat vasta työn alla.

Lisää luettavaa