Heviteemun uusi kappale käsittelee tärkeää aihetta tekoälyn avulla – biisin striimaustulot ohjataan mielenterveystyöhön

Kappale on osa valtakunnallista itsemurhien ehkäisykampanjaa.

15.10.2022

Heviteemun eli Teemu Javanaisen uusi kappale Hymyn takaa yhdistää tekoälyn, ihmisen kädenjäljen ja vähemmistöjen äänen. Biisissä esiintyvät myös Eetu ja Ida Paul.

Syyskuussa musiikkivideona julkaistu, nyt striimauspalveluihin ilmestynyt kappale syntyi yhteistyössä MIELI ry:n eli Suomen mielenterveysyhdistyksen kanssa. Lauantaina 10. syyskuuta vietettyä itsemurhien ehkäisypäivää haluttiin lähestyä tänä vuonna musiikin kautta.

Järjestö pyysi vähemmistöjen edustajia sekä itsemurhaa yrittäneitä kertomaan, mitkä biisit ovat heille merkityksellisiä ja toivoa ja lohtua herättäviä. Tutkimuksessa nousi esille etenkin Sannin, Vesalan, Juha Tapion, Sian ja Florence + the Machinen kappaleita, joiden sanoituksia syötettiin tekoälylle.

Heviteemu, Ida Paul ja Costee eli Jussi Tiainen kirjoittivat Hymyn takaa -kappaleen lopulliset sanoitukset yhdistämällä tekoälyn luomia referenssejä, tutkimustuloksissa nousseita teemoja sekä omakohtaisia kokemuksia ja näkemyksiä.

Lopullinen kappale rakennettiin tekoälyn luoman musiikin pohjalta. Esimerkiksi säkeistöjen sointukierto rakennettiin tekoälyn sointukulkuihin perustuen.

”Lopullisessa kappaleessa nämä (asiat) yhdistyvät saumattomaksi kokonaisuudeksi, jossa on vahvasti läsnä itsensä hyväksyminen – myös vaikeina aikoina”, kertoo Heviteemu, joka on myös tuottanut kappaleen.

”Erityisen mielenkiintoisen projektista teki tekoälyn hyödyntäminen musiikinteossa, mutta kaikista antoisinta on ollut seurata miten artistit ovat antaneet kaikkensa näin merkitykselliselle asialle”, kommentoi projektin luova johtaja, The Fried Musicin Jukka Immonen.

Kaikki kappaleen tuotot lahjoitetaan lyhentämättömänä Mieli ry:n kriisityöhön. Mielenkiintoisesta projektista voit lukea lisää järjestön sivuilta tästä.

Kuuntele kappale ja katso musiikkivideo alta.

Lisää luettavaa