”Ensimmäiset suomalaiset ikonisten amerikkalaisbändien rinnalla” – Ville Juurikkalan HIM-kuvat legendaariseen galleriaan

Valokuvanäyttely on esillä New Yorkin Morrison Hotel Galleryssa 11. marraskuuta alkaen.

Ville Juurikkala

Helsingin taidemuseo HAMissa kesällä nähty Ville Juurikkalan HIM-valokuvanäyttely tulee esille New Yorkin Morrison Hotel Galleryyn. Samassa tehdään kotimaista musiikkihistoriaa, sillä HIM on ensimmäinen suomalaisyhtye, joka legendaarisen gallerian seiniä koristaa.

”Helsingin taidemuseon näyttelyn palaute ylitti kaikki odotuksemme. Olemme saaneet useita pyyntöjä viedä se eri puolille maailmaa. Alunperin ajatuksemme oli, että näyttelyä ei nähtäisi enää muualla, vaan se pidettäisiin ainutkertaisena, varsinkin, kun taidemuseo on valokuvataiteelle näyttelyfoorumina galleriaa paljon harvinaisempi”, Juurikkala kommentoi.

”Morrison Hotel Gallery on kuitenkin niin vahvasti museon kaltainen instituutio, ettemme voineet vastustaa heidän pyyntöään. Ville Valo ja minä olemme molemmat sitä mieltä, että koska kyseessä on näin erityislaatuinen paikka, on se samalla sopiva paikka nähdä tämä kokonaisuus viimeistä kertaa.”

Morrison Hotel Gallery on maineikas, rock-valokuvaukseen profiloitunut galleria, joka keskittyy pääosin omiin kokoelmiinsa. Vierailevat näyttelyt ovat siellä harvinaisempia. Gallerian nimi tulee The Doorsin Morrison Hotel -albumin kannesta, jonka on kuvannut gallerian omistaja ja perustaja Henri Diltz.

”Mielestäni tämä on hieno jatkumo HIMin saavutuksille suomalaisen musiikin viennissä. Aikanaan he tekivät historiaa olemalla ensimmäinen suomalaisbändi, joka myi kultaa Yhdysvalloissa, maailman kilpailuimmilla musiikkimarkkinoilla. Nyt heidät on ensimmäisinä suomalaisina kelpuutettu näille seinille kaikkien ikonisimpien amerikkalaisbändien rinnalle.”

Juurikkalan HIM-näyttely on esillä galleriassa 13.–26. marraskuuta.