”En pidä itseäni täydellisenä ihmisenä, vaan on mullakin paljon myrkyllisiä puolia” – haastattelussa Costee

Costeen syyskuussa ilmestyneellä kolmannella albumilla artisti pyrkii pysymään rehellisenä ja avoimena.

20.10.2022

Kaikki vampyyrit ei juo verta on Costeen kolmannen albumin nimi, joka ilmestyi syyskuun 23. päivä. Albumin tuottajina toimivat Costeen luottotiimi Mikko Tiainen ja Heviteemuna tunnettu Teemu Javanainen, ja levy julkaistiin Warnerin ja Etenee-levymerkin kautta.

Miten albumin kappaleet ovat hakeneet inspiraatiota modernista satanistisesta filosofiasta? Entä kuinka Costee päätyi tekemään anteeksipyyntöbiisin kaikille exilleen? Miten artistin huumorintaju näkyy pääosin tummasävyisellä ja synkkiä aiheita käsittelevällä levyllä? Rumban haastattelussa Costee eli Jussi Tiainen kertoo vastaukset.

Tiainen summaa tehneensä albumia pari vuotta, ja myöntää lopputuloksen julkaisemisen tuntuvan “sanoin kuvaamattomalta”. Albumin ilmestymiseen kytkeytyy monenlaisia tunteita, sillä Tiainen kokee prosessin päättymisen helpottavana ja vapauttavana.

“Tähän sisältyy myös ajatus siitä, että pääsee tekemään uutta. Tämä levy on nyt pois koneistosta ja voi mennä kohti jotain, josta en vielä tiedä mitään. Mutta ehkä pieni tauko ensin”, Tiainen virnistää.

Ilman korona-pandemian vaikutuksia levy olisi voinut ilmestyä aikaisemminkin, mutta tällä tavalla kokonaisuus ehti muuttua ajan mittaan.

“Ehkä ihan hyvä että odotimme”, Tiainen tuumaa. “Se meni parempaan suuntaan.”

Albumia työstettiin suurimmaksi osaksi studion sijaan kahdessa Airbnb-mökissä, joihin Tiainen matkusti ystäviensä kanssa ja omistautui musiikille aamuvarhaisesta yömyöhään.

“Ehkä ulkopuolinen ei kuule eroa studiossa tehtyihin biiseihin, enkä aina mäkään, mutta on kiva mennä uuteen maisemaan. Se vaikuttaa aina paljon. Ehkä seuraavan levyn kohdalla voi sitten lähteä ulkomaille tekemään.”

Marek Sabogal

Levyn kappaleissa käsitellään yhtenä teemana ihmissuhteita, jotka eivät syystä tai toisesta toimi. Esimerkiksi nimikkobiisissä Kaikki vampyyrit ei juo verta lauletaan “Sul ei oo teräviä hampait / Mut sä käytät mua hyväks ilman tunteit / Sä vaan imet mut kuiviin joka helvetin kerta”.

Tiainen sanoo esiintyvänä taiteilijana kehittyneensä siinä, että tunnistaa ihmiset jotka hakeutuvat hänen seuraansa vain hänen artisti-statuksensa takia.

“Mutta olen katsonut levyllä paljon myös peiliin. En pidä itseäni täydellisenä ihmisenä vaan on mullakin paljon myrkyllisiä puolia. Kun tunnistaa niitä asioita itsessään, on helpompi tunnistaa niitä myös muissa.”

Olen muistanut -kappaleessa Tiainen laulaa avoimesti nimenomaan omasta käytöksestään menneissä suhteissa.

“Se on anteeksipyyntö-biisi kaikille mun exille. Oli pakko mennä ajassa taaksepäin ja miettiä tapahtuneita asioita, ja lopulta oli helpottavaa tehdä siitä rehellinen kappale. Soitinkin tuon biisin yhdelle exälle ennen kuin se julkaistiin. Mutta kukaan existäni ei ole itse ottanut muhun yhteyttä tuon biisin tiimoilta”, Tiainen nauraa. “Voi olla että ne eivät kuuntele mun levyä.”

Syy sille että Tiainen päätyi avaamaan myös omia huonoja puoliaan on se, että hän pyrkii tekemään mahdollisimman rehellistä musiikkia. Hän kertoo sen olevan itselleen kaikista luontaisin tapa.

“Se soundaa parhaalta kun kertoo totuuden.”

Vaikka Tiainen käsittelee albumilla paljon kivuliaita ja murheellisia asioita, hän ei kuitenkaan tietoisesti pyri tekemään kappaleita ahdistavista aiheista.

