Elmun entiseltä puheenjohtajalta kritiikkiä nykyjohtoa kohtaan: ”kitara kouraan ja lähtökohdat uusiksi – tai pillit kiltisti pussiin”

Elmun tilanteeseen uusi katsantokanta.

Kimmo Helistö toimi Elmun puheenjohtajana vuosina 1989–1991. Tätä nykyä hän on helsinkiläinen kunnallispoliitikko, joka pyörittää helsinkiläistä yleistä saunaa Sauna Arlaa. Tämän lisäksi häntä voisi kuvailla kulttuurialan monityöläiseksi.

Nyt Helistö on ottanut kantaa Elmun tilanteeseen Facebookissa. Elmun toiminta Helsingin Nosturissa loppuu vuoden vaihtuessa uuteen, eikä Elmu ole vieläkään saanut itselleen uusi toimitiloja. Osittain Helistö syyttää tästä Elmun nykyistä johtoa.

”Elävän musiikin yhdistys ELMU ry on kusessa. Toimitila Nosturin vuokrasopimus päättyy vuodenvaihteessa ja se puretaan asuinrakentamisen alta. Työnnän pääni ampiaispesään, koska en osaa olla hiljaa ja katsoa kuinka ELMUN monikymmenvuotinen työ tuhotaan, Helistö kertoo Facebookissa ja jatkaa:

”ELMU toimi Lepakossa 20 vuotta vuosina 1979 – 1999 ja nyt se on toiminut Nosturissa toiset 20 vuotta. Lepakon aikaisen ELMU:n historia on musiikki- ja nuorisokulttuurin kulta-aikaa. Lepakko ja ELMU tuottivat kymmeniä, jopa satoja kaupunkikulttuurin innovaatioita henkisesti vapautuvaan Helsinkiin ja kasvatti merkittävän määrän toimijoita nyky-Suomeen. Nosturissa vietetyt parikymmentä vuotta ovat olleet hiljaisempia. Onko ELMU levännyt laakereillaan ja elänyt menneisyytensä maineella?”

Helistö pitää nykyisen Nosturin ohjelmistoa liian kapea-alaisena. Hänen mielestään Nosturin toiminta keskittyy liikaa metallin ja raskaan musiikin suuntaan, ja musiikin alalajikkeet kuten jazz, hiphop, kansanmusiikki ja elektroninen musiikki on unohdettu Elmussa kokonaan.

Helistön mukaan Elmun kannattaisi vuokrata tyhjäksi jäänyt Ravintola Kaisaniemi.

”ELMU:n kannattaisi vuokrata kaupungilta tyhjäksi jäänyt ravintola Kaisaniemi ja keskittyä pienimuotoisempaan klubi- ja musiikkitoimintaan rohkeasti genrerajoja rikkoen. Ravintola Kaisaniemeen mahtuu hyvin ELMU:n kokoisia tapahtumia muutamalle sadalle kuulijalle. Kaisaniemen terassialue satoine terassipaikkoineen laajentaisi ravintolatoiminnan mahdollisuuksia ja sinne voisi rakentaa myös ulkolavan ja muita katettuja tiloja, jopa ison sirkustelttaklubin. Kaisaniemen puistosta tulisi ELMU:lle luonteva festivaalikenttä. Bändien treenikämpät voisi vuokrata esimerkiksi tyhjäksi jääneestä STARA:n varikosta Roihupellosta”, Helistö opastaa ja lopettaa:

”ELMU:n pitää ottaa kitara kauniiseen kouraansa ja miettiä toimintansa lähtökohdat uusiksi – tai laittaa pillit kiltisti pussiin.”

Katso koko kirjoitus alta.