”Haemme yhdessä hyvää tulevaisuutta” – pitkän linjan elmulaisen vastine entisen puheenjohtajan ulostuloon

Martin Glantz lähetti vastineen Kimmo Helistön kriittiseen puheenvuoroon.

Elmun epävakaa tilanne on kirvoittanut ulostuloja niin artistien kuin poliitikkojen suunnalta. Viimeisin puheenvuoro tuli Elmun entisen puheenjohtajan Kimmo Helistön suunnalta.

Helistö kritisoi Elmun nykyistä linjaa musiikillisesti kapeaksi ja tarjoaa yhdeksi ratkaisuksi tyhjillään seisovan ravintola Kaisaniemien vuokrausta. Lue koko Helistön teksti täältä.

Pitkän linjan elmulainen, niin ikään yhdistyksen puheenjohtajana toiminut Martin Glantz lähestyi Rumbaa vastineella. Julkaisemme sen alla kokonaisuudessaan.

Elävän Musiikin Yhdistys ELMU ry:n entisen puheenjohtajan Kimmo Helistön ulostuloon seuraavaa:

Entisen puheenjohtaja Kimmo Helistön apu on tervetullutta, kunhan hän päivittää tietonsa tarjoamistaan ratkaisuista ja niiden tuotantomahdollisuuksista ja -kustannuksista sekä siitä, mitä kaikkea ELMU ry sääntöjensä puitteissa tekee.

Jos esimerkiksi Radio Helsinki ei taustalla olevasta talousosaamisesta ja rahallisesta selkänojasta huolimatta tunnu olevan bisnes, mistä paljolti vapaaehtoisvoimin toimivan kulttuuriyhdistyksen pitäisi repiä resurssit perustaa radioasema, palkata henkilökuntaa ja kantaa riski väistämättömistä ensimmäisen vuoden tappioista?

Ravintola Kaisaniemen rakennus ja piha-alue ovat sellaisessa kunnossa, että ihan pian eikä ihan pienellä rahalla siitä ei saa edes parin kolmensadan hengen ympärivuotista keikkapaikkaa. ELMU:ssa tehdään liveä myös lokakuusta maaliskuulle, ei pelkästään kesäterassikaudella.

Esimerkiksi kahden loppuunmyydyn Kaisaniemen keikan lipputuloilla (esim. 2 x 20 € x 270 hlöä = 10800 € sis. pääsylippujen alv:n) ei kuitenkaan pyöritetä kuukauttakaan kulttuuriyhdistystä niissä kulukehyksissä ja siinä sääntöympäristössä, joissa maailma nykyisin toimii.

Jos Kaisaniemi toimisi keikkapaikkana ja klubina – jos siellä esimerkiksi olisi riittävän hyväkuntoiset sähkövedot ja siellä pärjäisi järkevällä henkilökuntamäärällä – siellä varmasti tapahtuisi kaikenlaisia asioita.

ELMU ry on jo (huomattavien pitkien selvitysten ja neuvotteluiden ja useiden eri vaihtoehtojen tutkimisen jälkeen) sopinut kaupungin kanssa Roihupellon treenikämpistä STARA:n aluella, mutta kiitos Kimmo Helistölle ideasta.

Nosturilla on muuten tehty lähes kaikkia niitä musiikin muodoista, joita Helistö ehdottaa, mm. useana vuonna räpin SM-kisat ja sen lavalla ovat Suomen tunnetuimpiin kuuluvat yhtyeet viimeiseen asti harjoitelleet kiertuesettejään.

Kimmo Helistö kirjoittaa konditionaalissa, mutta ELMU ry:ssa arki on totta. Yhteiskunta ja Helsinki ovat muuttuneet. Nosturin purun ohella kaupungissa suljetaan tänä vuonna useita klubeja: Circuksen toiminta on hiipunut satunnaiseksi, Dubrovnikin toiminta on keskeytynyt, Virgin Oilin talo saneerataan hotelliksi, Nuorisopalveluiden Gloria on lopettanut jo aikaa sitten ja seuraavaksi kaupunki on sulkemassa Harjun nuorisotaloa.

Musiikki ja Media -tapahtumassakin palkitun Tavastia-klubin asema vahvistuu Helsingissä entisestään – onneksi olkoon ja hyvä niin. HRR Oy:n organisaation osaamisen ja talon sijainnin kanssa onkin vaikea kilpailla. Tavastian suosio kuitenkin osoittaa, että rokille ja ehkä toisellekin vähintään 1000 hengen klubille on tilausta.

On mahdollista, että Kimmo Helistö on oikeassa ja ELMU ry on tehnyt osansa Helsingin kaupungissa ja suomalaisessa yhteiskunnassa.

Aivan kaikki eivät kuitenkaan ole tätä mieltä, emmekä ole yhdistyksenä vielä edes ottaneet kirvestä käteen saati heittäneet sitä kaivon suuntaan. Asioita tapahtuu ja tilavaihtoehtoja (sekä lyhyt- että pitkäaikaisia) selvittävät yhdistyksen toimijat enemmän kuin yhdellä suunnalla. ELMU ry:n ja Nosturin vapaaehtoiset ja henkilöstö tekevät päivittäin työtä asian ratkaisemiseksi, eivätkä ”kiukuttele kaupungin byrokraateille” vaan hakevat heidän kanssaan yhdessä hyvää tulevaisuutta.

Tulin Lepakolle ja Radio Cityyn 1985, olin yhdistyksen puheenjohtajana muistaakseni 1995–1999 valmistelemassa ELMU ry:n siirtymistä Lepakolta Nosturille. Olen istunut yhdistyksen hallituksessa ja Elävän musiikin säätiössä eri aikoina ja tehtävissä lähes kolmekymmentä vuotta. Nyt teen vapaaehtoista kulttuurityötä Nosturin ravintoloinnin hoitavan Elmu Tuotanto Oy:n hallituksen jäsenenä.

Olemme vuosien kuluessa muutaman kerran pyytäneet Kimmo Helistöä mukaan toimintaan, mutta hänellä on ollut esteitä. Hienoa, että nyt oli aikaa tähän ulostuloon.

– Martin Glantz