“Prosessin aikana syntyi positiivisempiakin biisejä, mutta ne jäivät pois, koska eivät kuulostaneet niin hyviltä mun mielestä. Olen melankolinen jäbä ja haluan pysyä rehellisenä itselleni, joten lopputulos on automaattisesti synkempi. Suomeen on selkeästi alkanut rantautua iloinen ja tanssittava musiikki, mutta siitä ei pääse mihinkään, että olemme melankolista kansaa.”

Levyn tekemisen aikana Tiainen haki inspiraatiota muun muassa Anton LaVeyn Saatanallinen Raamattu -kirjasta. LaVeyta pidetään nykyaikaisen satanismin perustajana, ja teoksessaan hän avaa satanistisen filosofiansa perusteita. Tiainen kertoo lukeneensa opusta jo toisen levynsä aikoihin.

“Olen aina sanonut että siellä on paljon siistejä juttuja, mutta myös paljon paskaa. Se jäbä on ollut kunnon Hollywood phony. Mutta on siinä kirjassa paljon hyvääkin ja hienoja ajatuksia, jotka koskevat ihan arkisia asioita ja suhteita.”

Marek Sabogal

Albumin viimeinen biisi Mitä jos tää menee pieleen herättää huomiota muista kappaleista poikkeavalla tunnelmallaan. Tiainen kertoo pyrkineensä tietoisesti pitämään kappaleen riisuttuna ja esiintyvänsä siinä täysin omana itsenään.

“Olimme mökillä kun teimme sitä, muut lähtivät lämmittämään saunaa ja rämpyttelimme siinä Eeron (Vanha-Perttula) kanssa jotain. Yhtäkkiä se biisi vain lähti syntymään ja teimme sen valmiiksi muutamassa tunnissa. Se on sellainen akustinen fiilistely ja siinä on vähän kelailua siitä että miksi me olemme täällä. Se vie aika syviin vesiin, mutta humoristisella tyylillä.”

Taktiikka on Tiaiselle tuttu, sillä hän kertoo hakevansa tietoisesti huumoria raskaiden asioiden keskelle.

“On niin paljon synkkiä ajatuksia, että ne on pakko välillä vetää vitsiksi. Olen sen takia oikeastaan melko humoristinen jäbä.”

Vierailijoina levyllä esiintyvät Rosvo, Pihlaja, Bizi ja Whereismike, jotka ovat kaikki Tiaisen ystäviä. Whereismike eli Mikael Åman on myös Tiaisen perustaman levy-yhtiön Tuhma Recordsin ensimmäinen kiinnitys.

“Olimme siellä mökillä kun Teemu soitteli Miken biisejä YouTubesta ja olin että mikä helvetti tämä on, kuulostaa ihan saatanan hyvältä! Laitoin Mikelle heti viestiä sieltä mökiltä että hei tehtäisikö jotain musaa, mutta hän oli silloin Haapajärvellä eikä päässyt. Olin ajatellut että hän voisi tulla heti sinne mökille vääntämään musaa.”

Pian artistit kuitenkin tapasivat Helsingissä ja alkoivat tehdä musiikkia yhdessä.

“Nythän Mike tekee kaiken itse, hän on erittäin taitava kaveri ja näen hänessä paljon nuorta itseäni. Mäkin olen saanut nuorempana apuja kun olen alkanut tehdä musiikkia ja haluan jakaa sitä eteenpäin.”

Toistaiseksi Tiainen ei suunnittele kiinnittävänsä uusia artisteja, sillä hän haluaa keskittyä omaan musiikkiinsa sekä kunnolla myös Åmaniin.

Torstaina 10. marraskuuta Tiainen esiintyy Helsingin Jäähallin Black Boxissa Vielki Hengis 2022 -tapahtumassa yhdessä Mouhouksen, Tippan ja Heviteemun kanssa. Illan aikana vietetään muun muassa Mouhouksen levyjulkkareita.

“Olemme jutelleet Tippan kanssa, että olisi kiva tehdä ehkä jopa kiertue yhdessä, ja Mouhouksen kanssa olen tehnyt ennestään tosi paljon keikkoja. Mouhous tuota marraskuun tapahtumaa alun perin ehdotti, ja kaikkihan olivat heti sitä mieltä, että helvetin hyvä idea. Vielä on vähän auki miten kokonaisuus toteutetaan, sillä meillä kaikilla on featteja vähän joka suuntaan toistemme musiikissa. Mutta odotukset ovat kovat ja niistä tulee ihan helvetin hyvät bileet!”, Tiainen lupaa.

Lisää luettavaa