Ensimmäinen vinyylilevy Suomessa sitten 1990-luvun valmistettiin juuri Helsingin levypuristamossa – lisää on tulossa valtavat määrät

Hienoja tällaiset.

16.02.2023

Ensimmäinen kotimaassa valmistettu vinyylilevy sitten 1990-luvun on Jesse-yhtyeen tuplalevy Descend.

Yhtyeen jäsenet Niko Liinamaa eli Kalifornia-Keke ja Ilari Larjosto eli Stiletti-Ana hakivat valmiit levyt omakätisesti Helsingin Levypuristamon tehtaalta ystävänpäivänä. Kansainväliseen jakeluun päätyvän tuplalevyn painos on 500 kappaletta ja se tulee kauppoihin 27. huhtikuuta.

“Meiltä on tilattu jo reilu parikymmentätuhatta levyä ja kuluvan vuoden aikana tavoite on puristaa ainakin satatuhatta vinyyliä. Kahdella automaattisella koneella vuotuinen kapasiteetti on yhdessä vuorossa yli kolmesataatuhatta levyä, joten pystymme vastaamaan kysyntään”, kertoo Helsingin Levypuristamon toimitusjohtaja Lupu Pitkänen.

Äänilevyjen koko toimitusketju on pitkälti kotimainen. Levyn valmistus alkaa kaivertamalla musiikki niin sanotulle lakkalevylle. Jesse-yhtyeen albumin on kaivertanut helsinkiläinen Timmion Cutting. Puristamon asiakkaille kaiverrusta tekee myös Kuhmoisissa toimiva Virtalähde Mastering.

Lempäälässä toimiva Kasematic valmistaa levypuristamolle LP-levyjen näyttävät kannet ja levyjen etiketit painaa espoolainen Hannun Tasapaino. Ulkomailta levypuristamo hankkii lähinnä äänilevyjen raaka-aineena käytettävän PVC-muovin, jolle ei ole kotimaista toimittajaa.

Vinyylilevyjen myynti on kasvanut pitkään kymmeniä prosentteja vuodessa ja myynnin arvolla mitattuna se on ohittanut jo cd-levyn. Äänilevyjen kotimaisen valmistuksen alkamista uudelleen piti odottaa kuitenkin miltei 30 vuotta.

“Onhan tämä hieman samanlainen uutinen, kuin jos Salora aloittaisi valmistamaan taas kuvaputkitelevisioita. Vinyylilevyn historia ja ajattomuus kuitenkin puhuttelee ja mielestämme se on paras tapa musiikin ikuistamiseen”, Lupu Pitkänen maalailee.

Lisää luettavaa