Ensi viikkohan on Tallinn Music Week! Tässä 5 syytä matkustaa ”Etelä-Helsinkiin”

Markus Paajala

Tallinn Music Week on se kaupunkifestivaali, joka Suomesta on puuttunut. Ja jos tarkkoja ollaan, Tallinna ei ole Suomessa, vaikka sitä leikkimielisesti usein ”Etelä-Helsingiksi” kutsutaan.

Helsingistä sujahtaa lautalla Viron puolelle parissa tunnissa, eivätkä laivalippujen hinnat huimaa päätä varsinkaan jos on tottunut liikkumaan valtakunnallista rautatieverkostoa hyväksikäyttäen. Suosittelemme vilpittömästi lähtemään ex tempore -reissulle kohti 27.3.–2.4. järjestettävää tapahtumaa. Tässä perusteluita.

1. Päällimmäinen ajatus voi olla, että kuka hullu lähtee ulkomaille katsomaan suomalaisia. Täältä Tallinnaan lähtevä delegaatio on kuitenkin niin huima, ettei sitä sovi ohittaa. Suomeksi laulavat kokoonpanot joutuvat kauas mukavuusalueeltaan ja kotiyleisön tuen puute saa monesti sysättyä muutkin artistit rutiininomaisesta vedosta seuraavalle vaihteelle. Pelkällä kotimaisella kattauksella saisi jo pienen kaupunkifestarin aikaiseiksi: Astrid Swan, Barlast, Beverly Girl, Demonic Death Judge, DJ Kridlokk, Hannu Ikola, Huoratron, J-P Piirainen, Jori Hulkkonen, Khroma, Kiro, Korvat auki ensemble, Mikko Joensuu, Paperi T, PH, Project Vainiolla, Suad, Teksti-tv 666, The Blassics, The Empire Strikes, The Holy, The Second Level, Timo Kaukolampi, Töölön Ketterä, Venior ja View.

2. Mielenkiintoiset kansainväliset aktit ovat toki päällimmäinen syy lähteä paikan päälle. Viikon aikana Tallinnassa esiintyy yli 230 artistia peräti 33 maasta. Miten olisi virolaisen Ewert and the Two Dragonsin kitaristin Erki Pärnojan elokuvallinen tunnelmointi, venäläisen Delicate Featuresin tumman utuinen syntikkapop-psykedelia tai tanskalaisen Black Danielsin energinen drum’n’bass-hiphop? Nämä ja tosiaan se pari sataa muuta artistia odottavat sinua.

3. Tallinn Music Weekin keikat levittäytyvät perinteisten rock-klubien lisäksi ravintoloihin, työhuoneisiin, fillarikauppoihin, taidegallerioihin ja ties mihin kellaritiloihin. Intiimejä ja ainutlaatuisia musakokemuksia ja jatkojen jatkoja on takuuvarmasti luvassa niille, jotka uskaltavat heittäytyä kaupungin vietäväksi.

4. Festivaalin elokuva-, taide- ja puheohjelma on niin kattava, että suosittelemme tutustumaan siihen itsenäisesti oman mielenkiinnon mukaan.

5. Tallinnan ravintolaskene menee niin hurjaa vauhtia eteenpäin, että suosituksia joutuu tekemään kieli keskellä suuta, kun edellisvierailusta kaupunkiin on kulunut jo puolisen vuotta. Uskallan kuitenkin vannoa Vegan Restoran V:n, Sfäärin, Leibin ja Juurin nimeen. Kysy tuoreimmat vinkit uudelta paikallistuttavaltasi ja painu ennakkoluulottomasti uusien kokemusten perään.

Tallinn Music Week Tallinnassa 27.3.–2.4. Lisätiedot ja liput tapahtuman kotisivuilta.